Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kriminālvajāšanai nodod lietu pret trim personām par krāpšanu ar OIK lielā apmērā

Valsts policija (VP) prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi lietu pret trim aizdomās turētām personām par krāpšanu ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK) lielā apmērā, aģentūru LETA informēja policijas pārstāve Elīna Priedīte.

Šonedēļ VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) amatpersonas pabeidza izmeklēšanu lietā par krāpšanas faktu lielā apmērā, kur septiņi uzņēmumi ieguva tiesības desmit gadu periodā pārdot koģenerācijas procesā saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros par valsts garantētu summu lielā apmērā un saņemt valsts garantētus naudas līdzekļus lielā apmērā, kas paredzēti no elektroenerģijas OIK. Lai realizētu krāpšanu, uzņēmuma pārstāvji saturiski viltoja un izmantoja saturiski viltotus dokumentus, kuros iekļāva patiesībai neatbilstošas ziņas par elektroenerģijas ražošanas uzsākšanu koģenerācijā koģenerācijas elektrostacijās.

Priedīte skaidroja, ka 2017.gada novembrī VP sāka izmeklēšanu par iespējamu krāpšanas faktu pret septiņiem uzņēmumiem, kuri pēc dokumentiem bija izbūvējuši koģenerācijas elektrostacijas un ieguvuši tiesības desmit gadu periodā saņemt valsts garantētus naudas līdzekļus lielā apmērā, kas paredzēti no OIK. Pārbaudot minēto uzņēmumu izbūvētās koģenerācijas elektrostacijas dabā, tika konstatēts, ka tās nepastāv un uzņēmumi nav sākuši koģenerācijas procesā elektrības ražošanu. Līdz ar ko minētajiem uzņēmumiem nebija tiesības saņemt valsts garantētu atbalstu desmit gadu periodā no OIK.

Izmeklēšanas laikā veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības un ekspertīzes, iegūstot pierādījumus par minēto krāpšanu lielā apmērā un dokumentu saturisku viltošanu, ar kuriem bija apliecināts koģenerācijas elektrostaciju izbūve. Lai iegūtu tiesības uz valsts garantētu atbalstu no OIK, septiņu uzņēmumu pārstāvji, maldinot AS "Sadales tīkls", ka ir izbūvētas koģenerācijas elektrostacijas, "Sadales tīklam" pieslēdza nezināmu elektrības avotu 72 stundu koģenerācijas elektrostacijas testēšanai.

Testētais nezināmas izcelsmes elektrības avots ražoja tikai desmit kilovatu jaudu divu megavatu jaudas vietā. Pēc elektrības avota pieslēguma testēšanas pabeigšanas elektrības avots tika aizvests.

Savukārt Ekonomikas ministrijai (EM) tika iesniegts uzņēmuma pārstāvju sagatavots saturiski viltots apliecinājums, ka koģenerācijas elektrostacijas ir izbūvētas un sākušas elektroenerģijas ražošanu koģenerācijas procesā, kas bija par pamatu EM tiesību izsniegšanai komersantiem desmit gadu periodā saņemt valsts garantētu atbalstu no OIK.

Kriminālprocesā par aizdomās turētām tika atzītas trīs personas pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas un 275.panta otrās daļas.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, 8.jūnijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Vidzemes tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Saskaņā ar Krimināllikumu par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jau vēstīts, ka ONAP priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs oktobrī parlamentārās izmeklēšanas komisijai skaidroja, ka ONAP visas ar OIK sistēmu izmeklējamās lietas ir sadalījusi trīs blokos.

Pirmajā blokā iekļautas lietas, kuras saistītas ar tā dēvētajām "konteineru shēmām". "Šīs lietas saistās ar to, ka uzņēmumi, kuri nebija sākuši reālu ražošanu, taču nevēlējās zaudēt OIK atļauju, uzstādīja pārvietojamās konteineru stacijas, lai formāli izpildītu prasības," skaidroja Mundurs.

Viņš norādīja, ka šajā blokā kriminālprocesi tika sākti jau 2017.gada rudenī un oktobrī viens kriminālprocess bija nonācis līdz tiesai. Vēl viens kriminālprocess par septiņām koģenerācijas stacijām oktobrī bija finiša taisnē.

Otrajā blokā tiek izmeklētas lietas, kuras saistītas ar krāpšanos ar pašpatēriņa skaitļiem. Šajā blokā aktīvajā izmeklēšanas stadijā oktobrī bija četri kriminālprocesi par septiņām koģenerācijas stacijām, bet viens kriminālprocess jau bija jau nonācis tiesā.

Savukārt trešajā blokā tiek izmeklēta vairāku EM amatpersonu atbildība par krāpniecisku darbību pieļaušanu OIK sistēmā.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kad lasīsim šādu virsrakstu : "Kriminālvajāšanai nodod lietu pret visām OIK ieviešanā iesaistītajām personām "?
solon
s
Bez atbalsta no "augšas" šādu shēmu realizēt nebūtu iespējams. Kad tiks tiesātas amatpersonas, kura ieviesa OIK elektroenerģijai, kura iegūta fosilā kurināmā - dabas gāzes dedzināšanas rezultātā?! Kad tiks tiesātas amatpersonas (un to "uzraugošo" institūciju vadība), kuras piespiež ikvienu maksāt OIK ne tikai par elektroenerģiju, kura iegūta hidro un vēja stacijās bet arī elektroenerģijai, kura ir iegādāta biržā?!
Viss OIK ir krāpšana lielā apmērā
V
Visa tā Emša iedibinātā OIK lieta ir krāpšana lielā apmērā. Vienīgais izņēmums ir maksājums par TEC-2 uzstādītajām rezerves jaudām, bez kurām Baltijā būtu elektroenerģijas deficīts ar augstām biržas cenām. Savukārt tā "zaļā" enerģija ir milzu blēdība ar sačakarētiem zivju ceļiem, izindētām bitēm un citu dzīvo radību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas