Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas Motormuzeja ekspozīciju papildina Porsche 356B

Rīgas Motormuzejā nule eksponēto Porsche 356B 2013.gadā Šveicē iegādājās kāds seno spēkratu kolekcionārs no Latvijas. Kā jau sporta automobilim pienākas, tas piedalījies dažādos Šveices retro rallijos, Nuvolari rallijā Itālijā, kā arī Latvijas Antīko automobiļu kluba rīkotajos pasākumos un braucienos, par ekspozīcijā iekļauto vērtību vēsta Rīgas Motormuzejs.

Lai gan uzņēmums Porsche dibināts 1948.gadā, šī pasaules slavenā zīmola tradīcijas meklējamas jau daudz senāk. Talantīgais austriešu inženieris Ferdinands Porše (Ferdinand Porsche) auto industrijā pazīstams jau kopš 20. gadsimta sākuma un ir piedalījies daudzu pasaules autobūves pērļu izstrādē. Viņa slavenāko veikumu uzskaitījumā jāmin ekskluzīvie Mercedes-Benz S-klases automobiļi, leģendārie Auto Union sacīkšu spēkrati, kā arī populārā "tautas automobiļa" Volkswagen Käfer vai "vabolītes" koncepcijas un dizaina izstrāde. Tieši ar "vabolīti" saistās Rīgas Motormuzeja jaunuma - Porsche 356 stāsts.

Porsche 356 ir pirmais Ferdinanda Poršes un viņa dēla Ferija Poršes (Ferry Porsche) 1948.gadā dibinātās kompānijas automobilis. Porsche 356 konstruktīvi ir ļoti līdzīgs Volkswagen "vabolītei", piemēram, torsionu tipa balstiekārta ar aizmugurējo riteņu piedziņu bija analoga. Auto ir aprīkots ar aizmugurē novietotu 4 cilindru gaisa dzeses boxer tipa 1130 kubikcentimetru motoru. Relatīvi vieglais auto ar pašmasu zem 900 kilogramiem bez grūtībām varēja attīstīt ātrumu līdz 140 kilometriem stundā. Pirmo 50 auto virsbūves tika būvētas Gmundā (Gmünd). Vēlāk, ražotnei pārceļoties uz Štutgarti, automobiļu virsbūves tika gatavotas uzņēmumā Reutter, ko 1963.gadā pārpirka pats Porsche.

Pēc Ferdinanda Poršes nāves 1951. gadā darbu pie 356. modeļa pilnveidošanas turpināja viņa dēls. Ar katru gadu pieprasījums pēc šiem sportiskajiem un skaistajiem auto pieauga. 1950.gadu nogalē ražošanas apjoms sasniedza 25 virsbūves diennaktī. Uzlabotais Porsche 356B ražošanā nonāca 1959. gadā un kopumā saražoti 30 963 šī modeļa spēkrati. No iepriekšējā modeļa tas atšķīrās ar augstāk novietotiem priekšējiem lukturiem, kas efektīvāk izgaismoja ceļu, un jaunu dekoratīvo priekšējo buferi. Uzlabojumi skāra arī dzinēju – tā jauda tika palielināta līdz 90 zirgspēkiem. Salīdzinājumā ar daudziem citiem tā laika sporta klases automobiļiem, Porsche 356 izcēlās ar izcilo aerodinamiku, moderno dizainu un kvalitāti

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko