Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rosina sākt kriminālvajāšanu pret liepājnieku par mazgadīgas personas pavešanu netiklībā

Rosina sākt kriminālvajāšanu pret liepājnieku par mazgadīgas personas pavešanu netiklībā, aģentūru LETA informēja Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Madara Šeršņova.

Valsts policijā pagājušajā gadā sāka kriminālprocesu pret kādu vīrieti par intīma rakstura saraksti ar mazgadīgu personu.

Kā informē Šeršņova, izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis ar meiteni iepazinies sociālajā vietnē "draugiem.lv", sākot ar viņu seksuāla rakstura saraksti. Vīrietis saraksti ar meiteni turpinājis lietotnē "Whatsapp", piedāvājot viņai stāties ar viņu dzimumattiecībās. Vīrietis sarakstē bērnam izskaidrojis, kā notiek intīma rakstura attiecības un ko viņš ar viņu ir paredzējis darīt, kā arī pieprasīja nofotografēt savus dzimumorgānus un nosūtīt šo fotogrāfiju viņam. Vīrietis, kas ir Liepājas iedzīvotājs, līdz šim nebija nonācis policijas redzeslokā, tika aizturēts un viņam uz izmeklēšanas laiku piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem bargākais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem. Soda apmēru noteiks tiesa.

Valsts policija atgādina, ka, saskaroties ar pavedināšanu internetā, bērnam var rasties virkne negatīvu, spēcīgu emociju, piemēram, kauns, vainas sajūta, bezspēcība, bailes, trauksme, arī dusmas, kas traucē bērnam meklēt palīdzību. Vainīgās personas izmanto dažādus veidus, piemēram, izsaka komplimentus, sola par noteiktām darbībām samaksāt, izsaka draudus un iebiedē bērnu, ka tiks izplatīti noteikta veida materiāli, lai ieinteresētu dažāda vecuma bērnus iesaistīties komunikācijā ar viņiem.

Policija aicina vecākus bērnam izskaidrot, ka cilvēki internetā dažādu nolūku vadīti var slēpt savu patieso identitāti, piemēram, vārdu, vecumu, dzimumu un sniegt nepatiesu informāciju par dzīvesvietu, par nodarbošanos.

Vecākiem ir jāpārrunā ar bērnu, ka ir rūpīgi jāizvērtē, ar kādu informāciju viņš dalās internetā, proti, nevajadzētu dalīties ar personiska rakstura informāciju, piemēram, atrašanās vietu, fotogrāfijām vai video no savas dzīves vietas, privātām fotogrāfijām. Reizēm kāds var izmantot ļaunprātīgi internetā ievietotu personiska rakstura informāciju, uzrunājot bērnu ar mērķi nodarīt viņam pāri. Vecākiem ir jāpalīdz bērnam apzināties, ka, ievietojot personīgu informāciju internetā, tam var būt nepatīkamas sekas, kas var ietekmēt viņu un citus.

Vecākiem ir jāinformē bērnu, ka viņš var internetā piedzīvot situācijas, kuras viņam var izraisīt apjukumu un dažādas nepatīkamas emocijas, piemēram, bailes, kaunu, vainas sajūtu. Bērnam jāizskaidro, ka šādos gadījumos ir svarīgi, lai bērns ziņotu par personu, pārtrauktu saziņu un izstāstītu par notikušo uzticamam pieaugušajam.

Vecākiem jāatgādina bērnam, ka viņš vienmēr var nākt pie viņiem, kad būs nepieciešams atbalsts vai palīdzība, stāstīt par gadījumiem, kad kāds internetā izraisa viņam apjukumu vai dažādas negatīvas emocijas.

Ja tomēr ir aizdomas, ka bērns tiek pavedināts internetā, kopā ar bērnu ir jāsaglabā pierādījumi - jāpārskata un jāatlasa sarakstes, foto, audio un video faili, kas apliecina, ka bērns piedzīvojis pavedināšanu internetā. Obligāti jāsaglabā šie materiāli un sociālo tīklu profili, kuros bērns piedzīvojis pavedināšanu. Tas kalpos kā pierādījumi policijai, lai vērstos pret cilvēku, kas ir veicis pretlikumīgas darbības, skaidro Šeršņova.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas