Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Par zoodārza gada dzīvnieku kļūst Filipīnu mākoņžurku

Filipīnu mākoņžurka tikusi pie Rīgas zoodārza gada dzīvnieka goda, paziņoja zoodārza pārstāvji. Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā mīt šāda gandrīz baltu žurku saime. Filipīnu mākoņžurkas dabā sastopamas tikai Filipīnu lielākajā Lusonas salā, Dienvidaustrumāzijā.

Filipīnu mākoņžurka ir paliels grauzējs, kas sver 1,5-2 kg, bet ķermeņa garums sasniedz 30-50 cm. Šis balti pelēcīgais zvēriņš varētu likties simpātisks, jo, atšķirībā no citiem peļveidīgajiem grauzējiem, tam ir biezi apmatota 20-35 cm gara aste. Filipīnu mākoņžurkas nebrīves populācijas dzīvnieki tiek reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB), ko uztur Prāgas zoodārzs Čehijā. Tas tiek darīts ar mērķi, lai uzturētu kvalitatīvu nebrīves populāciju. Rīgas zoodārza kolekcijā mākoņžurkas dzīvo jau 12 gadus un šeit ir dzimuši vairāki mazuļi. Daļa no tiem laika gaitā ir devušies uz citiem zooloģiskajiem dārziem. Video sižets par mākoņžurkām pieejams, klikšķinot šeit.

Uzsākot 2020. gadu zooloģiskā dārza kolekcijā ir 395 sugas ar 3340 saskaitāmiem dzīvniekiem. 99 sugas ir iekļautas Pasaules Sarkanajā grāmatā, no kurām 4 (3 sugu partulgliemeži un 1 zivju suga – mirdzošā ameka) ir dabā izmirušas, 13 sugas ir kritiski apdraudētas, 22 sugu eksistence dabā ir apdraudēta. 

Uz Rīgu pērn atceļojuši 316 dzīvnieki no 62 sugām. Pamanāmākie ir jaunās Āfrikas savannas ekspozīcijas iemītnieki – lielākās antilopes dižantilopes un mazākās antilopes Kērka dikdiki, kā arī vienas no spriganākajām antilopēm impalas. Savannas pērtiķu māju apdzīvo iespaidīgā izskata pērtiķi geladas. 

Uz citiem zooloģiskajiem dārziem aizceļojuši 180 dzīvnieki (44 sugu pārstāvji), kas praktiski visi ir mūsu zoodārzā pasaulē nākušie un sekmīgi uzaugušie mazuļi. Te var minēt gan zoodārza filiālē Cīruļi 2018. gadā dzimušos jaunos vilku (1 tēviņš un 1 mātīte aizbrauca uz Norvēģiju un Somiju), gan Rīgā dzimušos 2 jaunos lūšus, kas devās uz Poliju lūšu reintrodukcijas projekta ietvaros.

2019. gadā Rīgas Zooloģiskajā dārzā vairojušās 127 sugas (apmēram trešā daļa zoodārzā pārstāvēto sugu) un pasaulē nākuši 540 saskaitāmie dzīvnieki, kā arī daudz neskaitāmo bezmugurkaulnieku. 2. decembrī pirmo reizi zoodārza vēsturē piedzima mazulis (meitene) retākajām savvaļas lamām vikunjām. Zoodārza filiālē Cīruļi pērn piedzimuši mazuļi kiangiem, Hailandes govīm, par 7 pēcnācējiem parūpējās arī vilku pāris Ķoniņš un Alise. Krietni papildinājusies mazo Dienvidamerikas pērtiķīšu saimes – pēcnācēji bijuši gan pasaulē mazākajiem pundurkalitriksiem, gan arī Ziemeļbrazīlijas kalitriksiem, kā arī Madagaskarā mītošajiem kaķu lemuriem. Īsi pirms gadu mijas pasaulē nāca arī mazulis mākoņžurkām. Visi šie nosauktie ir apskatāmi gan dienā, gan arī vakaros apmeklējot Ziemas nakti zoodārzā.

Zoodārzā ziņo, ka Ziemas nakšu apmeklējums ir liels, jo līdz šai dienai zoodārzu ir apmeklējuši apmēram 12 000 cilvēku. Savukārt, tiem, kuri vēl to nav paspējuši, zoodārza pārstāvji atgādina, ka Ziemas naktis zoodārzā notiks līdz 26. janvārim. Zoodārza kases atvērtas līdz plkst. 19.00, Filipīnu mākoņžurkas un citus iekštelpu iemītniekus var aplūkot līdz plkst. 20.00, savukārt zooloģiskā dārza āra voljēros mītošo dzīvnieku darbošanos var vērot līdz plkst. 21.00. No 16.00-19.00 kasēs iegādātā biļete maksā tikai 3,00 eiro. Plašāk par Rīgas Zooloģiskā dārza ziemas īpašajiem piedāvājumiem sadarbībā ar 1188 varat izlasīt zoodārza mājaslapā. Zoodārza pārstāvji arī atgādina, ka bērniem, kuri vēl nav sasnieguši 4 gadus, kā arī senioriem, kuriem jau ir vismaz 70 gadi, ieeja zoodārzā ir bez maksas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko