Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tiešraide 18:00: Tête-à-Tête 20 epizodēs: Imanta Lancmaņa lekcija par mākslu un mecenātiem Latvijā

Mākslas programmas TÊTE-À-TÊTE 20 EPIZODĒS ietvaros, 21. maijā, plkst. 18, Mākslas muzeja Rīgas Birža konferenču zālē Imants Lancmanis uzstāsies ar atklātu lekcija Māksla un mecenāti no Bīrona laika līdz mūsdienām. Lekcija  notiks latviešu valodā, tā ir atvērta ikvienam interesantam, un ieeja tajā ir bez maksas, lekcijas tiešraide būs skatāma  www.diena.lv. Lekcija veltīta mecenātisma jēdzienam, tā atšķirībai no vispārējās labdarības un sponsorēšanas. Mecenātisma vēsturē kopš romiešu filantropa Kaja Mecēna pazīstamas daudzas personības, kuru devīgums cilvēces kultūrai saglabājis milzu vērtības, kā Mediči dzimtas dāvinājumi Florences pilsētai – Ufici galerijas un Palaco Piti kolekcijas. Amerikā spilgtākie mecenātisma piemēri 19.gadsimtā saistījās ar Džona Rokfellera vārdu, Krievijā pazīstamākie mecenāti bija barons Aleksandrs Štiglics un Pāvels Tretjakovs.

"Latvijā kultūras mecenātisms ir izpaudies kolekciju dāvināšanā sabiedrībai, ko aizsāka Nikolausa fon Himzela dāvinājums 18. gadsimta vidū, kā rezultātā Rīgā tapa viens no senākajiem muzejiem Eiropā. 1775. gadā Jelgavā tika atvērta Academia Petrina, hercoga Pētera mecenātisma auglis.  Lielākais Latvijas izglītības mecenāts jaunākajos laikos ir bijis Kristaps Morbergs, ar kura testamentu 1928. gadā Latvijas Universitāte kļuva par viņa īpašumu mantinieci. Borisa un Ināras Teterevu fonds ienesa Latvijā  tīrā mecenātisma formu, kas atšķirībā no sponsorēšanas neinteresējas par nodokļu atvieglojumiem vai citiem racionāliem apsvērumiem," atzīmē Imants Lancmanis.

Imants Lancmanis ir heraldikas, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurācijas speciālists, vairāku kultūrvēsturisku objektu restaurēšanas iniciators, gleznotājs, vairāku grāmatu autors, sabiedriskais darbinieks un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Imants Lancmanis kopš 1976. gada ir Rundāles pils muzeja direktors, un viņa darbība Rundāles pilī vainagojusies ar apjomīgiem restaurācijas darbiem, kuros lielu ieguldījumu ir devis arī Teterevu fonds.

2010. gada 24. maijā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi un Rundāles pils parakstīja vienošanos par 500 tūkstošu latu piešķiršanu pils restaurācijas darbu pabeigšanai. Pils restaurācijas pabeigšanas programmas ietvaros 2011. gadā atklāja Biljarda zāli, 2013. gada 24.maijā atklās restaurētu hercoga 2. darba kabinetu, 2014. gadā ar hercoga bibliotēkas atklāšanu noslēgsies pils restaurācijas darbi.

TÊTE-À-TÊTE 20 EPIZODĒS apvieno Borisa un Ināras Teterevu atbalstītus mākslas un izglītības projektus. No 2.maija līdz 4.jūnijam māksla virmos Rīgas izstāžu, koncertu, teātru zālēs, Latvijas Nacionālajā operā un Rundāles pilī, kā arī tiešraidēs radio un televīzijā. Mākslas mīļotājiem būs iespēja apmeklēt arī unikālas atklātās lekcijas, kuras pasniegs mākslinieks Lehs Majevskis (Lech Majewsky, Polija), fotogrāfi Stefans Vanfleterens (Stephan Vanfleteren, Beļģija), Pauls Hansens (Paul Hansen, Zviedrija), Jans Grarups (Jan Grarup, Dānija), kinofilmu starptautisku zīmolu mārketinga stratēģiju veidošanas eksperts  Džerijs R. Hasfāters (Jere R. Hausfater, ASV), režisors Kirils Serebreņņikovs (Kirill Serebrennikov, Krievija), mākslinieks Imants Lancmanis (Latvija), mākslas kritiķe un kuratore Helēna Demakova (Latvija), džeza pianists Daniels Kramers (Daniel Kramer, Krievija), mākslinieki Jāns Tomiks (Jaan Toomik, Igaunija), Jiri Ojavers (Juri Ojaver, Igaunija), kā arī redzēt lekcijas tiešraidē un ierakstā www.diena.lv. Atklātās lekcijas TÊTE-À-TÊTE 20 EPIZODĒS ietvaros notiks bezmaksas.

Borisa un Ināras Teterevu fonds

2010. gadā mecenāti Boriss un Ināra Teterevi nodibināja ģimenes labdarības fondu, lai atbalstītu izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicinātu kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā. Saskaņā ar fonda sociālās atbildības konceptu būtiski ir rīkoties racionāli un atbildīgi, lai veicinātu augstāku dzīves līmeni un iniciētu plašas un jēgpilnas pārmaiņas sabiedrībā. Fonds sadarbojas un atbalsta cilvēkus, ieceres un pasākumus, kas atbilst šim konceptam. 2012. gadā fonds atbalstījis 150 dažādu iniciatīvu visā Latvijā. 2011. gadā Borisam un Inārai Tetereviem piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, bet pēc gada abi mecenāti atzīti par Gada Rīdziniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas