Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FOTOSTĀSTS: Kurzemes vecmāmiņas sklandraušu recepte

Es i Gredzen Mart un es nāk no to Ventiņpus jeb mani sauc Marta Gredzena un mana dzimtā pilsēta ir Ventspils. Jau trešo gadu mācos Rīgā, bet vismaz reizi mēnesī cenšos aizbraukt uz mājām, kur mani īpaši gaida mana vecmāmiņa Ārija. Viņa man ir ļoti svarīgs cilvēks, jo jau kopš bērnības ir mācījusi mīlestību ne tikai pret dzīvi, bet arī pret Latviju un tās tradīcijām. Kad gāju pirmajā klasē, viņa iemācīja runāt ventiņu dialektā, ko protu vēl šobrīd – 22 gadu vecumā.

Vecmāmiņa ir dzīvespriecīgākais un aktīvākais cilvēks, ko pazīstu. Pirms manas atbraukšanas viņa katru reizi zvana un prasa: "Nu, meitiņ, kur tad šoreiz aizbrauksim, ko interesantu padarīsim?" Todien jautājumu tā arī nesagaidīju – esot jābrauc uz Ances muižu skatīties, kā šamējie sklandraušus cep. Kurzemniekiem sklandrauši ir svēta lieta, turklāt katrs uzskata, ka viņa recepte ir tā pareizā un vispār – viņa sklandrauši visgaršīgākie.

Mūs mīļi sagaida muižas saimniece, kas uzreiz piedāvā priekšautiņus (jeb kā mēs sakām – širces), taču vecmāmiņa no somas jau izvilkusi pati savējo un lepni stāsta, ka to izšūt pabeigusi vien tonakt. Tādas mēs esam tās kurzemnieces – lepnas, bet arī ļoti sirsnīgas. Dienas gaitā, apmainoties ar neskaitāmām uzslavām, komplimentiem un dzīves stāstiem, saskaroties tikai ar nelielām domstarpībām par to, vai uz sklandraušiem ir jāliek saldais krējums un kanēlis, šķiet, ka vecmāmiņa atkal ir kļuvusi par pāris draugiem bagātāka. Un es tikusi pie tās pašas īstākās un vienīgās sklandraušu receptes, ko tālāk nodot saviem bērniem un mazbērniem.  

Vecmāmiņas Ārijas sklandraušu recepte

(sastāvdaļu daudzums aptuvens, vecmāmiņa sklandraušus taisa “uz aci”)

Mīklai: Rudzu milti (stiprie) / ~ 500g; Sviests / 50g; Ūdens

Pildījumam: Pāris kartupeļi; Burkāni / 1kg; Sviests / 50g; Skābais krējums; 2 olas; Ķimenes; Sāls; Cukurs

Pēc izvēles (iesaka Ances muižas saimniece – vecmāmiņai nesakiet): kanēlis, saldais krējums (liekams pa virsu tikko ceptajiem sklandraušiem).

Sālsūdenī izvāra kartupeļus un burkānus. Nomizo, kad atdzisuši. Izkausē sviestu. Kartupeļus sastampā, pievieno kausēto sviestu, vienu olu un sāli. Visu kārtīgi izmaisa. Burkānus sastampā, pievieno atlikušo olu, skābo krējumu un sāli.

Liek karsēties cepeškrāsni uz 200 grādiem.

Sajauc miltus ar ūdeni, pievieno sviestu tā, lai mīkla veidotos stingra. Galdu apkaisa ar miltiem un plāni izveltnē mīklu. Ar platu glāzi vai apakštasīti izpiež apļus, ar pirkstiem paceļ maliņas uz augšu (aptuveni 1,5 cm augstumā), veidojot stingru žodziņu jeb sklandas. Sklandrausi novieto uz paplātes, kurā ieklāts cepamais papīrs.

Kad žodziņi gatavi, tos vispirms pilda ar kartupeļu masu (aptuveni 1/3 daļu), ko glīti izlīdzina ar karoti. Pa virsu ar kaudzīti liek burkānu masu. Pildītos sklandraušus liek krāsnī līdz tie kļūst zeltaini brūni (aptuveni 20 – 30 minūtes).

Labu apetīti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko