Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lūzumi mājdzīvniekiem - kā rīkoties?

Suņiem un kaķiem kaulu lūzumi var rasties gan traumu rezultātā (neveiksmīga piezemēšanās pēc lēciena, krītot no augstuma, satiksmes negadījumā utt), stāsta Olaines veterinārā centra all4pets veterinārārste Santa Zirnīte.

Bieži zvana satraukti dzīvnieku īpašnieki –  ievērojuši, ka dzīvnieks klibo, viņi uztraucas par iespējamu kaula lūzumu. Taču ne vienmēr pie stipra klibuma diagnoze ir lūzums. Ir daudz citu iemeslu, kāpēc dzīvnieks var pēkšņi sākt stipri klibot – sastiepums, saišu plīsums, sasitums, kaulu audzēji utt. Protams, pirmās pazīmes arī lūzuma gadījumā ir stipras sāpes, ko dzīvnieks izrāda, neliekot skarto kāju pie zemes, stiprs pietūkums, agresija, ja mēģina kāju aiztikt u. c. Smagākos gadījumos var novērot pat kājas deformāciju – tā atrodas nedabīgā pozā vai vaļēja lūzuma gadījumos pat redzamas kaula daļas. 

Nevajadzētu mājas apstākļos, kāju spaidot vai kustinot, mēģināt noskaidrot, vai tā tiešām ir lauzta. Tāda rīcība dzīvniekam var radīt neciešamas sāpes, un, instinktīvi aizstāvoties, suns/kaķis jūs var sakost vai saskrāpēt.

Pirmā palīdzība lūzuma gadījumā ir skartās ķermeņa daļas fiksācija, nemainot tās esošo pozīciju, pat ja ķepa ir nedabīgā leņķī. Taču, ņemot vērā dzīvnieku anatomiskās īpatnības, tas ir ļoti grūts uzdevums. Tāpēc pareizā rīcība šādos gadījumos ir nekavējoties doties pie veterinārārsta.

Ja dzīvniekam ir vaļējs lūzums, nepieciešams atvērto brūci pasargāt no netīrumu iekļūšanas tajā – pārklāt ar tīru dvieli vai kādu citu tīru materiālu. Nekādā gadījumā neliet uz brūces briljantzaļā vai joda spirta šķīdumu!

Ja diagnosticēts lūzums, atkarībā no tā sarežģītības, dzīvnieka izmēriem, svara un citiem faktoriem dakteris izvēlas individuāli atbilstošāko fiksācijas metodi.

Taču, lai arī kāda fiksācijas metode izvēlēta, liela atbildība par ārstēšanas rezultātu jāuzņemas dzīvnieku īpašniekam. Nevar vienkārši paļauties uz to, ka dakteris ir veicis operāciju, nodrošinājis fiksāciju un pašam īpašniekam nekas vairs nav jādara. Tieši saimniekam jānodrošina atbilstošs pēcoperācijas periods, ņemot vērā gan kustību ierobežojumus dzīvniekam, gan arī to, lai suns netiek klāt ģipsim, nesāk to grauzt un plēst nost.

Ja suns ir maza izmēra, ļoti vienkārši nodrošināt minimālas kustības, turot dzīvnieku tam paredzēta izmēra būrī. Tas pats attiecas uz kaķiem, kuriem ir lielāka tendence ar visu ģipsi lēkt uz skapjiem. Lai suns vai kaķis netiku ar zobiem klāt ģipsim vai šinai, nepieciešams izmantot Elizabetes apkakli. Atveseļošanās un miera periods, kas nepieciešams kaulu sadzīšanai, ilgst 4–6 nedēļas.

Tas, vai pēc lūzuma dzīvniekam neradīsies komplikācijas, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, no lūzuma veida, no tā, vai laikus un kvalitatīvi sniegta atbilstoša ārstēšana, vai atveseļošanās periodā ir ievēroti norādījumi, kas attiecas uz kustību ierobežošanu, kā arī, protams, no paša dzīvnieka organisma spējas atgūties pēc traumas. Parasti jauniem, spēcīgiem dzīvniekiem, ja lūzums nav bijis sarežģīts, nekādas komplikācijas un sekas nenovēro. Tomēr ir gadījumi, kad novēloti sniegta palīdzība vai arī neuzmanība pēc lūzuma fiksācijas noved pie nepareizi saaugušiem kauliem, kas var radīt, piemēram, pastāvīgu klibumu.

Labā ziņa kaķu īpašniekiem ir tā, ka minčiem lūzumi sadzīst ļoti ātri un vairumā gadījumu bez paliekošām sekām. Manā praksē bijuši vairāki gadījumi, kad bez ķirurģiskas iejaukšanās, mēnesi nodrošinot "būra režīmu" un fiksējot lauzto kāju ar šinu, kaķim kauli sadzijuši bez problēmām. Novēlu būt atbildīgiem un, tiklīdz rodas aizdomas par lūzumu, nodrošināt savam dzīvniekam atbilstošu veterināro aprūpi. 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko