Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ziemeļlietuvas pilsēta, kuras centrā atrodas podijs, pa kuru var staigāt ikviens

Ziemeļlietuva ir slavena ar dabas objektiem, dažādiem ezeriem un muzejiem. Šauļi – ceturtā lielākā pilsēta Lietuvā un lielākā – valsts ziemeļos. Tajā ir ne tikai 22 muzeji, villas, daudz māksliniecisku pilsētas dekorāciju, bet arī gājējiem atdota iela, kura stiepjas vairāk nekā kilometra garumā, bet iespaidus atstāj par miljonu. Nereti šī iela tiek dēvēta par podiju, bet bulvāris vai brodveja ir daudz plašāk lietoti tās nosaukumi.

Nedaudz no vēstures

1975. gadā Šauļos sākās lielas pārmaiņas. Trešie Eiropā (pēc Roterdamas 1972. gadā un Erfurtes 1973. gadā) un pirmie Lietuvā automašīnām piederējušo Vilniaus ielas centrālo daļu (1,28 km, no Žemaitės ielas līdz Draugystės prospektam) Šauļu iedzīvotāji “atdeva” gājējiem.

Šauļu Vilniaus iela, tāpat kā Tilžės iela, izbūvēta 18. gadsimtā, tā ir vēsturisks trakts – liels braucams ceļš.

Kā stāsta pilsētas vēstures zinātāji, bulvārim bija jāatrodas nedaudz citā vietā – Aušros alejā. Tās vienā galā atrodas republikas slimnīca, otrā – pilsētas katedrāle un šībrīža pašvaldība. Kas noteica to, ka bulvāris uzradās tieši Vilniaus ielā, īsti nav zināms.
 

Pilsētas artērija, kas atjaunojas

Ceļojumu pa bulvāri sākt var no Vilniaus un Žemaitės ielu krustojuma, no strūklakas “Tūkstošgades tilti”, bet iepazīšanās ar gājēju ielu jāpabeidz arī pie strūklakas – šobrīd rekonstruējamās strūklakas “Trīs putni”, kas atrodas Vilniaus ielas un Draugystės prospekta krustojumā, pie viesnīcas “Šiauliai”.

Protams, var norunāt tikšanos pašā bulvāra centrā – pie pilsētas pulksteņa “Gailis”. Tā ir vispopulārākā satikšanās vieta. Bet arī pats pulkstenis pulksten 12 un 18 spēlē lietuviešiem līdz sirds dziļumiem zināmo melodiju “Tu ateik į pasimatymą” (latv. “Tu atnāc uz satikšanos”). Starp citu, tajā pašā laikā skan arī “Sveiki atvykę į Šiaulius” (latv. “Laipni lūgti Šauļos!”) 14 pasaules valodās.

Šauļu bulvāris mainās un kļūst aizvien skaistāks Pirms gadiem desmit tika saremontēta ielas daļa no bulvāra vidus līdz Žemaitės ielai. Šobrīd tiek pabeigts arī otrās daļas (līdz viesnīcai) remonts. Bulvārī ir iestādīti jauni kociņi, uzradies vairāk soliņu, integrēts senā bruģa motīvs.

Gājēju bulvāris ir pilns oriģinālu mazās arhitektūras skulptūru, telpisku reklāmu. Mākslinieki pilsētu aizvien izrotā ar mākslinieciskiem ielu mākslas zīmējumiem, no kuriem daļa atrodas arī gājēju bulvārī, tāpēc, lēnītēm slīdot pa gājēju ielu, jālūkojas zem balkoniem, zem kājām.

Pa kājām nepinas, bet skatienu noteikti piesaista mākslinieciskie jaunumi – slēpņi. Ja bērnībā mēdzāt spēlējoties zem stikliņa zemē aprakt krāsainas bildītes, tad šobrīd šādi slēpņi ir moderni, jo kopā ar skaņu ierakstiem noteikti piesaistīs skatienu un iepazīstinās ar pilsētas vēsturi.

Šauļu iedzīvotāji vienmēr ir izcēlušies ar mākslinieciskiem izgudrojumiem un negaidītām mākslas “eksplozijām” pilsētā. To apliecina arī kokā tupošais milzīgais hameleons vai puisis ar neredzēta izmēra dronu. Iespējams, kad apmeklēsiet Šauļus, te sagaidīs vēl kādi pārsteigumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti