Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lāčplēša dienas piemiņas un kultūras pasākumi Latvijā

Godinot Brīvības cīņās kritušos karavīrus, Lāčplēša dienā, 11.novembrī, visā valstī norisināsies piemiņas un kultūras pasākumi, kuros aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Rīgā Lāčplēša dienas piemiņas paskumi sāksies plkst.9 ar Ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, bet plkst.11 notiks vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. Savukārt plkst.13 laukumā pie Brīvības pieminekļa varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi, bet pie Rīgas pils svinīgo Godasardzes maiņu. Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā plkst. 15.30, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvji, bet par svinīgo noskaņu gādās vīru kori Absolventi, Silvicola un Zemessardzes orķestris.

No plkst.16 līdz pat plkst.23 vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem. Tā ietvaros notiks gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas Vilki, Skandinieki, Vilkači, orķestra Ducele un etnoroka grupas Laimas muzykanti koncerts Latviešu strēlnieku laukumā. Šajā vietā varēs apskatīt brīvības cīnītāju ekipējuma, bruņojuma un sadzīves priekšmetu ekspozīciju. Tradicionāli būs arī uguns plosta palaišana Daugavā.

Savukārt  Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, pasākumā Daugavmalā mierīgs vakars brīvības cīnītāju piemiņai izskanēs koncertprogramma Vēl viens sapņu dārzs ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora Austrums un Latvijas Zemessardzes kora Stars, latgaliešu poproka grupas Dabasu Durovys, koklētāju ansambļa Cantata un ērģelnieces Larisas Carjkovas piedalīšanos.

Sestdien Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks Rīgas kultūras centros, koncertzālēs un dievnamos. Kora mūzika kopā ar vairāku solistu māksliniecisko sniegumu būs dzirdama Latvijas Universitātes Lielajā aulā koncertā Īstens latvietis, bet Rīgas Domā klausītāji plkst.19 aicināti uz Latvijas simtgadei veltītā festivāla Trīs zvaigznes koncertu Latvju rekviēms, kur varēs dzirdēt orķestra Rīga, Valsts Akadēmiskā kora Latvija un vairāku solistu māksliniecisko sniegumu.

Kultūras pils Ziemeļblāzma parkā no plkst.11 līdz 16 notiks izglītojošs pasākums bērniem un jauniešiem, kurā būs iespēja iepazīt karavīru ikdienu, apskatīt ekipējuma un ieroču ekspozīciju, cienāties pārvietojamajā lauku virtuvē un vērot paraugdemonstrējumus rīcībai ekstremālā situācijā. Savukārt kultūras pils telpās muzicēs grupa ElektroFolk koncertā Aiz Daugavas vara dārzs.

Kultūras centrā Ritums apmeklētāji gaidīti pasākumā Vai tādēļ nedziedāju?, kur koncertēs vairākas folkloras kopas, jauniešu studija Banga un vīru koris Tēvzeme, kā arī būs radošās darbnīcas un ikviens tiks cienāts ar siltu tēju. Rīgas Latviešu biedrībā notiks latviešu dziesminieku koncerts, bet kultūras centrā Iļģuciems būs koncerts Pērkonvīra pasaka. Lāčplēša dienai veltīts pasākums Svecīšu aizdegšana Strazdumuižā risināsies Latvijas Neredzīgo bibliotēkā.

Atceres pasākumi Jūrmalā sāksies ar svētbrīdi Slokas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Pēc svētbrīža plkst. 17 pie baznīcas notiks pulcēšanās lāpu gājienam, kas cauri Slokai un Kauguriem pa Raiņa un Kaugurciema ielu virzīsies līdz kapteiņa Zolta piemineklim. Pieminot Lāčplēša Kara ordeņa kavalierus un brīvības cīnītājus, plkst.17.50 notiks piemiņas brīdis, ziedu un svecīšu nolikšana pie kapteiņa Zolta pieminekļa. Piemiņas pasākuma izskaņā pasākuma dalībnieki aicināti pakavēties pie ugunskuriem un karstas tējas, ieklausoties karavīru dziesmās ciklā Putekļaini tālie ceļi Aijas Vītoliņas, Ģirta Alstera un domubiedru izpildījumā.

Jelgavnieki aicināti godināt drosmīgos cīnītājus, kuri atdeva savas dzīvības par tēvzemes neatkarību, piedaloties lāpu gājienā. Pulcēšanās notiks no plkst.16.30 Pulkveža Oskara Kalpaka un Svētes ielā. Gājiens sāksies plkst.17, virzīsies pa Kalpaka, Lielo, Pasta un Stacijas ielām, noslēdzoties pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem. Plkst.17.45 pie pieminekļa sāksies koncerts. Programmā - Ivo Fomins ar grupu un koris Balti.

Liepājā Lāčplēša dienu svinēs ar patriotisku koncertu un tautā iemīļotām dziesmām. Plkst.17 J.Čakstes laukumā uzstāsies grupa Turaidas roze, bet plkst.18 no J.Čakstes laukuma sāksies lāpu gājiens uz Ziemeļu kapiem. Piemiņas brīdī Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa ap plkst.18.45 klātesošos uzrunās kapelāns un pārstāvis no Latvijas Nacionāliem bruņotiem spēkiem, kā arī Liepājas pilsētas domes vadība. Pasākumā uzstāsies dziedātājs Uģis Roze.

Plkst.15.30 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā notiks Daugavpils jaunsargu vienību svinīgā solījuma došanas ceremonija. Lāčplēša dienas pasākumus Daugavpilī turpinās lāpu gājiens, kurš sāksies no Daugavpils Universitātes korpusa Parādes ielā 1 un virzīsies pa Daugavas, Saules, Muzeja, Lāčplēša, Mihoelsa un Rīgas ielu līdz Vienības laukumam. Pulcēšanās gājienam Dubrovina parkā iepretim Daugavpils Universitātei sāksies no plkst.16.30. Gājienā piedalīsies Zemessardzes, Robežsardzes un vietējās pašvaldības pārstāvji, skolu jaunatne, studenti, jaunsargi un citi interesenti. Rosinot īpašu svētku noskaņu, plkst.17.45 Vienības laukumā notiks Lāčplēša dienai veltīts vīru ansambļa Dobeles zemessargi koncerts.

Cēsīs svētkus ieskandinās III Latvijas Orķestru asociācijas festivāla noslēguma koncerts Svētki ar orķestri, kurā piedalīsies 700 dalībnieku no 22 Latvijas jauniešu un amatieru simfoniskajiem un kamerorķestriem. Koncerts sāksies plkst.14 Vidzemes koncertzālē Cēsis. Savukārt vakarā notiks tradicionālie Lāčplēša dienas pasākumi. Plkst.18 pie Skolnieku rotas pieminekļa sāksies svinīgais brīdis ar Cēsu novada domes priekšsēdētāja Jāna Rozenberga uzrunu un pūtēju orķestra Cēsis priekšnesumu. Tam sekos lāpu gājiens, kas vedīs uz Lejas kapiem, kur plkst.18.30 notiks piemiņas brīdis. Pēc tam plkst.19 ikviens aicināts ar svecītēm izveidot mirdzošu Latvijas kontūru uz kāpnēm Cēsu Pils parkā. Viduslaiku pils mūrus izgaismos multimediāla projekcija Latvija esam mēs paši.

Valmieras Kultūras namā plkst.18 notiks tautas deju ansambļa (TDA) Gauja koncerts Gaismu Latvijai. Koncertā piedalīsies TDA arī Gatve un vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) Gatve – otrā iespēja (mākslinieciskā vadītāja Gunta Raipala), TDA Teiksma un VPDK Teiksma (mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis), TDA Vektors (mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale), TDA Gauja un VPDK Gauja (mākslinieciskie vadītāji Evita Kaķīte-Brasa un Artis Mellups).

11.novembrī no plkst.15.00 Allažos, Siguldas novadā, būs iespēja vērot Zemessardzes 19.bataljona tehnikas un ekipējuma demonstrējumus un pēc tam doties lāpu gājienā. Pie pagasta pārvaldes ēkas notiks svinīgs pasākums, kuru noslēgs svētku salūts. Pēc tam ikviens tiek aicināts uz balli kopā ar grupu Baltie lāči. Lāpu gājiens Lāčplēša dienā tradicionāli norisināsies arī Siguldas pilsētā. Šogad tas sāksies plkst.18 un virzīsies no Svētku laukuma līdz dzelzceļa stacijas laukumam, kur, noslēdzoties gājienam, notiks svinīgs pasākums un piemiņas svecīšu aizdegšana. 

Jēkabpilī no plkst.11 pie Jēkabpils Tautas nama ikviens varēs aplūkot NATO valstu bruņutehniku un militāro ekipējumu. Pasākumā piedalīsies NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri un Zemessardzes 56.kājnieku bataljona karavīri un zemessargi. Savukārt plkst.13 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē sāksies lekcija Profesija - karavīrs, kuru vadīs 56.kājnieku bataljona 1.kājnieku rotas komandieris, kapteiņleitnants Guntars Rožlapa.

Savukārt Dobelē tiks veidotas sveču gaismas instalācijas. No plkst.14 Dobeles Tirgus laukumā ikvienam interesentam būs iespēja iepazīt un apskatīt zemessargu tehniku, bet dienas turpinājumā plkst.16 Dobeles Tirgus laukumu ieskandinās Dobeles dziedošie kolektīvi Raimonda Bulmera vadībā. Kultūras nams un Dobeles novada pašvaldība aicina iedzīvotājus vienoties kopīgā Gaismas gājienā. Pulcēšanās gājienam notiks no plkst.16 Dobeles Tirgus laukumā, bet starts tiks dots plkst.16.45. Gājiens virzīsies pa Baznīcas un Brīvības ielu līdz Atbrīvošanas piemineklim. Plkst.17 notiks svinīgs brīdis pie Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa un sadziedāšanās ar Jāni Kurševu un pavadošo grupu. Pēc sadziedāšanās ikvienam būs iespēja sasildīties ar karstu tēju un pelēkiem zirņiem ar speķi. Bet no plkst.14 vietējie uzņēmēji kopā ar amatiermākslas kolektīviem un Dobeles Sarkanā Krusta pārstāvjiem vienosies pilsētvides labiekārtošanā, veidojot sveču gaismas instalācijas Dobelē.

Rēzeknē plkst.10 ikviens aicināts aizlūgt par Latvijas karavīriem Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē, bet pēcpusdienā plkst.16.30 doties lāpu gājienā no pieminekļa Vienoti Latvijai līdz Miera ielas kapiem, kur tiks pieminēti kritušos karavīrus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko