Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
FARC atbruņošanās process tika sākts pērn februārī

Neparastā viesnīcā Kolumbijā varēs izbaudīt kaujinieka dzīvi

Nakšņot miteklī dziļi džungļos, izstaigāt kādreiz tikai kaujiniekiem pieejamas takas un pusdienās baudīt paštaisītā krāsnī gatavotu maltīti - to visu būs iespējams izbaudīt tiem Kolumbijas viesiem, kuri gatavi komfortu iemainīt pret vienreizēju pieredzi un iejusties kreiso kaujinieku - Kolumbijas Revolucionāro bruņoto spēku (FARC) - biedra ādā. Pēc tam, kad FARC un Kolumbijas valdība pielika punktu pusgadsimtu ilgušajai vardarbībai un noslēdza mieru, atklāts palika jautājums, ko turpmāk darīt ar FARC kaujinieku izveidoto infrastruktūru džungļos. Vairāki bijušie FARC kaujinieki jaunajos apstākļos saskatījuši biznesa iespējas, vēsta BBC.

Pēc miera līguma parakstīšanas 2016. gada novembrī un tai sekojošās atbruņošanās, kas noritēja 2017. gadā, katrs no bijušajiem FARC biedriem divus gadus ik mēnesi no valdības saņems 620 000 Kolumbijas peso jeb aptuveni 200 eiro, lai atvieglotu atgriešanos civilajā dzīvē, taču daudzi jau sākuši domāt par savu finansiālo labklājību pēc šī divu gadu perioda un plāno uzsākt savu biznesu.

Cilvēki apvienojas lauksaimnieku kooperatīvos, lai saimniekotu apgabalos, kur savulaik bija FARC militārā infrastruktūra un pozīcijas. Tieši viens šāds kooperatīvs - dēvēts par Lielā miera kooperatīvu - nācis klajā ar ideju par FARC viesnīcu.

"Mēs to esam paveikuši (sagatavojuši viesnīcu), ieguldot paši savu darbu un pūles, izmantojot no valdības saņemto pabalstu," norāda vienības bijušais komandieris Einers Lopezs.

Rezultātā tapusi vienstāva ēka, kas tiek dēvēta par Casa Verde jeb Zaļo namu - gan tāpēc, ka nama sienas ir zaļā krāsā, gan tāpēc, ka tā savulaik sauca FARC komandpunktu.

Lopezs skaido, ka tad, kad viesnīca būs pilnībā pabeigta, kooperatīvs cer to padarīt par galveno ienākumu avotu, papildu avokado, banānu un citu kultūraugu audzēšanai uz nomātās zemes.

Bijušie kaujinieki plāno viesu uzturēšanos džungļos padarīt pēc iespējas autentiskāku un nodrošināt līdzīgus dzīves apstākļus tiem, kādos paši pavadījuši daudzus gadus. 

"Mēs uzcelsim vienkāršas būdiņas, kādās paši mitinājāmies, izmantojot plastmasas plēvi, palmu lapas un moskītu tīklu," klāsta Lopezs, bet piebilst, ka prasīgākajiem viesiem, kuri tomēr komfortu vērtē augstāk par pilnīgi autentisku pieredzi, būs iespēja palikt arī labāk iekārtotās istabās pašā Zaļajā namā. Viesnīcas piedāvātajā ēdienkartē būs pārsvarā tādi ēdieni, kādus ikdienā lietoja kaujinieki.

Lopezs ir pārliecināts, ka viņa biznesa iecere izdosies, un piebilst, ka liela daļa no šiem ļaudīm savā dzīvē ir redzējuši tikai karu, tāpēc reintegrācija sabiedrībā ir grūta, un šī projekta izdošanās ir viens no atslēgas elementiem. "Mēs varam strādāt dienu un nakti, taču ja mums nebūs vietas, kur strādāt... kur lai mēs liekamies?" retoriski jautā bijušais komandieris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko