Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dēla nogalināšanā vainotā māte cietumā vēlas dzīvot ar bērniem

Vēlmi dzīvot Iļģuciema sieviešu cietumā kopā ar savu pusotru gadu veco bērnu un mazuli, kuram drīz jānāk pasaulē, vēstulē Rīgas bāriņtiesai izteikusi sieviete, kuru tur aizdomās par sava astoņgadīgā dēla slepkavību. Turpretim slepkavībā līdzvainotais vīrs otrdien cietumā pakāries.

Mātes lūgumam bāriņtiesa, visticamāk, nepiekritīšot. Lāčplēša ielas namā, kur dzīvoja šī ģimene ar sešiem bērniem, Diena no ģimenes draudzenes uzzināja alternatīvu versiju par notikušo. Tajā ne māte, ne viņas vīrs nefigurē kā vainīgie. Versija gan ir pretrunīga.

Vai nonāvētā puisēna māte vēlas dzīvot kopā ar mazākajiem bērniem cietumā aiz mīlestības vai tāpēc, ka mazuļi ir «biļete» uz dzīvi labiekārtotā mātes un bērna nodaļā cietumā (var dzīvot līdz četru gadu vecumam), nevis kamerā, nav skaidri zināms. Aptuveni 33 gadus vecā sieviete šobrīd gaida nākamo bērnu. Uzreiz pēc astoņgadīgā zēna vardarbīgās nāves 8. augustā vecākiem tika atņemtas aprūpes tiesības, un pašlaik pārējie pieci bērni atrodas krīžu centrā. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) Diena uzzināja, ka viņiem meklē audžuģimeni. Ne Rīgas bāriņtiesa, ne arī Zilupes novada bāriņtiesa, ar kuru savulaik ģimenei bija saskarsme, iepriekš neesot saņēmusi signālus, ka ģimenē kādreiz būtu notikusi vardarbība. Vecākajiem ģimenes bērniem ir 16, 11 un 12 gadu, mazākie ir četrus gadus un pusotra gada veci. Tiesa, dienestiem bija informācija, ka bērnu mamma un viņas vīrs, mazāko bērnu tēvs, bija iepriekš tiesāti. Vīrietis par slepkavību, sieviete par smagu miesas bojājumu izdarīšanu. VBTAI patlaban iepazīstas ar atbildīgo dienestu rīcību šīs ģimenes lietā - vai nelaimi varēja novērst.

Te visi sēdējuši

Ierodoties mājā Lāčplēša ielā, kurā dzīvoja ģimene, sastopam kādu kaimiņieni. Viņa saka - nekāds sabiedrības krējuma miteklis te neesot, «šajā mājā taču gandrīz visi ir sēdējuši». Konkrētā ģimene esot pat gluži pozitīvi izcēlusies uz kopējā fona. «Negāja vecāki kopā ar tiem pārējiem dzērājiem dzert, nezinu, vai tiešām nedzēra, bet nu vismaz uz āru tas nebija redzams. Bērni bija labi paēduši, pat apaļīgi,» viņa stāsta. Nezinot, vai bērniem vienkārši nepatika sēdēt pie datora vai televizora vai tāda vienkārši mājās nebija, bet - kā vakarā mājās, tā ārā pagalmā spēlējās. Pēc kaimiņienes stāstītā, vecākās meitas maziņos pieskatīja. «Spēlējoties arī tračus cēla, kā jau bērni, bet, kā vakarā sagāja mājās, tā viss bija klusu un mierīgi - nekādu skandalēšanos vai kautiņus nedzirdējām,» saka cita kaimiņiene.

No ģimenes paziņu stāstītā noprotams, ka astoņus gadus vecais dēlēns pagalmā spēlēties ar pārējiem bērniem laists neesot. «Varbūt viņi kaunējās, ka viņiem tāds bērns ir, jo viņš bija invalīds. Bet, pat ja tā, kaut vai tad atdot audžuģimenei, nosist taču ir pilnīgas šausmas,» sašutusi ir mājas sētniece.

Izēdis trīs burkas

Kaut ziņas par šo noziegumu sabiedrību šokēja neiedomājamās nežēlības dēļ, izrādās, pastāv arī cita iespējamā notikumu versija. Vienīgā līdzība ar medijos izskanējušo versiju - arī te centrā ir zēna apēsts ievārījums.

«Viņi nemaz nebija tādi, kā tur raksta internetā,» Dienai apgalvoja kāda ģimenes bērnu draudzene, kurai notikušā versiju stāstījis kāds no aculieciniekiem. Vecāki esot devušies savās darīšanās, un dēlēns mājās palicis viens - ar pārējiem ārā spēlēties nav gājis, jo nesen pārcietis operāciju, no kuras vēl nebija īsti atlabis. Tā kā viņš nebija pieskatīts, zēns ticis pie ievārījuma krājumiem un viens pats iztukšojis trīs burkas. Kad vecāki pārradušies mājās, puisēnam jau sākušās smagas komplikācijas, viņš vēmis un smacis nost. Patēvs mēģinājis viņam attīrīt kuņģi, no kā arī radušies sasitumi, bet tas nav palīdzējis, un, kamēr pusstundas laikā ieradusies ātrā palīdzība, puisēns jau bija miris. Te gan jāpiebilst, ka, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, uz puisēna ķermeņa konstatētās traumas bijušas ļoti smagas, turklāt tādās vietās uz ķermeņa, kuru traumēšana nevarētu būt saistīta ar zēna glābšanu. «Zārku bērēs nevēra vaļā, tie miesas bojājumi bija tādi, ka grūti iedomāties ko citu kā zvērību,» Dienai norādīja kāds informēts avots. Tādēļ, cik ticama ģimenes draugu versija, spriest var tikai policija.

Šoks bāriņtiesām

Viņa dzēra un mēdza kauties, bet pret bērniem gan vardarbīga nebija - par aizturēto sievieti vēsta Zilupes novada bāriņtiesas informācija. Viņa kādreiz dzīvojusi Zilupē. Ir arī ziņas, ka viņas pašas mammai atņemtas aizgādības tiesības uz nepilngadīgajiem bērniem.

Zilupes novada bāriņtiesas priekšēdētāja Aina Agaki stāsta, ka bāriņtiesa reiz lēmusi par aprūpes tiesību atņemšanu tagad aizturētajai nogalinātā bērna mātei.

(Visu rakstu lasiet 24.augusta laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas