Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

INTERAKTĪVĀ KARTE: Kurp doties un ko apmeklēt Muzeju naktī?

Sestdien, 19. maijā, norisināsies ikgadējā Muzeju nakts. Piedāvājums Latvijas simtgades gadā tik plašs kā nekad iepriekš - Muzeju nakts ietvaros pasākumi norisināsies 204 vietās visā valstī. Portāls Diena.lv apkopoja informāciju par daļu no tiem, bet visus pasākumus un to norises vietas iespējams aplūkot divās interaktīvajās kartēs, kuras sagatavojusi Kultūras ministrija.

Kaut gan muzeju nakts pasākumu skaits pieaudzis visā Latvijā, it īpaši Vidzemē, visplašākais piedāvājums aizvien ir galvaspilsētā.

Rīgā Muzeju nakts laikā darbosies Latvijas Leļļu teātris, piedāvājot noskatīties vairākas izrādes bez maksas, un būs arī iespēja iegādāties biļetes uz turpmākajām sezonas izrādēm par īpašu cenu. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas Kultūras akadēmijas topošie Leļļu teātra aktieri, kas prezentēs savu kursa darba izrādi Grāfs Monte Kristo 30 minūtēs.

Arī Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs piedāvās unikālu pasākumu klāstu – jaunas ekspozīcijas atklāšanu par iestādes pirmssākumiem, ekskursiju visā iestādes plašajā teritorijā un izstādi Cerību šūpulis sašķeltai dvēselei.

Mākslinieciski noskaņotie Rīgā varēs piedalīties litogrāfijas radošajā darbnīcā un gleznotāja Jāņa Purcena meistardarbnīcā Latvijas Mākslinieku savienības muzejā.

Muzeju naktī apmeklētājiem būs atvērta arī restaurētā Rīgas pils ar renovēto priekšpils daļu, kurā atrodas Latvijas Valsts prezidenta rezidence. Jau ierasti Muzeju naktī durvis vērs arī Latvijas Republikas Saeima - ikvienam parlamenta apmeklētājam būs iespēja iepazīties ar Latvijas tapšanas stāstu ekspozīcijā Pie Latvijas Šūpuļa: kas dibināja mūsu valsti?

Rīdzinieki Muzeju naktī varēs pastaigāties arī pa Rātsnamu, kur iespējama arī satikšanās ar Rīgas domes nama četrkājainajiem iemītniekiem Muri un Kuzju.

Automašīnu entuziastus Rīgas Motormuzejs, ievērojot šī gada Muzeju nakts tēmu - Šūpulis - trīs reizes apmeklētāju acu priekšā darbinās pasaulē vecākās automašīnas Benz Patent Motorwagen kopiju, savukārt Memoriālo muzeju apvienības muzejs Raiņa un Aspazijas māja dāvās iespēju bez maksas apskatīt jaunatklāto izstādi Mūžība tavās acīs un citas šausmas.

 

Pierīgā, Ķekavas novadā, varēs izbaudīt braucienu ar kūdras bānīti pa topošā šaursliežu muzejdzelzceļa sliedēm, kā arī iepazīt arheoloģiskajos izrakumos atrastās senlietas.

Pasākumu skaits ir pieaaudzis arī Vidzemē. Valmieras muzeja izstāžu namā atklās tekstilmākslinieces Dzintras Vilks izstādi Gadalaiki, kā arī keramiķes Eleonoras Pastares izstādi Meditācijas. Plkst 22.30 Valmieras iedzīvotājus un viesus priecēs nakts koncerts Pilsdrupu estrādē. 

Amatas novadā ar nosaukumu Leģendas rodas Āraišos tiek pieteiktas dažādas aktivitātes, piemēram, nūjošanas pārgājiens pie atjaunotajām Āraišu vējdzirnavām. Turpat arī koklētāju koncerts un Melānijas Vanagas nakts stāsts par savu tālsenču izjūtu.

Vecpiebalgas novadā tiks organizētas radošās darbnīcas un būs aplūkojama šūpuļu izstāde, bet Muzeju nakts programma ar tādu pašu nosaukumu - Šūpulis - būs arī Turaidas Muzejrezervātā. Pasākuma ietvaros notiks gan vairāki muzikāli priekšnesumi, gan, iestājoties tumsai, apmeklētājus priecēs arī gaismu raksti programmā Sākotne Turaidas muižas saimnieciskā centra teritorijā.

Alūksnē Muzeju naktī Alūksnes Evanģēliski luteriskajā baznīcā skanēs garīgās mūzikas koncerts Dievs, svētī Latviju!, bet Alūksnes muzejs aicinās ikvienu interesentu uz pasākumu Bērnības šūpulis

Arī Zemgalē Muzeju naktī darbosies vairāki muzeji, piemēram, Tukuma centrā, Brīvības laukumā apmeklētājus gaidīs galerija Durvis ar akciju Modinām Tukumu.

Viesītē muzeju naktī būs dzejas lasījumi, izstādes un citi pasākumi Paula Stradiņa skolā ar tēmu Te mans šūpulis kārts, tikmēr Bauskā, Rīgas Motormuzeja filiālē, no plkst18 būs apskatāma militāro auto kolekcija.

Kurzemē, Liepājas muzejā, būs iespējams dzirdēt lekciju Alfa un Omega: šūpuļa simbolikalatviešu folklorā. Muzeju nakts pasākumu ietvaros, daudzas Liepājas vietas tiks ieskandinātas ar šūpuļdziesmām. Tautas mūzikas grupu Tautumeitas, kā arī citus mūziķus dzirdēt varēs muzeja dārzā.

Ventspilī, Livonijas ordeņa pilī, būs apskatāmas trīs dažādas izstādes un ekspozīcija, bet Herberta Dorbes muzejs plkst.22 gaidīs viesus, lai noskatītos 70. gados veidotās romantiskās animācijas filmas ar Raiņa, Apsazijas un Plūdoņa dzeju. Pasākumā varēs tikties arī ar filmu autori Dzintru Aulmani, savukārt Amatu mājā muzeju nakti plkst.22 Ventspils iedzīvotāji un viesi varēs noslēgt dienu ar pidžammu ballīti, kurā būs spilvenu kaujas, karaoke un citas izklaides.

Latgalē Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs piedāvās izstādes par Latvijas un Daugavpils vēsturi, savukārt, muzeja pagalmā – muzikāli priekšnesumi visa vakara garumā.

Rēzeknē, Latvijas Kultūrvēstures muzejā, varēs piedzīvot Dzimtās malas šūpuļstāstus, klausīties etnogrāfiskā ansambļa Rikava uzvedumu un izbaudīt citus pasākumus.

Lai veicinātu Muzeju nakts apmeklētību, AS Pasažieru vilciens no plkst.18 līdz pusnaktij visām vienreizējām vilcienu biļetēm piešķir 50% atlaidi, bet Rīgas satiksme sola nodrošināt papildu reisus.

 

Top komentāri

Margarēta
M
Kurš izdomā tos vājprātīgos muzeju nakšu saukļus? Tie paši, kas Baltos Galdautus? Visās normālās valstīs Muzeju nakts ir muzeju nakts, nav nekādi lozungi par šūpuļiem vai ko nu tur. Latvijā šogad kaut kāds šūpulis, un atliek vien uzjautrināties, kā muzeji lokās, lai savai specifikai piekarinātu šūpuli. Nu, sorry, ir motormuzejs, anatomikums, pataloģiju muzejs, policijas muzejs, tie visi kā muļķīši piekarinājuši to sviestaino šūpuli, ko kāds puskoka lēcējs izdomājis kā vienojošo ideju VISIEM muzejiem, pat anatomikumam!
liels paldies
l
Piņķerīgaktīvā karte , "stoļicai" un Kurzemei ?
Pats
P
galvenais un nozīmīgākais,ka varēs sasveicināties ar viņu augstdzimtībām kaķiem Muri un Kuzju. Vai tas nav stulbi ? Šajā naktī gribētos labāk sasveicināties ar visiem zoodārza iemītniekiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko