Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziemas riepu veidi un būtiskākās to atšķirības (+ 6 labākie riepu modeļi šai ziemai)

Jau pavisam drīz mūs sagaidīs ziema ar visām no tā izrietošajām sekām, tostarp sniegu un ledu (vai ūdeni), kas klāj ceļus. Tāpat kā cilvēki šādiem apstākļiem izvēlas atbilstošus apavus, arī automašīnai nepieciešama riepu nomaiņa. Par to, kā ziemas riepas savā starpā atšķiras un kurus modeļus izvēlēties šai rudens/ziemas sezonai, uzzināsi raksta turpinājumā!

Eiropas tipa, Skandināvijas tipa, vai radžotas: kādas ziemas riepas izvēlēties?

Ja vasaras riepas galvenokārt tiek iedalītas, ņemot vērā to protektora zīmējumu (simetrisks, asimetrisks vai virzienveida), ziemas riepas iedala arī pēc to gumijas sastāva un radžu klātesamības – tie ir papildu parametri, kas jāņem vērā.

Eiropas tipa jeb cietā sastāva ziemas riepas

Šādas riepas visbiežāk izvēlas lielu pilsētu iedzīvotāji, kuri ikdienā pārvietojas pa labi tīrītiem ceļiem un/vai šosejām starp pilsētām. Tās spēj nodrošināt labu saķeri uz slapja ceļa, taču, ja segumu klāj biezs sniegs vai ledus kārta, šāda veida ziemas riepu veiktspēja atpaliek no mīkstā sastāva riepu piedāvātās.

 

Skandināvijas tipa jeb mīkstā sastāva riepas

Kā jau iespējams spriest pēc nosaukuma, šīm riepām ir mīkstāks gumijas sastāvs (un blīvs lameļu klājums), kas tās padara piemērotas izaicinošākiem apstākļiem, proti, zemākām temperatūrām un piesnigušiem vai apledojušiem ceļiem. Tās ir komfortablas un klusas, taču, kad gaisa temperatūra ilgāku laika periodu pārsniedz +7 grādus pēc Celsija, tās nepieciešams nomainīt (siltā laikā mīkstā gumija ātri dilst).

Ziemas riepas ar radzēm

Šāda veida riepas paredzētas īpaši piesnigušiem un apledojušiem ceļiem, kā arī gadījumos, kad nākas pārvietoties pa vietām ar izteiktu reljefu – riepās esošās radzes nodrošina labāku saķeri un paātrināšanos. Radžotas riepas lieti noder arī autobraucējiem ar nelielu pieredzi, taču jārēķinās, kā šādas riepas, braucot pa asfaltu vai bruģi, ir ievērojami skaļākas un bojā ceļa segumu. Tāpat jāņem vērā, ka ziemas riepas ar radzēm Latvijā ir atļauts izmantot tikai no 1. oktobra līdz 1. maijam, savukārt virknē citu Eiropas valstu uz tām attiecas dažādi ierobežojumi (vai pat radzes aizliegts izmantot vispār).

Seši riepu modeļi, kurus iesaka profesionāļi

Meklējot ziemas riepas, izvēles iespējas ir ļoti plašas un, aplūkojot veikalu piedāvājumu, iespējams redzēt simtiem modeļu. Lai izvēli atvieglotu, šajā rakstā apkopoti seši riepu modeļi, kuru veiktspēju augstu novērtējuši mūsu speciālisti.

Michelin X-Ice Snow

Šīs skandināvu tipa Premium klases ziemas riepas izceļas ar ļoti īsu bremzēšanas ceļu gan un sniega, gan ledus. To uzbūve palīdz efektīvi novadīt gan ūdeni, gan sniegu, kas atrodas zem riepas, turklāt, pateicoties virknei inovāciju, šīs Michelin ziemas riepas kalpo vidēji par gadu ilgāk nekā konkurentu piedāvātie modeļi.

Goodyear UltraGrip 9+

Attiecīgo riepu modeli TOP pozīcijās ierindojuši virkne riepu testētāji (ADAC, Quattroruote, un citi), un ne velti – to hidrodinamiskās rievas palīdz efektīvi novadīt ūdeni, kā arī uzlabo vilktspēju kūstošā sniegā, savukārt 3D BIS tehnoloģija parūpējas par īsāku bremzēšanas ceļu.

Dunlop Winter Sport 5

Šo ziemas riepu lielākais trumpis ir to daudzpusība – slīpas centrālās rievas nodrošina labāku saķeri uz slideniem ceļiem, bet daudzi protektora bloki uzlabo veiktspēju, tostarp vilci uz ceļiem, kurus klāj sniegs. Dziļās protektora rievas spēj uztvert un novadīt vairāk slapja sniega un ūdens, palīdzot nodrošināt vadību uz slapja ceļa seguma un samazināt akvaplanēšanas risku, bet vienmērīgā svara sadale nodrošina mazāku rites pretestību, kas rezultējas zemākā degvielas patēriņā.

Hankook Winter i*Pike RS2

Kādas ir šo ziemas riepu priekšrocības? Pirmkārt, zig-zag formas rievas, kas nodrošina labāku saķeri uz ceļiem, kurus klāj dziļš sniegs. Otrkārt, plati centrālie bloki uzlabo veiktspēju gan uz ledus, gan sniega, turklāt vilci uz ledus uzlabo arī Snow Slit tehnoloģija. Treškārt, spirālveida izvirzījumi efektīvi novada slapju sniegu un ūdeni (it īpaši to iespējams izjust, braucot pa apledojušiem ceļiem).

Goodride SW 608

Šīs budžeta klases ziemas riepas pavisam noteikti var sacensties ar virkni riepām no augstākiem plauktiem. Tām ir ne vien ļoti patīkama cena, bet arī pārdomāts lameļu izkārtojums, kas palīdz uzlabot saķeri un vilkmi neatkarīgi no uz ceļa esošajiem apstākļiem. Savukārt drenāžas rievas rūpējas par sniega un ūdens efektīvu novadīšanu.

Sailun Ice Blazer Alpine+

Vēl vienas budžeta klases riepas, kas izceļas ar savu veiktspēju. To simetriskais virzienveida protektors mazina akvaplanēšanas risku, kā arī rūpējas par labiem bremzēšanas rādījumiem, bet optimāli izvietotās protektora bloku rindas samazina vibrācijas un troksni. Noteikti jāpiemin arī Silica tehnoloģija, kas mazina rites pretestību un uzlabo saķeri.

Vai esi sapratis, kurš ziemas riepu modelis ir vispiemērotākais tavam automobilim? Neatkarīgi no tā, vai tu meklē Michelin, Pirelli, vai cita ražotāja riepas, vari būt drošs – tās atradīsi Riepas1.lv internetveikalā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti