Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vai tu esi gatavs bērniem (no finansiālā aspekta)?

Pirmais solis ceļā uz lēmumu par to, vai veidot ģimeni, ir saprast, ka bērni ietver emocionālas un finansiālas saistības visa mūža garumā. Taču kas notiek tālāk? Kā iespējams izvērtēt, vai tu esi gatavs bērniem finansiālā ziņā?

Uz šo jautājumu nav vienas skaidras atbildes, jo nevar noteikt konkrētu ienākumu vai ietaupījumu summu, kas apstiprinātu – jā, tagad tu esi gatavs ģimenes veidošanai. Tomēr ir pieejami vairāki kritēriji un  indikatori, kas var palīdzēt tev pieņemt šo svarīgo lēmumu. Piedāvājam 7 pazīmes, kas liecina, ka tu esi gatavs bērniem (no finansiālā aspekta).

  1. Tev ir skaidrs finanšu plāns. Vīzija par to, kur tu vēlies būt pēc gada, pieciem vai desmit, ir ļoti svarīga. Un, lai arī lietas reti notiek pēc plāna, tik un tā nepieciešams plānot savu nākotni, īpašu uzmanību pievēršot vecumdienām, kā arī skaidru ietaupīšanas un investēšanas mērķu uzstādīšanai.

    Finanšu plānā ir nepieciešams iekļaut arī bērnus, viņu izglītošanas izmaksas, ārpusskolas pulciņus, mūzikas nodarbības un visu pārējo, kur tu domā viņus iesaistīt. Padomā, vai viens no vecākiem kādu laiku uzturēsies mājās? Cik bērnu tu vēlies nākotnē? Vai tev ir vecāki pensijas vecumā, kuriem nākotnē varētu būt nepieciešama palīdzība?
     
  2. Tu ņem vērā savu budžetu. Finansiālais plāns ir kā karte, kurā tu atzīmē savus galamērķus, savukārt budžets darbojas kā GPS sistēma, kas tev palīdz līdz šiem mērķiem nokļūt. Ja tev ir problēmas ar savu ienākumu un izdevumu kontroli, iespējams, ģimenes veidošanu vajadzētu uz kādu brīdi atlikt, kamēr tu iemācīsies plānot budžetu pietiekami prasmīgi. Ņem vērā, ka bērniņa ienākšana tavā dzīvē ļoti daudz ko izmainīs, tai skaitā arī veidus, kā un kam tu tērēsi savu naudu. Neplānojot savu budžetu, tu ātri vien vari nonākt ievērojamās finansiālās problēmās.
     
  3. Uzkrājumu veidošana un ietaupīšana ir tavas galvenās finansiālās prioritātes. Ja savai ģimenei vēlies nodrošināt finansiālu stabilitāti ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē, naudas taupīšanai ir jābūt vienam no taviem galvenajiem mērķiem. Uzkrājumus var veidot dažādiem mērķiem – neplānotām situācijām, vecumdienām, bērnu izglītībai, savai attīstībai utt. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība – vai tu varēsi justies droši, ja dzīvē notiks kas neparedzēts. Ietaupījumu plānu vari veidot pusgadam, gadam un ilgākam laika periodam.
     
  4. Tev ir nelielas finansiālās saistības. Ja tev ir, piemēram, kāds kredīts, aizņēmums utt. salīdzinoši mazā apjomā, kura maksājumus tu veic regulāri, tici vai ne, bet šī pazīme arī liecina par to, ka tu esi gatavs ģimenes pieaugumam. Bērnu audzināšana ietver diezgan ievērojamas izmaksas, turklāt daļu no tām tu vēl nemaz nespēj iedomāties. Viņi aug ātri, kā arī parādās dažādi talanti, kurus nepieciešams attīstīt. Un tam visam, protams, nepieciešami finansiāli līdzekļi.

    Protams, ideālā gadījumā tev vajadzētu atmaksāt visus aizņēmumus, kredītlīnijas u.c. atbrīvoties no pārējām šāda veida saistībām līdz brīdim, kad ģimenē ienāk mazulis. Taču, kā zināms, bieži tas ir ļoti grūti izdarāms. Šajā gadījumā svarīgi ir saplānot budžetu tā, lai tajā būtu iekļautas visas šīs izmaksas, un tu no tām neizvairītos.
     
  5. Tu zini, kā dzīvot taupīgi. Ģimenes veidošana ir sava veida upurēšanās, un tam var piekrist ļoti daudzi vecāki. Pirms pieņem lēmumu par bērniem, tev jāsaprot, ka pēc tam tev nāksies plānot savas finanses daudz cītīgāk nekā līdz šim. Iespējams, vajadzēs kādreiz atteikties no tā, ko līdz šim darīji, piemēram, bieža došanās vakariņās ar draugiem ārpus mājas, iepirkšanās katrā algas dienā utt.

    Vislabāk tam sagatavoties jau pirms bērna piedzimšanas. Ja līdz šim to neesi darījis, tad ir pēdējais laiks sākt domāt, kā tu varētu ietaupīt, atrodot efektīvāko veidu un saglabājot arī daļu izklaižu. Jo, protams, dzīve nesastāv tikai no naudas taupīšanas un bērnu audzināšanas. Parunā ar saviem tuviniekiem, draugiem u.c., kuriem jau ir bērni. Viņi tev var sniegt noderīgus padomus no savas pieredzes.
     
  6. Tu ģimeni uztver kā ieguldījumu nākotnē. Pēdējā pazīme, kas liecina par to, ka tu esi gatavs bērniem, ir tava uztvere par ģimeni un tās būtību. Ja vecāki uztvers savus bērnus kā ieguldījumu nākotnē, viņiem būs vieglāk pieņemt dažādus lēmumus, tai skaitā arī finansiālos. Piemēram, tā vietā, lai bērnam pirktu jaunāko spēļu konsoli, tu labāk nolem viņu sūtīt Mūzikas skolā vai uz zinātnes nometni. Protams, arī, piemēram, dizaineru apģērba iegāde savām atvasēm nav nekas slikts, tikai tad atliek sev pavaicāt, vai šis ir labākais ieguldījumus viņu nākotnē? Vai tas viņus padarīs par labākiem cilvēkiem?
     
  7. Tu zini, kā iepriecināt sevi un citus. Dzīve nav tikai nebeidzama plānošana, skaitļošana, taupīšana un domāšana par to, kā atļauties to, ko tu un tava ģimene vēlas. Ir jāprot priecāties par mazākiem un lielākiem notikumiem. Viens no labākajiem veidiem, kas cilvēkiem palīdz uzlabot dzīves kvalitāti, ir savs hobijs vai aizraušanās. Tā var būt dziedāšana, dejošana, spēlēšana teātrī, nodarbošanās ar sportu, makšķerēšana, ceļošana utt. Plānojot ģimenes pieaugumu, tev jācenšas saprast, ka šīm lietām nav jāpazūd no tavas dzīves. Bērns nenozīmē pilnīgu nodošanos vienam mērķim un aizmiršanu par sevi. Tas nozīmē esošās sistēmas pārveidošanu un jauna plāna radīšanu, kurā tiek iekļautas papildus sadaļas. Neaizmirsti par nodarbēm, kas sniedz tev prieku, kā arī atceries, ka skaistums bieži vien slēpjas dzīves sīkumos!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Drošā ķīmija ar "Biolar"

Cilvēki, kas ir tālu no ķīmijas jomas, dažreiz ļoti piesardzīgi izturas pret nozari un tās produktiem. Tas lielā mērā ir saistīts ar tā saucamiem "bīstamības apzīmējumiem", kas tiek drukāti ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti