Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Par 15 latu kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu aizturēti divi policisti

Šī gada 24. janvārī Valsts policijas Iekšējās drošības biroja darbinieki (VP IDB), veicot  operatīvos meklēšanas pasākumus, aizdomās par 15 latu kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu aizturēja divus ceļu policijas darbiniekus, portālu Diena.lv informēja Valsts policijas pārstāve Lita Juberte.

Minētā summa tika saņemta, lai par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vadītājam netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.

Par šo gadījumu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas, kurā paredzētā atbildība ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. Aizturētajiem policijas darbiniekiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - nodarbošanās aizliegums pildīt VP amatpersonas pienākumus, kas saistīti ar lēmumu pieņemšanu administratīvo aktu sastādīšanā.

Korupcijas izskaušana ceļu satiksmē arī šogad ir izvirzīta par vienu no VP prioritātēm, jo cīņa ar kukuļdevējiem un kukuļņēmējiem ir viens no efektīvākajiem veidiem arī cīņai ar korupciju valstī un sabiedrībā kopumā
Jāatgādina, ka policija pastiprināti kontrolē gan kukuļņēmējus, gan kukuļdevējus. Šāda veida darījumi ir divpusēji un atbildība paredzēta abām pusēm – gan devēji, gan ņēmēji ir krimināli sodāmi. Taču jāpiemin, ka gadījumā, ja kukuļdevējs iesniedz iesniegumu par kukuļņēmēju, viņš tiek atbrīvots no kriminālatbildības.
Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem likumā paredzēta kriminālatbildība. Par kukuļa došanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja vai citas personas interesēs, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt divdesmit minimālajām mēnešalgām (KL 323. panta 1. daļa).

Savukārt, par kukuļņemšanu piemērojamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā (KL 323. panta 2. daļa).

Tāpat policija aicina ikvienu ziņot, ja nākas sastapties ar korumpētiem policijas darbiniekiem. Ja rodas šāda situācija, jācenšas piefiksēt automašīnas numurs, laiks, vieta un, ja iespējams, policijas darbinieka/-u uzvārds/-i. Par minēto nekavējoties jāinformē, zvanot Iekšējās drošības birojam - 67075090 (darba laikā no plkst. 8 līdz 16.30) vai 110.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas