Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ar pretterorisma vienības palīdzību aptur nodokļu krāpnieku bandas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde aprīlī apturējusi divas savstarpēji saistītas organizētas personu grupas, kas, izvairoties no nodokļu nomaksas, valsts budžetam nodarījušas zaudējumus ne mazāk kā 356 246 eiro, vēsta VID.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka abi grupējumi sniedza savus pakalpojumus ļoti plašam patiesā labuma guvēju lokam – reāli strādājošiem uzņēmumiem, kas darbojās mēbeļu un elektropreču vairumtirdzniecības jomā, apsardzes jomā, kreditēšanas jomā, mazumtirdzniecības specializētajos un nespecializētajos veikalos.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apjomu un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, patiesā labuma guvēji savās PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. Lai kontrolējošām iestādēm būtu sarežģītāk konstatēt noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, tika izmantoti darījumi, kas nepārsniedza 1430 eiro. Tādējādi PVN deklarācijās, kas tika iesniegtas VID, netika uzrādīti šo fiktīvo uzņēmumu nosaukumi, līdz ar ko iesaistīto uzņēmumu loku sākotnēji nebija iespējams identificēt.

40 kratīšanās rūpīgi slēptajos šo fiktīvo uzņēmumu birojos un noliktavās Rīgā un Rīgas rajonā konfiscēti zīmogi, internetbankas kodu kartes, kodu kalkulatori, dokumentācija un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi. Kriminālprocesuālo darbību nodrošināšanai tika piesaistīta pretterorisma vienība Omega.

VID norāda, ka ikviena valsts ieņēmumu jomā izdarītā noziedzīgā nodarījuma rezultātā tiek radīta negatīva ietekme uz Latvijas tautsaimniecību un ekonomiku kopumā. Uzņēmumi, kas, izmantojot organizētās noziedzības grupējumu sniegtos pakalpojumus, iekļauj savās PVN deklarācijās faktiski nenotikušus darījumus, var piedāvāt preces un pakalpojumus par pazeminātām cenām, kas neveicina godīgu konkurenci konkrētas nozares uzņēmēju vidū.

Šobrīd pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros deviņām personām piemērots aizdomās turētās personas statuss, no kurām sešas personas uz 48 stundām tika nogādātas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas