Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Apkrāpj ar datorprogrammu palīdzību

Policija brīdina, ka atkal uzdarbojas krāpnieki, kas attālināti izvilina no cilvēkiem naudu. Šoreiz krāpnieki iedzīvojušies ar īpašu programmatūru palīdzību, portālu Diena.lv informēja Valsts policija.

Policija uzsākusi trīs kriminālprocesus par naudas izkrāpšanu, kas notikusi martā un februārī.

Noskaidrots, ka visos gadījumos cietušajiem zvanīja no Zviedrijā reģistrētiem tālruņa numuriem. Sazvanītos cilvēkus krieviski uzrunāja vīrietis un sieviete. Divos gadījumos, krāpnieki cietušajiem apgalvoja, ka viņiem ir iespēja nopelnīt prāvu summu akciju biržā. Pirms pāris gadiem abi cietušie tiešām mēģināja pelnīt naudu šādā veidā. Savukārt trešajā gadījumā, cietušajai personai krāpnieki piedāvāja saņemt laimestu, kas it kā iegūts kādā ārvalstu interneta vietnes konkursā.

Visos gadījumos, naudas summas saņemšanai krāpnieki cietušajiem prasīja lejupielādēt un uzstādīt savos datoros programmas Anydesk vai Coinbase. Cietušie to arī izdarīja. Pēc tam, lai veiktu naudas līdzekļu pārskaitīšanu, krāpnieki cietušajiem lūdza ievadīt internetbankas kodus.

Aizbildinoties ar tehniskām kļūmēm, krāpnieki to lūdza izdarīt vairākas reizes pēc kārtas.

Cietušie savos datoros neredzēja, kas notiek internetbankā. Tieši šajā laikā krāpnieki pārskaitīja naudu uz citiem kontiem. Tikai vienā no gadījumiem, nekavējoties informējot banku, izdevās apturēt naudas līdzekļu pārskaitīšanu un naudu veiksmīgi atgūt.

Šobrīd uzsāktajos kriminālprocesos notiek izmeklēšana. Lai nekļūtu par krāpnieku upuriem, policisti atkārtoti brīdina iedzīvotājus nebūt lētticīgiem un neielaisties sarunās ar svešām personām. Ja tiek saņemts tālruņa zvans, īsziņa, vai e-pasts ar kārdinošu priekšlikumu naudas laimesta vai vērtīgas mantas iegūšanai, nekādā gadījumā neielaisties sarunās vai sarakstēs ar nepazīstamām personām, savos datoros neinstalēt nezināmas programmas, neizpaust savus personīgos un kredītkaršu datus.

Portāls Diena.lv nesen jau vēstīja par kādu liepājnieku, kurš uzķērās uz krāpnieku meliem, nosauca ļaunprāšiem savas i-bankas datus - gan paroles, gan Smart-ID identifikācijas kodus, rezultātā zaudējot iekrājumus 6000 eiro apmērā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas