Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas Dzelzceļa Dziesmusvētku ekspresis ieskandināja svētkus Latvijas reģionos

2013.gada 15.jūnijā valsts akciju sabiedrība Latvijas dzelzceļš ar unikālu pasākumu - Dziesmu un Deju svētku ekspresi -, ieskandināja XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV deju svētkus. Visas dienas  garumā  Dziesmu un Deju svētku ekspresis piestāja skaistāko, tradīcijām bagāto pilsētu un mazpilsētu dzelzceļa stacijās maršrutā Rīga - Gulbene - Stāmeriena - Alūksne – Rīga, aicinot pulcēties vietējo pašvaldību iedzīvotājus, lai sadziedātos un sadancotos ar kori Balsis, tautas deju kolektīviem Gauja, Auda u.c. kolektīviem, kā arī atklātu šaursliežu dzelzceļa bānīša Gulbene - Alūksne - Gulbene 110. jubilejas sezonu. Latvijas Dzelzceļa Dziesmusvētku ekspreša braucienā devās arī Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Latvijas Dzelzceļa prezidents Uģis Magonis, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde u.c.

“Kora dziesma, deja un Dziesmusvētki ir Latvijas kultūras un mūsu valsts nacionālās pašapziņas pamats. Savukārt  Latvijas dzelzceļu pamatoti sauc par mūsu valsts tranzīta un ekonomikas virzītāju – mēs vedam kravas, lai mūsu valsts kļūtu bagātāka un stiprāka. LDz allaž atbalstījis valstij nozīmīgas jomas - kultūru, sportu, dabas aizsardzību, kā arī sabiedrisko dzīvi visā Latvijā. Tāpēc esam īpaši gandarīti, ka varam vest arī dziesmu svētkus visā Latvijā. Dzelzceļa stacijas dziesmu svētku laikā kļūs par vietējiem kultūras centriem. Es ticu, ka mūsu pirmais  Dziesmu un Deju ekspresis kļūs par labu tradīciju, kad, sagaidot vērienīgāko Latvijas kultūras dzīves notikumu, Latvijas dzelzceļa īpašais svētku ekspresis dosies dažādos maršruta ceļos, ieskaitot starptautiskos dzelzceļa maršrutus, ar svētku ieskandināšanas, popularizēšanas un atbalstīšanas misiju,” uzsver valsts akciju sabiedrības “Latvijas Dzelzceļš” prezidents Uģis Magonis.

“Dziesmu un Deju ekspresis  ir mūsu lielākā kultūras notikuma – Dziesmusvētku – vēstnesis. Izraucot cauri Latvijai, mēs – koris “Balsis” un pašvaldību kori, kas pievienosies ik pieturvietā - izdziedāsim visu Noslēguma koncerta repertuāru. Tradicionāli visi dodas uz Rīgu, lai piedalītos vai skatītos svētku norises, bet šoreiz Dziesmusvētki dosies ārpus Rīgas,” stāsta Dziesmusvētku virsdiriģents,  Dziesmu un Deju svētku ekspreša  radošais vadītājs Ints Teterovksis.


Pasākuma iniciatori koris „Balsis”, sadarbībā ar valsts akciju sabiedrību „Latvijas Dzelzceļš” Dziesmu un deju svētku sagaidīšanu uzsāka jau 2012.gadā, sniedzot desmit bezmaksas koncertus dažādās dzelzceļa stacijās visā Latvijā, emocionāli vienojot gaidāmajam Latvijas kultūrai nozīmīgajam notikumam. Visi ekspreša ietvaros sniegtie koncerti ir bezmaksas, un tos apmeklēt tiek laipni aicināts ikviens interesents. XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas (vairāk nekā 1600, t.sk. 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs), latviešu diasporas (57) un ārvalstīm (28). Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta lieldraugi „Latvijas Dzelzceļš”, „Lattelecom” un „Latvenergo”, kā arī banka „Citadele” un „Latvijas Valsts meži”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas