Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latviešu narkokurjers neesot zinājis, kādu kravu ved

Bermudu salās aizturētais latviešu narkokurjers Jānis Zēģelis apgalvo, ka nav īsti zinājis, kādu kravu ved pāri Atlantijas okeānam, vēsta laikraksts The Royal Gazette.

Kā liecina tiesā demonstrētie videoieraksti ar Zēģeļa nopratināšanu policijā, latviešu burātājs, aprakstot likumsargu reidu uz viņa burulaivas, sacīja, ka muitnieki viņam "prasīja, vai tas ir kokaīns, un es sacīju visdrīzāk. Es neizgatavoju tās paciņas. Es no ārpuses nevaru pateikt, kas tur ir iekšā".

Zēģelis arī uzsvēra, ka viņš bija ieplānojis no Trinidādas un Tobāgo tieši un bez kādas apstāšanās doties uz Latviju, līdz ar to viņa vestā krava nebija paredzēta Bermudām.

"Vienīgā lieta, ko es vēlos komentēt, ir, ka šai kravai nevajadzēja ienākt Bermudās. Šīs pakas, ko jūs atradāt... es nezinu, kas tas ir un cik daudz tas ir. Tam šeit nevajadzēja atrasties. Es šeit ierados tikai tāpēc, lai salabotu savu laivu un turpinātu ceļu uz Latviju," policistiem sacīja Zēģelis.

Tiesā arī atklājies, ka 19.jūlijā - divas dienas pirms viņa ierašanās Bermudās - Zēģelis no savas burulaivas raidījis trauksmes signālu, uz ko atsaucies tuvumā esošs kuģis Brianna.

Komunicējot ar Brianna apkalpi, Zēģelis pavēstījis, ka viņa buru laiva kļuvusi nevadāma un jūrā plosījies spēcīgs vējš, kas sasniedza ātrumu 40 mezgli.

Viņam ieteikts pamest savu laivu, jo tuvojās tropiskā vētra, taču Zēģelis atteicies atstāt savu burulaivu un galu galā spēja pats saviem spēkiem sasniegt Bermudu salas.

"Es būtu miris, ja nedotos uz šejieni," sacīja aizturētais.

Zēģelis skaidroja, ka Bermudu salās plānojis palikt tikai četras dienas, taču valsts svētku dēļ vietējie veikali bijuši slēgti un viņš nav varējis iegādāties nepieciešamās tērauda plāksnes masta nostiprināšanai.

Uz policistu jautājumu, kāpēc viņa laivā bijis ierocis un munīcija, Zēģelis norādīja: "Godīgi runājot, pēc manas pieredzes, daudziem burulaivu kapteiņiem ir ierocis. Diemžēl nelegāli, jo, ja tev tas ir legāli, tas ceļojot rada ļoti daudz problēmu. Man tas bija, lai sevi aizsargātu."

Viņš atklāja, ka ieroci pirms trim gadiem iegādājies Venecuēlai piederošajā Margaritas salā, jo burāšana Karību jūrā pirātu dēļ ir bīstama.

Viņš atteicies atbildēt uz policistu jautājumiem, vai viņš Latvijā ietilpst kādā noziedzīgā grupējumā, kas viņam nodevis narkotikas un kam viņam tās bija jānogādā.

Zvērinātajiem arī demonstrēta Zēģeļa pase, kas liecina, ka divus gadus pirms apcietināšanas viņš burājis ap Dienvidamerikas krastiem un Karību jūrā.

Uz jautājumiem pastāstīt par sevi Zēģelis sacīja, ka viņš Latvijā ir dzīvojis Salacgrīvā. Viņš ir šķīries, un Latvijā viņam dzīvo māsa. Kā vēsta Bermudu mediji, latvieša burulaiva nosaukta Zēģeļa dēla Artūra vārdā.

Piektdien Zēģelis un tiesas zvērinātie apmeklēja jahtu Arturs, ar kuru viņš transportēja vērtīgo kravu.
Zvērinātie, tiesnesis, advokāti un apsūdzētais piektdien policijas noliktavā arī apskatīja Zēģeļa vesto kokaīnu.

Parasti konfiscētās narkotikas tiek nogādātas tiesas zālē, taču šajā gadījumā kokaīna krava ir pārāk vērtīga, tāpēc drošības apsvērumu dēļ tā netika vadāta uz tiesu.

29 gadus vecais Zēģelis apsūdzēts narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā. Apsūdzētais noliedz savu vainu visos apsūdzības punktos.

Zēģelis ar Londonā reģistrēto burulaivu Arturs aizturēts 2011.gada 1.augustā sākumā Bermudu salu Sentdžordžas ostā. Policija uz jahtas atrada 165 kilogramus kokaīna, kā arī deviņu milimetru pusautomātisko pistoli Beretta un 192 patronas.

Narkokurjers vedis kokaīna kravu 48 miljonu dolāru (27 miljonu latu) vērtībā. Pēc Zēģeļa sacītā, par kravas pārvešanu pār Atlantijas okeānam būtu saņēmis atlīdzību divu miljonu ASV dolāru (1,14 miljonu latu) apmērā, tiesā pastāstījis policists Deivids Bagvans.

Pēc Zēģeļa sacītā, kokaīna krava viņa jahtā iekrauta jūrā pēc izbraukšanas no Trinidādas un Tobāgo ūdeņiem. Izbraucis jūrā, viņš piezvanījis narkotiku sūtītājiem un sniedzis savas atrašanās vietas koordinātes. Pie viņa burulaivas tad ieradies kuteris, no kā pārkrautas narkotikas.

Saskaņā ar vienošanos Zēģelim, kad viņš būtu sasniedzis Skageraka šaurumu pie Dānijas krastiem, būtu jāzvana narkotiku saņēmējam, lai sarunātu narkotiku nodošanu.

Jautāts, kāda ir viņa profesija, Zēģelis izmeklētājiem sacījis, ka viņš ir komerciālo kuģu otrais kapteiņa palīgs. Nopratināšanā aizturētais arī pastāstīja, ka viņš aptuveni sešus mēnešus dzīvojis Sentlūsijā, pēc tam viesojies Dominikānas Republikā, kur dzīvo viņa māte, un pēc tam apmeklējis Trinidādu un Tobāgo.

Pēc narkotiku saņemšanas viņš viens pats ar vienmasta 12 metrus garo buru laivu devies pāri Atlantijas okeānam ceļā uz Eiropu. Taču ceļā viņu pārsteigusi vētra, kas sabojājusi mastu, tāpēc Zēģelis 21.jūlijā piestājis Sentdžordžas ostā.

Valsts svētku dēļ jahtas remontdarbi aizkavējās, bet 1.augustā policija un muitas darbinieki veica reidu uz jahtas, atklājot tur narkotiku kravu.

Uz jahtas atrastais kokaīns bijis pulvera formā un sapakots plastmasas maisiņos. Tā vidējā tīrība ir 81%, skaidroja policija.

Pēc Zēģeļa sacītā, 12 metrus garā vienmasta burulaiva Arturs ir viņa personīgais īpašums, kuru viņš iegādājies pirms diviem gadiem.

Izmeklētāji Zēģeli raksturoja kā prasmīgu burātāju. Viņa jahta Arturs ir "pietiekami maza, lai ar to burātu vienatnē, bet pietiekami liela transatlantiskam ceļojumam no Karību jūras uz Baltiju".

Kaut arī apsūdzētais noliedz savu vainu, prokuratūra norāda, ka pierādījumi diezgan skaidri apliecina Zēģeļa vainu visos sešos apsūdzības punktos.

Zēģelim tiesā nozīmēts tulks, kas runā latviešu valodā. Pēc vietējo mediju ziņotā. Zēģelis labi pārvalda angļu valodu, kā arī runā krievu un spāņu valodā.

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai LETA sacīja, ka Zēģelis ir sazinājies ar Latvijas vēstniecību ASV, kas ir iesaistījusies Zēģeļa tiesību un interešu aizstāvībā tādā apmērā, kādā tā ir pieļaujama saskaņā ar 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem. Zēģelim ir nodrošināts advokāts un tulks.

Zēģelis izteikt lūgumu izciest sodu Latvijā var vien tad, ja tiks notiesāts. Līdz šim šādu lūgumu Zēģelis nav izteicis ne ĀM, ne Latvijas vēstniecībai ASV.

Zēģelis bija nonācis arī Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā, vēl pirms tika aizturēts Bermudu salās.
Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA sacīja, ka šo kokaīna kravu, visticamāk, nebija plānots realizēt Latvijas teritorijā. Tas neesot iespējams mazā pieprasījuma pēc kokaīna dēļ. Virse atturējās vērtēt, kurā valstī krava nonāktu, ja viņš būtu sasniedzis Eiropas krastus, jo policijas rīcībā šādas informācijas pagaidām nav. Policija uzsver, ka kokaīna krava bija paredzēta kādas lielās valsts tirgum.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas