Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lai telpaugi aug lieli un simetriski

Tādi jau mums tie pavasari ir – laikapstākļu cīņas ir neizbēgamas… Taču katram zaļo īkšķīšu īpašniekam atradīsies gana daudz darbu, ko veikt arī mājās. Piemēram, ir īstais brīdis apkopt un pārstādīt savus telpaugus! Iespējams, esošo klāstu vajag papildināt ar kādu jaunu interesantu sugu, kā arī uzmanīties, lai, atgriežoties saulītei, tuvāk logam esošie augi neapdegtu. Dārza Diena pēc padoma devās uz LU Botānisko dārzu.

Gaismas mīļi un ēncieši

"Lielākoties augi ar raibajām lapām mīl gaismu, tos var novietot tuvāk gaismas avotam logam pat tad, ja tas ir dienvidu pusē, kas parasti ir visgaišākā," Botāniskā dārza eksperte Ingūna Gudrupa skaidro, izrādot telpaugu kolekciju. Tumšie augi būs ēncietīgāki, tie var atrasties arī krēslainākā stūrī, piemēram, monsteras. Nedrīkst aizmirst, ka gaismu vajag visiem, lai tie spētu augt – ar mēslošanu un laistīšanu nav diezgan. Eksperte rāda svītraino aglomeju, kas ir iecienīts, ātraudzīgs un dekoratīvs telpaugs, nav kaprīzs, bet prasa laistīšanu. Bendžamina fikuss ar raibajām lapām arī tiecas pēc gaismas un ir īsts skaistulis, ja vien telpa ir gana liela šādam kociņam. Ir svarīgi to regulāri apgriezt, lai tas veido kompaktu augumu – nestiepjas par garu un aug simetrisks. "Vairākus augus, piemēram, daudzās mājās iecienītās dracēnas, nedrīkst pārlaistīt, sevišķi, kad ir vēss – pavasaros jau atslēgta apkure. Pamatā šiem augiem vajadzīga +18 līdz +22 grādu temperatūra. Papardēm nefrolēpēm, kas mīl mitru gaisu, arī ir savi nosacījumi – tām var būt pieņemama temperatūra no +14 līdz +24 grādiem, bet tad jābūt sausākam sakņu kamolam, nevis kā parasts, ka zem podiņa esošajā paliktnī vienmēr ir ūdens. Līdzko temperatūra uzkāpj līdz +22, +24 grādiem, paparde prasa tieši gaisa mitrumu, vairāk ir jārasina un vairāk jālej," skaidro I.Gudrupa.

Jauni ziedu dzinumi

Eksperte stāsta, ka pēdējā laikā augu tirdzniecības vietās populāras ir demokrātiskus apstākļus paciest spējīgās svītrainās ehmejas, un uzsver – daudzi iegādājas ziedošu augu un nemaz nezina, ka zieda rozete aiziet bojā un nezied vēlreiz, bet aug jauns dzinums. Nav jāuztraucas, ja divu gadu laikā vecās rozetes lapas sāk brūnēt un aiziet bojā. Jauns zieds labos apstākļos veidojas ik gadu. Arī substrātam ir liela nozīme, ne tikai apgaismojumam, piemēram, ehmejai izteikti nepieciešams epifītisko augu substrāts –  kūdra, priežu mizas, sūnas.

Tāpat kā veikalu ziedu stendos, arī Botāniskajā dārzā apmeklētājiem smaidu iztaisa sukulentu kolekcija, kas šopavasar atjaunota un uzlabota. Šie tad viennozīmīgi ir sauli mīlošie augi! Sukulentiņi tumsā kļūst blāvi, neveido kompaktu krūmu, izstīdz. Lielākā daļa ir izteikti saulmīļi, tiem patīk augt uz dienvidu puses palodzēm. Jālaista reti, jo augi mitrumu uzkrāj lapās. Vienkārši pavairot – tiklīdz lapa nokrīt uz augsnes, tai veidojas saknītes un tā tiecas iesakņoties. "Sarkstošais laimiņš Aurora, piemēram, kļūst pelēcīgs, ja nesaņem pietiekami saules gaismas. Ja jums nav dienvidu palodzes, sukulentus audzēt speciālisti nerekomendē," atgādina I. Gudrupa.

Arī kaktusi kā pacietīgi un ātraudzīgi telpaugi ir iecienīti, turklāt izskatās taču tik piemīlīgi! Ja esat kaktusu mīļotājs, papildiniet savu kolekciju ar mamilāriju. Kaktusa mamilārijas sīkie, sarkanie auglīši, kas veidojas, kad augs noziedējis, ir ēdami – skābeni, nav indīgi. Augļu sēklas atkal var iesēt, bet mamilārijas strauji aug arī tāpat. "Sukulentiem un kaktusiem nepatīk kūdraina augsne, to ieteicams atjaukt ar granti. Var paņemt arī zemi no kurmja rakuma. Liek podiņa apakšā labu drenāžu un galvenais – ikdienā reti laista. Augsnei periodiski jāļauj izžūt pilnībā. Ziemā, lai sukulenti būtu drukni, vajadzētu tos turēt loga tuvumā, kur ir nedaudz vēsāks nekā pārējā telpā, bet ir pietiekams gaismas daudzums," pamāca Botāniskā dārza eksperte.

Kā telpaugu mīļotāju kolekcijas papildinājumu viņa iesaka pamēģināt ieaudzēt kafijas kociņu. Botāniskā dārza Palmu mājā aug Arābijas kafija. Tā zied baltiem, smaržīgiem ziediem, pēcāk nobriest zaļas ogas, katrā ir divas sēkliņas. Ogas kļūst sarkanas un tad ir gatavas.

Kad ir zemāka temperatūra, ūdens no augsnes neiztvaiko tik ātri. Kad silta telpa, kafija kārtīgi jālaista. Tai patīk siltums ap +18, pat +20 grādiem. Aptuveni divarpus metru garš kociņš izaug astoņu līdz desmit gadu laikā, tāpēc droši varat iegādāties nelielu augu un būt pacietīgi. Protams, ikdienas lietošanai paciņas daudzumu kafijas no sava istabas auga neiegūsiet, bet dažas saujas ogu gan var dabūt un, ja atrodat draudzīgu grauzdētavu, arī pamieloties sanāks.

Spēkam un simetrijai

Pirms pārstādām telpaugu, jāzina, kur. Pirms pērkat augsni saviem telpaugiem, palasiet, tieši kuriem tā būs piemērota. Ingūna atgādina – orhideju īpašniekiem jābūt modriem, izvēloties universālo augsni pārstādīšanai, jo falenopsim neder augsne, kura der citām, un otrādi. Ja vienām vajag kūdru, tad falenopsim kūdru nemaz nevajag! Tam pietiek ar priežu mizu un granuliņām.

Daudzi augi tiecas dabiski uz saulīti un gaismu. Gozīt tos vai ne, lai augtu simetriski? Eksperte saka – grozīt vajag, bet ne uzreiz par 180 grādiem. Vajag pagriezt pamazām, katru mēnesi pa drusciņai. Lapas ir orientētas uz gaismu, otrādi apgriezts, augs ir apmulsis, grūti pārorientēt savu fotosintēzes aparātu. Arī kaktusus labāk negrozīt – lai aug uz vienu pusi! Ja palodze par šauru, labāk novietot augus statīvos nedaudz tālāk no loga. Kad tiem būs brīva telpa, tie arī augs kuplāki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas