Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Pankūku ēšana kā izaicinājums nāvei

Čehovs bija ēdienu un dzērienu lietpratējs - dažos viņa stāstos ir pieminēts "stiprais Rīgas balzams". Bet Antonam Čehovam ir kāds stāsts, kas man īpaši patīk - par galma padomnieku Semjonu Petroviču Podtikinu, kurš sēdēja pie galda, gaidot pankūkas Meteņos. Viņa priekšā bija trīs veidu degvīni - Kijevas uzlējums, Reinas vīns, šatolaroz un Benedikta liķieris. Pie pankūkām bija pasniegta siļķe sinepju mērcē, krējums, melnie ikri un lasis. Lūk, viņš uz pankūkas uzklāja ikrus, krējumu, izdzēra degvīnu, pielika pankūku pie lūpām - te viņu ķēra apoklektiskais trieciens.

Metenis - pēdējā nedēļa pirms Lielā gavēņa. Pirms meteņiem ir gaļas svētdiena, austrumu kristiešu tradīcijā pēdējā diena, kad galdā tiek celta gaļa. Rietumu kristiešiem tas ir karnevāla laiks - carne vale arī nozīmē "uzredzēšanos, gaļa!"

Šis laiks sakrīt ar pagānu svētkiem ziemas pavadīšanai un pavasara sagaidīšanai. Pavisam dīvaini savijoties kristiešu un pagānu tradīcijām, tas ir kā Lieldienu - nāves un augšāmcelšanās, priekšvēstnesis. Meteņi - tā ir atvadu un sagaidīšanas ritualizācija. Pat izdaudzinātās meteņu pankūkas (pagānu saules simbols) bija tradicionāls austrumu slāvu pēdējo atvadu ēdiens. Pirmā pankūka, kas tika cepta Meteņos, bija domāta veļiem. Tāpēc radusies tradīcija - pieminot aizgājējus, pirmā pankūka jāatdod ubagam. Pat pankūku mīkla tiek iejaukta aizejošās ziemas izkusuša sniega ūdenī…

Bet tādas pankūkas tagad jau nepagaršosi. Un ne jau tādēļ, ka šai ziemai nebija sniega. Īstai meteņu pankūku mīklai vajadzīgi griķu milti. Lielveikalos tādus miltus neatradīsi. Taču var mēģināt izkaltēt griķus cepeškrāsnī un samalt kafijas pupiņu maļamajās dzirnavās.

Mūsdienu pagānismam un tā galvenajai dievībai Mārketingam svētki patīk - cilvēki cits citam dāvina dāvanas, klāj svētku galdu. Bet svētku būtību aizstāj televizors. Kaimiņzemes televīzijas kanāli Meteņos īpašu uzsvaru liek uz Plato ceturtdienu - lielo trakulību dienu Meteņu nedēļā, kuru senos laikos sagaidīja ar dūru cīņām, trauksmainiem braucieniem zirgu trijjūgos. Platā ceturtdiena - noslēpumaina kā slāvu dvēsele.

Trakulīgā ceturtdiena Meteņos pirmajā brīdi šķiet īpatnēja pretrunā ar pārējām dienām, no kurām katra ir veltīta tuvinieku cienāšanai - trešdien sievasmāte ar pankūkām cienā znotu, piektdien znots - sievasmāti. Bet meteņi - gluži kā dzīres mēra laikā, pankūku ēšana kā izaicinājums nāvei.

Šajā nedēļā pirms Lielā gavēņa, pieēdoties pankūkas, vizinoties ar ragavām, izkaujoties dūru cīņās, tā noslēdzot gadu un sākot jaunu, ļaudis bailēs un priekā nāves un dzimšanas noslēpuma priekšā gluži kā savienojas ar tiem, kas dzīvojuši pirms viņiem. Savienošanās simbols bija pankūka - apaļa kā mūžīgā Saule, kā Saule karsta.

Meteņi noslēdzas svētdienā, kurā dedzina salmu putnubiedēkli - aizejošo Ziemu. Šajā svētdienā dienas beigās, pašā vakarā ļaudis cits citam saka - "Piedod man!" Tad atbild - "Dievs piedod! Un tu man piedod!" Pēdējā Meteņa diena saucas Piedošanas svētdiena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.05.2024.

Es esmu tik vecs, ka atceros laikus, kad neviens neticēja marksisma klasiķu idejām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko