Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Apsardzes nozarē Latvijā darbojas 32 fiktīvi uzņēmumi

Apsardzes nozarē Latvijā darbojas 32 nodokļu maksātāji, kam ir piešķirta fiktīva uzņēmuma pazīme, savukārt Finanšu policijas pārvaldē patlaban izmeklēšanā atrodas 12 kriminālprocesi, kuros figurē apsardzes pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Viņš norāda, ka gada laikā fiktīvo uzņēmumu skaits nozarē būtiski nav mainījies. Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju uz 2014.gada 31.martu nozarē darbojās 31 nodokļu maksātājs ar fiktīva uzņēmuma pazīmi.

Pērn nozares nodokļu maksātājiem ir konstatēta nedeklarētā darījumu vērtība 6,22 miljonu eiro apmērā, jo citi nodokļu maksātāji savos pielikumos par priekšnodokļa summām bija iekļāvuši iegādes no nodokļu maksātājiem par 6,22 miljoniem eiro vairāk nekā tas, ko personiskās drošības darbības sniedzēji un drošības sistēmu pakalpojumu sniedzēji ir deklarējuši kā kopējo darījumu vērtību, skaidro Čerņeckis.

Tikmēr Finanšu policijas pārvaldē patlaban izmeklēšanā atrodas 12 kriminālprocesi, kuros figurē apsardzes pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, pret kuriem vai nu ir uzsākts kriminālprocess, vai tie bija saistīti ar veiktajiem aizdomīgajiem un neparastiem finanšu darījumiem, kas tika veikti personu grupā. Proti, apsardzes pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi bija organizētās noziedzības grupējuma klienti, kas izmantoja viņu pakalpojumus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus, stāsta Čerņeckis.

Lai arī patlaban VID apsardzes pakalpojumu nozare nav prioritārā nozare, taču tas nenozīmē, ka šīs nozares nodokļu maksātāji netiek pārbaudīti, norāda Čerņeckis. VID savas kapacitātes robežās veic pārbaudes apsardzes pakalpojuma sniedzējiem vispārējā kārtībā kā jebkuram citam nodokļu maksātājam.

Pagājušajā gadā veikti darba devēju ziņojumu datu ticamības novērtējumi 133 nodokļu maksātāju 139 deklarācijām, no kurām informācija ir ticama 93 deklarācijām, bet informācija nav ticama 46 deklarācijām. Piemēram, 2013.gadā veikti darba devēju ziņojumu datu ticamības novērtējumi 167 nodokļu maksātāju 183 deklarācijām, no kurām informācija ir ticama 108 deklarācijām, bet informācija nav ticama 75 deklarācijām.

Veikto nodokļu kontroles pasākumu īpatsvars, piemēram, tematiskās pārbaudes gan 2014.gadā, gan 2013.gadā tika veiktas 1% apsardzes pakalpojumu sniedzējiem no kopējā veikto tematisko pārbaužu skaita, savukārt nodokļu auditi 2013.gadā tika veikti 1,6% apsardzes pakalpojumu sniedzējiem no kopējā veikto nodokļu auditu skaita, bet 2014.gadā tas jau sasniedza 2,8%.

Tā kā nodokļu kontroles pasākumiem tiek virzīti nodokļu maksātāji ar lielāko nodokļu nemaksāšanas risku, pārbaužu rezultāti liecina, ka nodokļu maksātājiem, kas sniedz apsardzes pakalpojumus, pastāv augsts risks nodokļu nemaksāšanā, atzīst Čerņeckis.

Pērn nodokļu auditi ir veikti lielākam nodokļu maksātāju skaitam, salīdzinot ar 2013.gadu - 2014.gadā nodokļu auditi ir veikti 30 nodokļu maksātājiem, bet 2013.gadā - 19 nodokļu maksātājiem.

Nodokļu auditos papildus aprēķinātie maksājumi budžetā pieaug - 2013.gadā tie bija 3,7 miljoni, bet 2014.gadā - 5,2 miljoni eiro, un papildus aprēķināto maksājumu īpatsvars no šīs nozares nodokļu ieņēmumiem 2013.gadā bija 8,5%, bet 2014.gadā - 11,2%.

Tāpat pagājušajā gadā pieauga tematisko pārbaužu rezultativitāte - 2013.gadā tā bija 88%, bet 2014.gadā - 92%.

Kā ziņots, VID administrētie nodokļu ieņēmumi no apsardzes uzņēmumiem pērn bija 46,45 miljoni eiro, kas ir par 7,1% vairāk nekā 2013.gadā, kad nodokļu ieņēmumi no apsardzes uzņēmumiem bija 43,36 miljoni eiro.

Salīdzinot ar kopējiem nodokļu ieņēmumiem valstī 2014.gadā, ieņēmumi no apsardzes nozares veidoja 0,7%. Pērn kopējie nodokļu ieņēmumi bija 6,63 miljardi eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas