Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krāpnieki labi zināmās izsoļu vietnēs "pārdevuši" retro spēkratus, tostarp klasiskus Dodge un Chevrolet modeļus

Latvieši uz apsūdzēto sola starptautiskas automīļu apkrāpšanas shēmas lietā

Apturēta organizētu noziedznieku grupējuma, kura sastāvā ir personas no Latvijas, darbība. Grupējuma rūpals bija ekskluzīvu un retro automašīnu cienītāju apkrāpšana, vēsta Bloomberg.

Kopumā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) operācijā aizturētas desmit personas - četras 2018. gada decembrī aizturētas Ņujorkā, ASV, divas specoperācijā tajā pašā mēnesī aizturētas Kuldīgā un izsūtītas uz ASV tiesāšanai. Vēl pa personai likumsargi aizturēja Rīgā un Viļņā - arī šie grupējuma dalībnieki tika izsūtīti uz ASV, kamēr vēl viena Viļņā aizturētā un viena Helsinkos aizturētā persona gaida lēmumu par izsūtīšanu.

Prokuratūras paziņojumā norādīts, ka apsūdzības izvirzītas M. Apškalnam, P. Berncam, J. Bernam, R. Grigorjevam, S. Loginam, D. Maksimovičai, A. Petrovam, I. Pirinam, V. Volksonam un V. Zapoļskijam. Viņi tiesas priekšā stāsies saistībā ar apsūdzībām krāpšanā un organizētā naudas atmazgāšanā. 
 

Grupējuma dalībnieki, saskaņā ar viņiem celto apsūdzību, labi zināmās ekskluzīvu automašīnu cienītāju izsoļu vietnēs uzdevās par automašīnu kolekcionāriem un tirgotājiem. 

Prokuratūra uzskata, ka grupējuma dalībnieki respektablajās vietnēs "pārdevuši" retro spēkratus, piemēram, 1960. gadu Dodge un Chevrolet automobiļus, kā arī ekskluzīvus Porsche un Mercedes-Benz spēkratus, kā arī citus vērtīgus transportlīdzekļus. Ar interesentiem uzsākta saziņa, runāts par cenām, līdz panākta vienošanās par avansa maksājumiem un piegādes izmaksām. Tad grupējuma dalībnieki pārliecinājuši pircējus nosūtīt naudu "piegādes kompānijām", kuras tad arī uzreiz izsūtītu preci.

Saskaņā ar apsūdzības pausto, viltus kolekcionāri šim nolūkam izveidojuši virkni čaulas kompāniju. Kolīdz nauda pārskaitīta, tā nekavējoties vairākos piegājienos pa daļām, lai nepiesaistītu uzmanību no bankas, izņemta no konta un pārsūtīta uz Eiropu. Pircēji, protams, nesaņēma solītos spēkratus, daļa arī nevarēja atgūt iemaksāto naudu. 

FIB pārstāvis Viljams Svīnijs juniors uzsvēra, ka shēmas upuri reizēm ne tikai palika bez iemaksātās naudas un kārotās preces, bet arī ņēmuši aizņēmumus - proti, bijuši spiesti atmaksāt aizņēmumu par neiegūto preci pat tad, kad jau bija skaidrs, ka viņi apkrāpti.

Saskaņā ar uzrādīto apsūdzību shēmotāji šo rūpalu piekopuši vismaz no 2016. gada janvāra līdz pat 2018. gada decembrim, kad grupējuma darbība apturēta un iesaistītās personas - notvertas.

Svīnijs arī uzteica sadarbību ar partneriem Latvijā, Lietuvā un Somijā, kur notika aizturēšanas. "FIB Ņujorkas Eirāzijas organizētās noziedzības apkarošanas nodaļa, darbojoties viena pati un bez palīdzības no partneriem Latvijā, Lietuvā un Somijā nespētu saukt šos noziedzniekus pie atbildības," pauda FIB darbinieks.

"Šī grupējuma ienesīgais izpriecu brauciens nu ir galā," pārliecināts ir Manhetenas prokurors Džefrijs Bērmans. 

Ja grupējuma locekļi tiks atzīti par vainīgiem, par šāda vēriena krāpšanu viņiem var tikt piespriests pat līdz 30 gadiem ilgs cietumsods.

Top komentāri

latvijecs Ņils
l
Tas viss ir sūds pret latviešu uzmetienu ar trolejbusiem !
???
?
Nu kad cietušie ir ASV pilsoņi, tad visi māk strādāt, kad jānoķēr PVN karuselis, kurš skaita nauda pa eiropu, ne Interpols, ne Eiropols operatīvi neprot strādāt. Kāpēc Latvija notiesāšanai nevar spec operācijā aizturēt tos Čehijas, Honkongas, Ungārijas, Polijas kontu turētājus utt. Kāpēc specoperācijā de uška vēl nav atvests.
Neslāvs
N
Spriežot pēc uzvārdiem latvietis ir 1, bet 9 ir krievžīdi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas