Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jumts virs galvas un mājas biznesam: Kā jaunie uzņēmēji atrsina telpu jautājumu

Dienas starta dalībnieks uzņēmējs Andris Lazdāns lepns stāv pie sava jaunā biroja. Firmas VIP Color, kas nodarbojas ar pulverkrāsošanas pakalpojumu sniegšanu, galvenais birojs nav nedz stiklā mirdzošs debesskrāpis, nedz arī jūgendstila ēka Alberta ielā. 18 kvadrātmetru mazais, tomēr ērtais un omulīgais birojs savu dzīvi reiz sācis kā automašīnas saldējamā kamera un pašlaik - pēc pārbūves - ir novietots blakus uzņēmuma krāsošanas ceham Baltajā ielā 27, Rīgā.

Ir kur parunāt ar klientiem

«Visu noteica izmaksas, un savu biroju nopirkām par pārsimt latiem. Mazliet līdzekļu gan vēl bija jāiegulda - logu un durvju izbūvē, arī savedot kārtībā iekštelpas,» stāsta Andris. Birojs ir izdevies funkcionāls, un arī ziemā nebūšot sarežģīti to piesildīt. Platība nav liela, toties tagad bijusī saldētava kļuvusi par vietu, kur pieņemt klientus, - pārrunas vairs nav jāveic automašīnā vai 400 kvadrātmetru plašajā krāsošanas cehā. «Nav jāmaksā arī papildu nomas maksa, zemes īpašnieks ļāva biroju novietot blakus ceham bez papildu atlīdzības,» stāsta uzņēmējs.

Andris gan atzīst, ka telpu ziņā viņa uzņēmuma darbība joprojām ir mazliet sadrumstalota. Arī darbinieku ģērbtuves, tualetes un dušas telpas atrodas citā ēkā. Tiesa gan, arī šeit ar ēku īpašnieku ir vienošanās - kamēr uzņēmums neizbūvēs ģērbtuves savās telpās, par pagaidu ģērbtuvju izmantošanu tam nav jāmaksā.

Mājīgā atmosfērā

Apģērbu zīmola Moshmosh saimnieces Līgas Auziņas darbnīca ir parasts divistabu dzīvoklis Rīgas centrā, Tērbatas ielā. «Mājās es tomēr strādāt negribu, tādēļ pirms diviem gadiem sameklēju šo vietu savai darbnīcai. Te ir gaišs, un arī atrašanās vieta ļauj cik necik nodalīt darbu no citām lietām,» stāsta uzņēmēja. Darbnīcā notiek tikai apdrukas process, savukārt legingu šūšana norisinās pie Līgas sadarbības partneres Pārdaugavā: «Šuvēja darbnīcu ir ierīkojusi savās mājās, viņai tā ir ērtāk, un vieta to atļauj.» Līga pieļauj iespēju, ka kādreiz varētu atvērt savu veikalu un uz turieni pārcelt arī darbnīcu: «Es esmu domājusi arī par iekļaušanos kādā biznesa inkubatorā, tomēr pagaidām man ir labi tepat,» viņa tomēr atzīst.

Zem inkubatora lampas

Kristiāna Līča uzņēmums Greynut darbojas Latvijas Universitātes Biznesa inkubatora paspārnē. Tas viņam nodrošina gan bezmaksas biroja un sarunu telpas, gan arī nelielu darbnīcu ražošanai. «Lai iekļūtu biznesa inkubatorā, bija jāpiesakās un jāuzvar konkursā. Dalība šeit ļauj attīstīt biznesu bez fiksēto izmaksu sloga par telpām. Te ir internets, vieta pārrunām, apkārt ir arī citi jaunie uzņēmēji,» Dienai atklāj Kristiāns.

Savukārt restorāna īpašnieks Valters Zirdziņš atzīst, ka viņa nomātās telpas Vecrīgā, Miesnieku ielā 8, varētu būt mazliet lielākas: «Gribētos plašāku virtuvi, pašreiz viss te ir optimizēts līdz pēdējam. Savukārt lielāka ēdamzāle ļautu uzņemt vairāk viesu, vakaros restorāns ir pilns.» Valters stāsta, ka lielākas telpas ļautu arī īstenot dažas sen iecerētas idejas - piemēram, gatavot ēdienu publiski, apmeklētājiem redzot. Tomēr pagaidām šie plāni vēl ir sapņu stadijā.

Būvē pats

Visradikālāk telpu jautājumu risina uzņēmējs no Jēkabpils novada Reinis Balodis - ja nav, vienkārši jāuzbūvē. Jaunās eļļas spiestuves sienas jau ir uzbūvētas, finansējums iegūts, aizņemoties naudu Hipotēku bankā, jauno uzņēmēju atbalsta programmā. «Sākotnēji biju domājis eļļas spiestuvi ierīkot garāžā, tomēr Pārtikas un veterinārajam dienestam bija iebildumi pret šādu risinājumu. Tāpēc vecā garāža daļēji ir nojaukta, bet apkārt tai top divstāvīga eļļas spiestuve ar ražošanas telpām pirmajā stāvā un nelielu biroju otrajā,» stāsta jaunais uzņēmējs. Viņš gan atzīst, ka būvniecība nemitīgi kavējas, - te būvatļauja iestrēga Vides dienestā, te atkal raža jānovāc un būvēties vienkārši nebija laika. Tomēr jau rudenī uzņēmējs cer sākt spiest eļļu jaunajās telpās.

Darbnīca vienmēr līdzi

Klaviermeistara Aivara Tomiņa bizness ir izkaisīts pa vairākām pilsētām. Uzņēmējs dzīvo Limbažos, un neliela darbnīca viņam ir ierīkota mājās. «Gadiem būvēju ģimenes māju Cēsīs, taču nu apstākļi ir mainījušies, un uz Cēsīm tomēr dzīvot neiesim. Tā nu arī Cēsu mājā esmu ierīkojis darbnīcu un instrumentu noliktavu.» Vēl uzņēmējs noliktavas vajadzībām īrē telpas industriālā objektā Cēsu centrā: «Gadu gaitā esmu savācis vairākus desmitus labu, restaurējamu instrumentu, un kaut kur tie visi bija jānovieto. Savukārt mana galvenā darbnīca man vienmēr ir līdzi - mikroautobusā. Šādi aprīkots, es varu strādāt jebkurā vietā, jebkuros laika apstākļos,» smejas uzņēmējs.

Izvēlas stratēģisku vietu

Cita Dienas starta dalībniece, sniega suņu entuziaste Iveta Preisa-Imaka, savas suņu mazgātavas vajadzībām ir izvēlējusies telpas zem viena jumta ar vietējo Ogres veterināro klīniku. Viņa uzskata, ka tas palīdzēs labāk piesaistīt klientus. «Pašlaik notiek remonts, darbi ievilkās dažādu ūdensvada un kanalizācijas problēmu dēļ,» stāsta uzņēmēja. Tomēr viņa cer, ka suņu mazgātava Tīrās ķepas savas durvis varēs vērt jau mēneša beigās: «Pagaidām špaktelējam, gruntējam un krāsojam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara visi dalībnieki

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Klaviermeistars Aivars Tomiņš ir pabeidzis pianīno Rīga restaurāciju: «Prieks, ka cilvēki vēlas restaurēt arī šādus instrumentus.» Tajā pašā laikā, lai izbeigtu mētāšanos starp divām pilsētām, uzņēmējs meklē nomājamas telpas darbnīcas un noliktavas vajadzībām Limbažos. Ja ir ko piedāvāt, zvaniet pa uzņēmuma mājaslapā redzamo tālruni.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Uzņēmējs domā, ka šī būs pēdējā šīs vasaras siltā nedēļa, tādēļ ir paņēmis to brīvu. «Ar ražu esam tikuši galā, šonedēļ vienkārši baudīju vasaru,» Reinis saka.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

«Stress baigais, daudz darba,» stāsta Valters. Viņš vēlas atvainoties tiem klientiem, kam maltīte ir jāgaida ilgāk, - restorāns ir maziņš, un, ja vienlaikus ierodas 30 cilvēku, pavāri mazajā virtuvītē netiekot galā. «Lūdzu, esiet pacietīgi - mēs joprojām strādājam tikai ar vietējiem produktiem, un, ja jērs ir beidzies, tas tiešām ir beidzies. Mēs nevaram aiziet uz lielveikalu pakaļ papildinājumam,» tā Valters.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Remonts, remonts, remonts - Ogres pirmā suņu mazgātava joprojām ir tapšanas stadijā. Atklāšanas datums ir mazliet pārvirzīts - Iveta Preisa-Imaka cer, ka Tīrās ķepas durvis vērs 25. augustā.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Vēl tikai deviņas dienas atlikušas MeMouse līdzekļu vākšanas kampaņā vietnē indiegogo.com, un diez ko daudz elektronisko kaķu rotaļlietu nav izdevies pārdot - no plānotajiem 3500 dolāriem savākti vien 175. Cerība mirst pēdējā, un, ja vēlaties iegādāties elektronisku pelīti, kas spīd un vibrē, kad kaķis ar to spēlējas, sekojiet adresei ej.uz/memouse.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Lielais notikums ir biroja telpu remonta pabeigšana. Tagad Andris un viņa kompanjons uzņēmuma klientus un biznesa partnerus var pieņemt cienīgi - mīkstā krēslā un ar kafijas krūzi.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Uzņēmējas apdrukātie krekli iegūst jaunus rakstus. «Gatavoju ekspresīvāku sēriju jauniešiem, esmu uzklausījusi klientu ieteikumus, kas vēl viņiem patiktu,» Līga stāsta. Tāpat uzņēmēja gatavojas Rīgas svētkiem, kas norisinās šajā nedēļas nogalē, - jāsaražo apģērbi, lai sadarbības partneriem būtu ko tirgot.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi