Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

papildināta (14:04) - Naktī atkal kāpts Vanšu tiltā; no šodienas sākta tilta apsardze

Naktī no sestdienas uz svētdienu ap plkst.3 saņemta informācija, ka Vanšu tiltā kāpj cilvēks. Notikuma vietā nekavējoties ieradās atbildīgie dienesti - policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), mediķi, bet tilta iekarotājs tikmēr pa vantīm bija uzkāpis līdz pusei.

Pārrunas ar aizvadītajā naktī Vanšu tilta vantīs uzkāpušo vīrieti veicis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks, telefoniski konsultējoties ar speciālistu no krīžu centra "Skalbes".

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VUGD preses pārstāve Inga Vetere, mācoties no traģiskās pieredzes ar pašnāvnieku, kurš Vanšu tiltā uzkāpa jūnija sākumā, šoreiz glābēji, ierodoties notikuma vietā, jau uzreiz ķērās pie tilta pilona durvju atvēršanas, nepaļaujoties uz atslēgu.

Kā sacīja Vetere, kopš iepriekšējā gadījuma VUGD darbinieki bija speciāli izpētījuši durvju konstrukciju un noskaidrojuši, kurā vietā tām ir bultas, kas būtu jāsazāģē, lai durvis atvērtu. Darbs bija ļoti sarežģīts un arī diezgan laikietilpīgs, taču durvis uzlauzt izdevās.

Pēc tam četri VUGD darbinieki devās augšup pa tilta pilonā esošajām kāpnēm un viens no viņiem sāka sarunu ar pārgalvīgo vīrieti. Kāpējs sacīja, ka viņam kļūst auksti, tāpēc viens no VUGD darbiniekiem, izmantojot virvi, pasniedza pārgalvim sava kaujas tērpa jaku.

Par stratēģiju, kādu izmantot, vedot sarunu ar kāpēju, VUGD darbinieks attālināti konsultējās ar speciālistu no krīžu centra "Skalbes". Tikmēr tilta virsotnē uzkāpa arī policijas speciālās vienības "Omega" darbinieks un psiholoģe - sieviete.

Tomēr, ņemot vērā to, ka vīrietis tilta virsotnē bija uzkāpis tieši pēc strīda ar draudzeni, tika pieņemts lēmums profesionālajai psiholoģei ar viņu nerunāt - tāpēc, ka viņa ir sieviete. Līdz ar to sarunu turpināja VUGD darbinieks, kuram pēc brīža izdevās pierunāt vīrieti padoties un kāpt lejā. VUGD darbinieki padeva kāpējam virvi, kur pieķerties, un nogādāja viņu drošībā.

Pēc tam pārgalvīgais kāpējs tika nodots mediķiem, pastāstīja Vetere.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām (10 000 latu).

Patlaban policija jau ir nopratinājusi pārgalvīgo kāpēju un viņš nodots tuviniekiem, pastāstīja Sadovskis.

Jautāts, vai vīrietis bija stipri piedzēries un vai viņš bija lietojis arī narkotikas, policijas pārstāvis atbildēja, ka tas viss tiks noskaidrots ekspertīzēs.

Izsaukumu uz notikuma vietu VUGD saņēma plkst.2.55, bet vīrieti izdevās nocelt un atbildīgos dienestus atsaukt - plkst.5.45.

Glābšanas operācijas laikā vairākas stundas bija slēgts Vanšu tilts.

Kārtējam Vanšu tilta iekarotājam par šķērsli nekļuva ap tilta balstiem izvietotais norobežojums.Kamēr Policija uzsākusi kriminālprocesu par nakts notikumiem uz Vanšu tilta, Rīgas mērs Nils Ušakovs  (Saskaņas centrs) Twitter izteicās, ka tagad nepieciešams ieviest fizisku tilta apsardzi.

"Negribējās, protams, atsevišķu dzērāju un psihiski slimo cilvēku dēļ tērēt tam naudu, bet tagad esam spiesti uzlikt tilta fizisku sardzi," pēc notikušā raksta N. Ušakovs.

"Paralēli turpināsim meklēt arī citus risinājumus," Ušakova teikto aģentūrai LETA atstāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova.

Apsardze jau tiek nodrošināta no šodienas. Pie Vanšu tilta vantīm, tehniskajā joslā brauktuves vidū, novietots uzņēmuma Rīgas tilti kravas furgons, kurā atrodas viens darbinieks. Kravas automašīna atrodas pie vantīm Rīgas centra pusē - tieši tās pārgalvji iecienījuši tilta smailes iekarošanas mēģinājumos.

Vantis Pārdaugavas pusē ir pārāk stāvas, lai cilvēki bez speciāla aprīkojuma un iemaņām spētu pa tām rāpties augšup.

Ap tilta vantīm izvietots iežogojums un to apakšējā daļa nosmērēta ar slidenu pārklājumu - solidolu, tiesa, vizuāli grūti noteikt, vai šī viela joprojām pilda savas funkcijas.

Iepriekšējais Vanšu tilta iekarojuma mēģinājums beidzās traģiski - šā gada 7.jūnijā kāds vīrietis uzkāpa pa vantīm, noleca no tilta smailes un nositās. Policija noskaidrojusi, ka bojāgājušais ir 1992.gadā dzimis jaunietis, kuram bijušas garīgās veselības problēmas.

Tas bija pirmais gadījums pēdējos gados, kad kāpšana Vanšu tilta vantīs beidzas ar letālu iznākumu.

Ierosināts kriminālprocess par notikušo, kā arī sāktas dienesta pārbaudes, lai izvērtētu, vai policisti un glābēji uz Vanšu tilta rīkojās pietiekami profesionāli un atbilstoši reglamentam, mēģinot apturēt pašnāvnieku, kurš pa vantīm uzrāpās tilta smailē un izdarīja pašnāvību, nolecot no tās.

Rīgas pašvaldība nolēma veikt virkni pasākumu, lai ar tehniskiem risinājumiem uzlabotu drošības situāciju uz Vanšu tilta.

Pēdējos desmit gados reģistrēti vismaz desmit mēģinājumi uzkāpt Vanšu tilta vantīs, liecina aģentūras LETA arhīvs.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas