Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Laika vērotājs: īsts zelta rudens nebūs, bet krāsu būs vairāk

Pamazām sākusies lapu dzeltēšana un sārtošanās. Vai šogad gaidāms zelta rudens? Diena.lv jautā dabas un laika vērotājiem.

Šoruden īsts zelta rudens šķiet, ka nebūs, bet tuvu tam būs, saka dabas vērotājs Vilis Bukšs. Viņš prognozē, ka salīdzinot ar 2010. un 2009. gada rudeni, šoruden krāsu būs vairāk un tās būs arī košākas. Jau šobrīd kļavas deg rudens liesmās un bērzos dzelteno šķipsnu kļūst aizvien vairāk. Arī ozoli, kuros šogad daudz zīļu, top rudenīgi. Tāpat liepas. Dabā šobrīd notiek pakāpeniska pāreja uz ziemas laiku. No rītdienas (22.09.) līdz Miķeļiem (29.09.) ir Dzelzu nedēļa un tas ir laiks, kad dzīvā radība iemieg, bet šādās reizēs piedāvā arī dažādus pārsteigumus. Piemēram, Austrumlatvijā vairākās vietās uzziedējuši ābeļzari un bezdelīgas arī vēl šeit. Tas liecina, ka rudens var būt garš un ziema ne tik auksta kā pagājušā. Oktobra sākumā, līdz vecajiem Miķeļiem (14.10.) varēsim izbaudīt šā rudens skaistumu, jo vēlāk ziemeļrietumu, rietumu vēji kokus atkailinās un arī saules būs mazāk.

Arī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes profesors Valdis Balodis piemetina, ka tas vai varēsim baudīt zelta rudeni atkarīgs no laikapstākļiem. Viņaprāt - jo agrāk salnas, jo krāsainākas lapas. Jo ilgāk silts un mierīgs vējšs, jo ilgāk skaistās lapas turās kokos.  Šajā nedēļas nogalē pirmās salnas ir gaidāmas, apstiprina Andris Vīksne Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu daļas vadītājs. Laika vīrs prognozē, ka līdz nedēļas beigām būs saulains un silts laiks, bet nedēļas nogalē gaidāms lietus, savukārt nākamnedēļ jau būs atkal silts laiks, kad gaisa temperatūra iesils līdz 18 - 20 grādiem. 



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko