Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pie KNAB otrdien "viesojies" Binders un Arčers līdzīpašnieks Garkāns

Būvkompānijas Arčers un ceļu būves kompānijas Binders līdzīpašnieks Armands Garkāns pirmdien bijis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), novēroja aģentūra LETA.

Aģentūra LETA novēroja, ka viņš šovakar pameta KNAB biroju, taču nekādus komentārus žurnālistiem nesniedza. Kā vēstīja Latvijas Televīzija, Garkāns noliedz, ka viņam lietā piemērots kāds statuss.

Tāpat Latvijas Televīzija vēstīja, ka KNAB otrdien apmeklējis arī bijušais SIA Skonto Būve valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, kurš nekomentēja, kāpēc birojā ieradies. Tāpat KNAB bija ieradies arī "LNK Group" valdes priekšsēdētājs Artjoms Milovs, bet, kā norādīja LNK Group, saistībā ar 2016.gadā sākto Salu tilta rekonstrukcijas lietu, ne karteļa lietu.

Latvijas Televīzija arī novēroja, ka pēcpusdienā uz KNAB ieradās vairākos kriminālprocesos iesaistītā uzņēmēja Māra Martinsona advokāts, kurš gan nevēlējās atklāt, vai ieradies KNAB, lai pārstāvētu Martinsonu.

Garkāns ir patiesais labuma guvējs būvkompānijā Arčers un ceļu būves kompānijā Binders

Arčers reģistrēta 1992.gadā. Arčers ir daļa no daudznozaru holdinga, un tā 100% kapitāldaļu turētājs ir SIA Nule 17, kuras 100% īpašnieks ir AS UGN. Arčers patiesais labuma guvējs ir Garkāns.

Arčers pagājušajā gadā strādāja ar 26,575 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,2 reizes mazāk nekā 2017.gadā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās vairākkārt un bija 138 039 eiro.

Binders reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5 851 820 eiro. Binders īpašnieki ir SIA Nule 7 (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Garkāns, SIA Taino 1 (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA Trustee (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.

Binders apgrozījums pagājušajā gadā bija 86,751 miljons eiro, kas ir par 34% vairāk nekā 2017.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,1% un sasniedza 5,205 miljonus eiro.

Kā vēstīts, KNAB otrdien paziņoja, ka kopīgi ar Konkurences padomi (KP) veic tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības vairākās Latvijas būvfirmās un pie valsts amatpersonām. KNAB informēja, ka tās īstenotas, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos. 

Būvfirmās Skonto būve, Latvijas energoceltnieks, LNK Industries, Velve, Moduls Engineering un Binders, kā arī Arčers aģentūrai LETA sacīja, ka KNAB darbinieki uzņēmumos otrdien nav bijuši. 

Savukārt būvfirmu Merks un Rere grupa pārstāvji aģentūrai LETA sākotnēji norādīja, ka tajos ieradušies KNAB darbinieki, bet vēlāk precizēja, ka ieradušies KP pārstāvji.

Merks pārstāvis Jānis Lievītis aģentūrai LETA paskaidroja, ka uzņēmumā šodien bija ieradušies Konkurences padomes pārstāvji, kuri administratīvā procesa ietvaros veica pārrunas ar "Merks" valdes priekšsēdētāju Oskaru Ozoliņu.

Merks mātesuzņēmums - Merko Ehitus paziņojumā biržai Nasdaq Tallinn norāda, ka Merks birojā Rīgā kratīšana nav veikta, kā arī uzņēmumam vai kādam no tā darbiniekiem nav izvirzītas oficiālas aizdomas.

Savukārt Rere grupas valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš aģentūrai LETA teica, ka uzņēmumā ieradušies valsts iestāžu pārstāvji. Viņš iepriekš sacīja, ka viņam nekas nav jautāts, tādēļ viņš nezina, ar ko šīs darbības ir saistītas.

KNAB kriminālprocesu sāka 2018.gada 19.septembrī par kukuļņemšanu un kukuļdošanu lielā apmērā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Savukārt KP veic izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu - aizliegtu karteļa vienošanos.

KNAB rīcībā esošie fakti liecinot par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos.

Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro.

KNAB esot pamats uzskatīt, ka noziedzīgajos nodarījumos iesaistīti ne mazāk kā desmit lielākie būvniecības nozares uzņēmumi.

Vienlaikus kriminālprocesā KNAB ieguvis informāciju, kas norādījusi uz iespējamām aizliegtas vienošanās pazīmēm starp lielākajiem būvniecības nozares uzņēmumiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtos faktus KNAB nosūtīja KP, kas pēc iepazīšanās ar informāciju, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu Konkurences likuma 11.panta pārkāpumu, sāka lietas izmeklēšanu atbilstoši savai kompetencei. Lai nodrošinātu efektīvu pierādījumu iegūšanu abu iestāžu ierosinātajos procesos, šodien vienlaikus ar KNAB veiktajām kriminālprocesuālajām darbībām arī KP veic nepieteiktu apmeklējumu jeb inspekciju - desmit būvniecības nozares uzņēmumos.

Tālāko izmeklēšanu KNAB un KP veiks neatkarīgi katras iestādes kompetences robežās.

Patlaban kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs. Detalizētāku informāciju KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

KP norāda, ka inspekcija ir viens no pirmajiem soļiem pēc pārkāpuma lietas ierosināšanas, un tās mērķis ir iegūt pierādījumus par uzņēmumu iesaisti pārkāpumā. KP atgādina, ka inspekcijas veikšana neapstiprina uzņēmuma vainu, kā arī nenorāda uz izpētes iznākumu.

papildināta 1.,2.rindkopa, pievienota 3.rindkopa 

 

Top komentāri

a ko ta nu?
a
Jau gadiem tiek runāts par mafiju būvniecībā.Lielai daļai no viņiem jāsēž vietā, kur saulīte rūtaina - uzpērk politiķuslai pieņem viņiem labvēlīgus likumus, uzpērk ierēdņus, lai piever acis uz likumu nepildīšanu, uzpērk tiesas, lai pieņem labvēlīgus spriedumus utt. Būvnieku piramīdas augšgalā smalkos uzvalkos un apkārušies ar dārgiem aksesuāriem krusttēvi, kas paši neko nebūvē, tālāk apakšuzņēmēji, tālāk strādnieciņi noskrandušās formās vai kamzoļos.
Juris
J
Atvedis kukuli!?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas