Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pagājušā gada projekta Dienas starts dalībniekiem bizness plešas plašumā

Pagājušajā gadā Dienas un Hipotēku bankas projektā Dienas starts 2012 piedalījās pieci jaunie uzņēmēji. Nolēmām uzmest aci tam, kā viņiem ar pērn sākto uzņēmējdarbību sokas patlaban.

Izvēršas arī Jūrmalā un briest jaunam projektam

Šosezon Ginta Zīverta uzņēmums ir atvēris vēl vienu Kotai kafejnīcu - tikai šoreiz nevis Rīgā, bet Jūrmalā.

«Tagad esam arī Majoru pludmalē, Teātra ielas galā. Mums sadarbību pavasarī piedāvāja uzņēmēji, kam pieder pludmales kafejnīca Coconut Beach. Līdz šim iepriekšējos gados ēdienu kafejnīcai piegādāja no tuvējās viesnīcas, tomēr pīķa stundās pieprasījums ir liels un šis mehānisms īsti nestrādāja. Cilvēkiem bija ilgi jāgaida, un tas nekam nederēja,» skaidro Gints. Tagad viņa taizemiešu restorāna Kotai pavāri ēdienu gatavos uz vietas, un pludmales smiltīs varēs baudīt autentiskās tropu garšas - asās taizemiešu zupiņas un nūdeles vai rīsus ar vistu vai jūras veltēm.

Ginta biznesā briest vēl kāda aktualitāte. «Esmu iesaistījies arī vēl kādā interesantā projektā, kas, domājams, ieintriģēs visu Latviju, tomēr pagaidām klusēšu, jo vēl jānokārto dažas formalitātes, negribas neko sasolīt,» noslēpumaini smaida uzņēmējs.

Kravu pārvadājumi un īstie klienti

Sandis Tutins, kuram pieder industriālās mazgāšanas uzņēmums Tutinelli Rēzeknē, pērn nācās pamatīgi mainīt savus biznesa plānus. Sākotnējā iecere bija nodarboties ar lielizmēra tehnikas un kravas auto mazgāšanu pie pasūtītāja, tomēr šai idejai svītru pārvilka vides prasības - nebija iespējams atrisināt notekūdeņu savākšanu. Tādēļ uzņēmums sāka piedāvāt ēku fasāžu un jumtu mazgāšanu, kā arī komercobjektu iekštelpu tīrīšanas pakalpojumus. Šobrīd lielāko daļu uzņēmuma apgozījuma veido kravu pārvadājumi. «Vedam kravas 3-4 reizes nedēļā, ir pastāvīgie klienti, un bija pat doma pirkt vēl vienu mikroautobusu,» stāsta Sandis. Arī ēku fasāžu mazgāšanas pakalpojums kļūstot arvien populārāks, pastāvīgo klientu vidū ir gan Zvaigznes ABC grāmatnīca, gan arī Rēzeknes banku filiāles, savukārt iekštelpu uzkopšanu vasarā izmanto daudzas izglītības iestādes. «Patlaban pulējam parketu skolās un citās sabiedriskajās iestādēs. Bizness lēnām uzņem apgriezienus, galvenais jau laikam ir pacietība to savu īsto klientu atrast,» Sandis spriež.

Aicina palīgā uz Kanādu

Evas Narunovskas uzņēmums IT Sapiens piedāvā uzņēmumu vadības programmatūras izstrādes pakalpojumus - sākot ar klientu datubāzu izveidi un beidzot ar plānotāju, atgādinātāju un automatizēto pavadzīmju, rēķinu un citu derīgu lietu ieviešanu. «Nozares aprindās «zvērs», ar ko strādājam, saucas CRM/ERP. Bet principā mēs piedāvājam uzņēmējam ietaupīt resursus un laiku, automatizējot monotonas darbības. Mūsu lielākie klienti atrodas ārzemēs, piemēram, zvanu centrs Kanādā,» skaidro Eva. Viņa ir saņēmusi uzaicinājumu doties uz šo valsti pie klienta ieviest jaunu tālruņa numuru filtrācijas sistēmu. «Uzņēmums sniedz telemārketinga pakalpojumus, un Kanādas likumdošana nosaka, ka ir numuri, uz kuriem nedrīkst zvanīt un neko piedāvāt, pretējā gadījumā jāmaksā diezgan liela soda nauda. Ieviesīsim sistēmu, kas atlasīs aizliegtos numurus un izņems tos no klienta datubāzes,» stāsta uzņēmēja, kas pati šogad kļuvusi arī par projekta Dienas starts 2013 žūrijas locekli.

Papildina gan spēli, gan pasniedzēju loku

Ingas Mundas, kurai pieder valodu skola Password Jelgavā, lielais biznesa projekts bija lomu kāršu spēle labākai angļu valodas apguvei. Inga stāsta, ka tas izrādījies veiksmīgs un nu jau tiek plānoti spēles papildizdevumi ar jaunām sadzīves situācijām, kuras pārrunāt valodas stundu laikā. «Rudenī piedalīsimies nozarei veltītā izstādē Londonā. Tiesa gan, darba apjoms arī ir krietni pieaudzis, un tik garu atvaļinājumu kā pērn šogad neizdosies izbaudīt,» Inga saka. Pieaudzis ir arī valodu skaits, ko piedāvā apgūt viņas skola Password - angļu valodai klāt ir nākusi krievu, vācu, franču, zviedru, spāņu, grieķu un norvēģu valoda, līdz ar to ir pieaudzis nodarbināto pasniedzēju skaits. «Tagad vasarā mācām trijatā, bet rudenī, līdzīgi kā bija pavasarī, skolā būs pieci vai pat seši pasniedzēji,» Inga teic.

Klāt nācis eksports un zvanu centrs

Romāns Romāns Ruzins, eritenis.lv īpašnieks, stāsta, ka viņa ekoloģisko braucamrīku tirdzniecība notiek kā līdz šim, tomēr klāt ir nācis arī to eksports. «Tirgojam velorikšas gan tepat Vecrīgas uzņēmējiem, gan arī esam nosūtījuši dažas uz Franciju un Bulgāriju. Elektriskos velosipēdus grasos arī tirgot Krievijā, tiek gatavota vajadzīgā dokumentācija.» Ar Latvijā būvēto elektrisko divriteni gan tik raiti neiet - process nav izrādījies tik vienkāršs, kā cerēts. Toties paralēli Romāns ir sācis piedāvāt jaunu pakalpojumu - viņš ir radījis zvanu centru, kura četri darbinieki piedāvā uzņēmumiem iegādāties sadarbības partneru produkciju. «Šobrīd tirgojam metālapstrādei nepieciešamo aprīkojumu, ko ieved mūsu partneri, bet esam atvērti arī jauniem piedāvājumiem,» Romāns saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara dalībnieki

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Aivars ir mūziķis un darbojas arī koros, tāpēc visu pagājušo nedēļu pavadījis Dziesmu svētkos. «Bet tas nenozīmē, ka nekas nenotiek. Pirms svētkiem paspēju demontēt restaurējamo flīģeli un sadalīt vairākās vietās veicamos darbus. Korpuss un rāmis jau saremontēti un sagatavoti krāsošanai. Nu ķeršos klāt mehānikai.»

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Reinis stāsta, ka beidzot saņemti tehniskie noteikumi no Vides dienesta un iesniegti dokumenti būvatļaujas saņemšanai: «Priecīga ziņa, ka atcelts jaunais noteikums par mēneša dīkstāvi pēc atļaujas saņemšanas, viss tāds rožaināks uzreiz izskatās.»

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

«Es braucu uz Valmieru pēc zivīm, mazliet vēlāk atzvanīšu,» klausulē atbild Valters. Pagājusī nedēļa bijusi vienā skriešanā. Restorāns bijis Dziesmu svētku viesu un dalībnieku pilns, šonedēļ jūtams miers un atslābums. Kas par zivīm? Beidzot varot dabūt zandartus, līdz Jāņiem bijis liegums. Valmierā dabūjami labākie.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Ivetas biznesa projekts ir beidzot iekustējies, un viņa ir sākusi īstenot tā pirmo piektdaļu. «Ar kolēģi dibinām firmu Tīrās ķepas, kas nodarbosies ar suņu mazgāšanu un, ja būs pieprasījums, arī ar frizēšanu. Patlaban taisām telpu remontu. Plēšam vecās tapetes, tīrām sienas, sākam špaktelēt,» skaidro Iveta.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Pagājušajā nedēļā ir pabeigts balonu prototips - versija, kas ir piemērota masveida ražošanai. Ir pasūtīti arī gandrīz visi komponenti no Ķīnas, lai varētu saražot pirmo partiju. «Ir īstais brīdis pie mums pasūtīt LED balonus! Tika uzfilmēts arī video MeMouse pelīšu crowdfunding kampaņai vietnē Indiegogo.org, un jau šonedēļ šī kampaņa tiks palaista. Tas nozīmē, ka arī MeMouse jau ir iespējams pasūtīt, lai saņemtu rudens sākumā.»

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

«Strādājam, skrotējam un krāsojam. Veidojam savu mājaslapu, ceram nākamnedēļ to pabeigt,» atklāj Andris. Viņa uzņēmums arī aktīvi strādā, lai piesaistītu jaunus klientus, un meklē pārvietojamo biroju, ko varētu nopirkt vai nomāt. Ja varat ar šādu lietu palīdzēt, rakstiet - [email protected].

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Līgu Dziesmu svētki ir pilnīgi nomocījuši, un viņu ir pārņēmusi nepārvarama vēlme atpūsties un atslēgties no visas pasaules. Tirdzniecība svētkos veicās labi, tomēr atslābumam nevar ļauties - nāk virsū lielie vasaras festivāli, un jāšuj un jādrukā jauna prece.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi