Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar Žorža Siksnas jauno albumu ieskandinās Gulbenes-Alūksnes bānīša jubileju

Pie klausītājiem aprīlī nonāks jaunais Žorža Siksnas dziesmu albums Mēs tikāmies…. Ar albuma atvēršanas svētkiem 23. aprīlī Dzelzceļa muzejā tiks ieskandināts Gulbenes-Alūksnes bānīša 110. jubilejas gads.

Albumā iekļautas komponista Raimonda Paula 50. un 60. gados sarakstītās dziesmas, kuras izpilda Žoržs Siksna. Mūziķis albumā iekļāvis melodijas, kuru vidū ir gan Kad zvaigznes krīt, Mēs tikāmies martā, Ziemas vakars, Vecie vītoli, Sidraba mākoņi, gan Un kad mīla atnāks no kinofilmas Tauriņdeja. Albuma kompozīciju vidū ir arī dziesma par "mazo tvaika bānīti", ko sarakstījis Edmunds Goldšteins un kuras ieskaņošanā piedalījušies arī Jelgavas Tirkīzkora dalībnieki.

Latviešu estrādes rītausmā par pirmo profesionālo kolektīvu un dziedātāju pavadoni kļuva R.Paula estrādes sekstets, un arī šajā jaunajā ierakstā Māra Briežkalna aranžējumi veidoti līdzīgā - kamerstilā. Taustiņinstrumentus spēlē Viktors Ritovs, sitaminstrumentus - Māris Briežkalns, bet krāsu akcentus salicis Ginta Pabērza saksofons un Indriķa Veitnera klarnete.

Pirms pusgadsimta dziesmu kopskaņa nebija iedomājama bez sieviešu vokālā ansambļa piebalsīm, tāpēc arī šoreiz Ž.Siksna talkā, ierakstot albumu, lūdzis meiteņu trio Limonāde, informēja izdevniecības Upe tuviem un tāliem pārstāve Iveta Mielava.

Kā dāvanu savam ilggadīgajam līdzgaitniekam estrādes žanrā arī pats Maestro Raimonds Pauls Ž.Siksnam pasniedzis jaunu dziesmu - Pie avota. Albumā iekļauti arī divi skaņdarbi no mūzikas izrādes Sudraba slidas.

23.aprīlī Dzelzceļa muzejā rīkotajās svinībās par godu Gublenes-Alūksnes bānīša jubilejas gadam tiks prezentēts jaunais Ž.Siksnas albums.

Satiksme 210 km garajā Pļaviņu-Gulbenes-Alūksnes-Valkas šaursliežu dzelzceļā tika atklāta pirms 110 gadiem - 1903. gada 15.augustā. Laika gaitā lielākā daļa no šī šaursliežu dzelzceļa tika pārbūvēta vai likvidēta. Kopš 1973. gada, kad slēdza Apes-Alūksnes posmu, šaursliežu dzelzceļš ir saglabājies un tiek izmantots vairs tikai 33 km garā posmā Gulbene-Alūksne.

1998. gadā Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļš, tajā skaitā sliežu ceļi, ritošais sastāvs, inženierbūves, aprīkojums un dzelzceļa ēkas, tika atzīts par valsts nozīmes vēstures pieminekli. Bānītis, būdams Eiropas tūrisma un muzejdzelzceļu federācijas (FEDECRAIL) dalībnieks, no citiem (skaitā vairākiem simtiem) Eiropas dzelzceļu muzejiem atšķiras ar to, ka joprojām ikdienā pārvadā pasažierus.

Mūsdienās Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļš jeb Bānītis, kā to mīļi dēvē vietējie, ir ne tikai pasažieru pārvadātājs, bet arī tūristu iecienīta atrakcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko