Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas jauns Londonā

Šajā pilsētā varat atgriezties neskaitāmas reizes, taču ikreiz tā būs sagatavojusi ko pārsteidzošu

Kā lai nepalaiž garām aktuālāko, ko Londona spēj piedāvāt prasīgam ceļotājam? KDi ir paveikusi rūpīgu darbu jūsu vietā, izveidojot ceļvedi ar Londonas labākajiem jaunajiem restorāniem un bāriem, viesnīcām un aizraujošākajām apskates vietām, atgādinot arī par vērtībām, kas joprojām saglabā augstu kvalitāti Eiropas lielākajā metropolē un globalizācijas epicentrā. Ņemiet līdzi šos konspektus un dodieties ceļā!

Neaizmirstamām naktīm

Ceļotājiem, biznesmeņiem, dīdžejiem, sociopātiem, prātīgiem un neprātīgiem – viesnīca citizenM (20 Lavington St) ir kā kosmosa kuģis, kas gatavs uzņemt astronautus. Ikvienam viesim ļaujot sajusties kā pasaules pilsonim, šis dizaina objekts nakšņošanu pārvērš par piedzīvojumu. Nelielie numuriņi sākotnēji var izraisīt mazliet klaustrofobisku sajūtu, taču tā izplēn līdz ar koncepta apgūšanu. Šeit viss iekārtots tā, lai viesi mazāk uzturētos privātajās telpās, bet socializētos savā starpā dzīvojamā zonā. Plašajā foajē ir restorāns, bārs, grāmatu veikals, Vitra krēsli un ērti dīvāni, vide drīzāk atgādina atvērta plānojuma viesistabu no kāda dizaina žurnāla lapaspusēm, nevis viesnīcu. Tieši šī kopīgā telpa kļūst par visdažādāko personību satikšanās vietu, ideju krustpunktu. Viss jādara pašiem ar skārienjutīgo ekrānu palīdzību, sākot ar check-in un beidzot ar gaismas, aizkaru un siltuma regulāciju numuriņā. Durvis vērusi tikai pirms gada, citizenM kļuvusi par tiešu trāpījumu Londonas viesnīcu saimē.

Vēlaties palikt nevis Stenlija Kubrika 2001. Kosmosa odisejā, bet sajust Viktorijas laika aristokrātijas atskaņas vietā, kurā burtiskā nozīmē iebrauc vilciens? Tad sagatavojiet biļetes un lieciet nogādāt ceļasomas viesnīcā St Pancras Renaissance London (Euston Rd). No bijušās dzelzceļa stacijas ēka transformēta par luksusviesnīcu. Kad uzlūkosiet šo grandiozo neogotisma stila celtni, jums aizrausies elpa. Plašais foajē ar sarkanu ķieģeļu sienām arī šodien līdzinās stacijas pirmās klases uzgaidāmajai zālei, bijušo biļešu kasu vietā atrodas restorāns, kurā saglabāta oriģinālo detaļu spozme. No dažiem numuriņiem paveras skats uz turpat esošo Sentpenkrasa staciju – no rīta malkojot kafiju, var vērot, kā turpat aiz loga ierodas un aizbrauc vilcieni. Pat ja šeit nenakšņojat, noteikti vērts iegriezties uz tradicionālo angļu pēcpusdienas tējas rituālu, lai vēlāk apskatītu vienu no St Pancras Renaissance unikālākajām iezīmēm – krāšņās centrālās kāpnes. Nebrīnieties, ja tās jums izsauks déjà vu sajūtu, jo tieši šīs gotiskā stilā veidotās kāpnes redzamas filmās par Hariju Poteru.

Kad debesis nav šķērslis

Sniedzoties 306 metrus virs zemes, Londonas panorāmu papildina jaunpienācējs – 72 stāvus augstais tornis The Shard/ Lauska (32 London Bridge St). Itāļu arhitekts Renco Piano, iedvesmojoties no blakusesošajām dzelzceļa līnijām un kuģu mastiem, radījis šo celtni kā Londonas dienvidu daļas simbolu – lausku, kurā atspoguļojas pretējā krasta panorāma un garām plūstošā Temza. No augstākajiem stāviem paveras nepārspējama pilsētas panorāma, un nav brīnums, ka, lai tiktu pie galdiņa kādā no Shard atvērtajiem trim restorāniem, jāapbruņojas ar pamatīgu pacietību. Neko pieprasītāku par Aqua (31. stāvā), Oblix (32. stāvā) un Hutong (33. stāvā) pilsētā šodien neatrast. Jāuzsver vārds "šodien", jo metro poles nemitīgais ritms mēdz šodienas zvaigžņu spozmi ātri nodzēst, lai iedegtu nākamās. Taču pašreiz gastronomijas un labu kokteiļu mīļi Shard gāž apkārt, tāpēc par galdiņa rezervēšanu padomājiet vismaz divas dienas iepriekš.

Ieejot Oblix, piedzīvosiet veselu izrādi, jo, lai nokļūtu līdz galdiņam, jāšķērso atvērtā virtuve, kurā pavāri virtuozi žonglē ar nažiem un pannām. Oblix ir Londonas gastronomijas skatuves haizivs Rainera Bekera jaunākais lolojums – viņa vadītais japāņu restorāns Zuma jau sen iemantojis slavenību magnēta statusu. Rainers Bekers vēlējās, lai Oblix apmeklētājus pārņemtu Ņujorkas sajūta, un attiecīgi virtuvē dominē bārbekjū un grila ēdieni.

Britu virtuves cienītāji dodas uz Aqua, kur tradicionālās receptes tiek pasniegtas modernā mērcē. Īstais deserts gaida Aqua bārā – bārmeņiem varat pasūtīt ne vien konkrētus dzērienus, bet arī izstāstīt vēlamo garšas miksu. Voilà! – ar ķīmijas laboratorijas cienīgu vērienu tiek uzjaukti meistardarbi. Atliek vien nolūkoties naksnīgajā Londonā caur vairāku stāvu augstiem stikla logiem un malkot kokteili.

Visaugstākais un dārgākais no Lauskas restorāniem orientējas uz moderno ķīniešu virtuvi. Pekinas pīle šeit izmaksā 58 sterliņu mārciņas, taču austrumu virtuves mīļotājus tas neattur, jo, lai tiktu pie galdiņa šajā restorānā, tas jārezervē vismaz nedēļu iepriekš. Londonas Hutong ir populārā Honkongas koncepta filiāle.

Lai baudītu karalisku skatu uz pilsētu, kas paveras no Shard, nav pavisam jāiztukšo kabatas. Ir jāpatur prātā, ka restorānos ir arī brokastu un pusdienu piedāvājums, kas sniedz iespēju ieturēt maltīti par draudzīgāku cenu. Taču nenobaudīt kokteili restorāna Oblix vai Aqua bārā pēc saulrieta būtu grēks!

Ideāli saplānota diena

Viena no Londonas priekšrocībām ir iespēja vienā dienā aptvert tik daudz jauna, ka bieži attopaties naktī – joprojām šaudoties ļaužu pilnajās ielās. Sāciet sestdienas rītu muzejā Tate Modern, kurā iekārtotas grafiķes Miras Šendeles un ekspresionista Paula Klē izstādes. Pēc tam dodieties uz turpat netālu esošo vēsturisko pārtikas tirdziņu Borough Market (8 Southwark St). Šeit var uzdurties šefpavāriem superzvaigznēm, kuri līdz ar citiem apmeklētājiem medī labākos sierus, šķiņķi un svaigi ceptu maizi. Nopērciet austeres, glāzi baltvīna, nodegustējiet no vietējiem ražotājiem atvesto produkciju un vienkārši baudiet atmosfēru.

Pēc pastaigas pa Benksaidas pusi, dodieties uz britu modes dizaineram Polam Smitam veltīto izstādi Hello My Name Is Paul Smith Dizaina muzejā (28 Shad Thames). Turpinot pilsētas panorāmas medības no augsta skatpunkta, pusdienas vislabāk ieturēt pirms gada durvis vērušajā Sushi Samba restorānā Heron Tower (110 Bishopsgate). Aizņemot 38. un 39. stāvu, Sushi Samba piedāvā ne vien iespaidīgus skatus, bet arī izcilu Japānas, Brazīlijas un Peru virtuvi. Uzkāpjot vēl divus stāvus augstāk, nokļūsiet bārā Duck & Waffle, kas atvērts 24 stundas diennaktī.

Londonā grūti nenodoties iepirkšanās kaislībai. Lai izvairītos no pūļiem tradicionālajās iepirkšanās ielās, vērts doties uz nelielu ieliņu Koventgārdenā, kurā paslēpušies interesanti konceptveikali, piemēram, eklektiskais apavu zīmols United Nude (13 Floral St), kura jaunākā kolekcija tapusi sadarbībā ar arhitekti Zahu Hadidu.

Vakariņām rezervējiet galdiņu nesen atvērtajā Brasserie Chavot (41 Conduit Street), ko ASV ceļojumu žurnāls Condé Nast Traveler iekļāvis labāko jauno restorānu vidū. Šefpavārs Ēriks Šavo, kura kontā ir divas Michelin zvaigznes par darbu citā restorānā, piešķīris ēdienkartei labākos franču virtuves akcentus, savukārt interjerā panākta autentiska un eleganta Parīzes atmosfēra. Baudiet, cenas ir saprātīgas.

Dienu noslēdziet ar kokteili kādā no Londonas labākajiem bāriem. Hipsteru tusiņš tagad ir pārcēlies uz Londonas austrumdaļu – Smitfīldu, Spitalfīldsu, Šordiču un Klerkenvelu –, taču bāri joprojām ir pilni arī Soho un Meifērā. Iespējams, pēc tam, kad būsiet uzņēmuši enerģijas dopingu DJ spēlētās mūzikas pavadījumā kādā no Sketch (9 Conduit St) bāriem, vēlēsieties iemalkot dzērienu elegantākā atmosfērā. Kāpēc gan nepārcelties uz Dean Street bāru (69–71 Dean St), kur aiz masīvās koka letes veclaicīgu lampu radītajā intīmajā apgaismojumā bārmeņi jauc vieglākus un stiprākus dzērienus. Dienu var noslēgt pavisam karaliski, pasūtot Marlēnes Dītrihas kokteili luksusviesnīcas The Connaught (Carlos Place) bārā. Tā ir pasaules klase, ko piedāvā Londona. 

Top komentāri

1234
1
Pretīgāku un garlaicīgāku pilsētu grūti iedomāties. Tie big beni attiecībā pret izmaksām un pūļiem, ar ko jāgrūstās, galīgi neatmaksājas. Labāk aizrullē uz Kuldīgu vai izstaigā Rīgu, būs kudiš interesantāk. Nopietni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena