Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Turpmāk varēs vērot arī tiešraides no ūpju un zivjērgļu ligzdām

Latvijas Dabas fonds pavasarī sāk sesto sezonu tiešraidēm no putnu ligzdām, patlaban Durbes jūras ērgļiem, Sēlijas melnajam stārķim un Rīgas vistu vanagam pievienojušies divas jaunas tiešraides - ūpis un zivjērglis, aģentūru LETA informēja fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Viņa norādīja, ka viena jaunā tiešraides kamera novietota pie ūpju ligzdas, kas atrodas Kurzemē. Šī ūpja ligzdošanas teritorija ir zināma kopš 1998.gada, kad dabiskā ligzdvieta atrasta uz zemes. Pēc vairākiem nesekmīgiem ligzdošanas gadījumiem uz zemes, ornitologi uzbūvēja mākslīgo ligzdu eglē, aptuveni desmit metru augstumā. Kopš 2013.gada šajā ligzdā ik sezonu ligzdošana norit sekmīgi. Patlaban ligzdā mājo ūpju ģimene, un mātīte perē divas olas, savukārt tēviņš uzturas ligzdas tuvumā un to sargā.

Pie ūpju ligzdas uzstādītā kamera ir arī ar jaunām tehniskām iespējām - tai ir iespējams attālināti regulēt pietuvinājumu, līdz ar to pētnieki ūpju dzīves norisēs var ieskatīties ļoti precīzi. Diennakts krēslainajā laikā kamera darbojas ar palēninātu ekspozīciju, tā ļaujot turpināt novērot putnus. Jau šīs sezonas beigās sistēma tiks pilnveidota, ļaujot turpināt novērojumus arī pilnīgā tumsā.

Savukārt zivjērgļa ligzda, arī Kurzemē, atrodas zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kura zināma jau kopš 1989.gada, kad tika atrasta pirmā ligzda bebrainē. Kopš tā laika ornitologi ir gan uzstādījuši mākslīgās ligzdas, gan zivjērgļi veidojuši savas. Novērotā ligzda kopš atrašanas lielākoties bijusi apdzīvota, kaut arī ligzdošana ne katru gadu bija sekmīga. Kā zivjērgļiem veiksies šogad un vai būs mazulis, visi varēs sekot līdzi tiešraidē.

Pērn fonda tiešraides kameras vēroja vairāk kā divi miljoni skatītāju. Tiešraides kameru darbību nodrošina sabiedrības atbalsts - uzņēmumu un cilvēku ziedojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas