Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Saeima atbalsta jaunu psihotropo vielu iekļaušanu kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā

Lai mazinātu nelegālo narkotiku piedāvājumu un pieprasījumu Latvijā, Saeima ceturtdien, 26.jūlijā, atbalstīja Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu saraksta papildināšanu ar jaunām psihotropām vielām un tās saturošajiem augiem. Grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" pieņemti divos lasījumos kā steidzami, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienestā.

Likuma grozījumi paredz iekļaut to psihotropo vielu un tās saturošo augu, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību, sarakstā arī sintētiskos kanabinoīdus un katinona atvasinājumus un nosaka, kāds šo vielu daudzuma apmērs uzskatāms par nelielu un kāds par lielu. Atkarībā no konstatētā vielas daudzuma pārkāpējiem tiek piemērots attiecīgs Krimināllikuma pants. Kopumā saraksts papildināts ar 33 jaunām vielām.

Sintētiskie kanabinoīdi, kurus organismā uzņem, galvenokārt smēķējot tā dēvēto "spice", izraisa tādus traucējumus kā psihopātiska uzvedība, neadekvāta rīcība, pašnāvnieciskas domas, norāda likumprojekta autori. Latvijā 2010.gadā un 2011.gadā reģistrēta 131 sintētisko kanabinoīdu izņemšana.

Lai arī Latvijā kontroles pasākumi attiecas arī uz kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstos iekļauto vielu atvasinājumiem, izomēriem, esteriem, ēteriem un sāļiem, kā arī zālēm, kas satur sarakstos iekļautās vielas, likumprojekta autori norāda, ka jēdzienam "atvasinājumi" var būt dažāda interpretācija, tādēļ nepieciešams katru katinona atvasinājumu iekļaut kontrolējamo vielu sarakstā.

Katinona atvasinājumu grupas vielu lietotāji no akūtām veselības problēmām visbiežāk min kardiovaskulāros traucējumus, tahikardiju un hipertoniju, galvassāpes, arī asinsrites traucējumus rokās un pirkstos, daudzi katinonu lietošanas gadījumi ir beigušies letāli. Vairāku katinonu grupas vielu izraisītie hroniskie veselības traucējumi nav noskaidroti, tomēr, ņemot vērā, ka vielas pēc farmakoloģiskās iedarbības līdzinās amfetamīniem, gan izraisītie hroniskie veselības traucējumi, gan atkarības potenciāls varētu būt līdzīgs amfetamīniem, norāda likumprojekta autori.

Par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt, ja darbības veiktas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielos apmēros, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem. Vēl bargākus sodus Krimināllikums paredz, ja narkotiskās un psihotropās vielas izgatavotas, pārvadātas vai iegādātas ar mērķi tās realizēt, kā arī par pārdošanu – ja šīs darbības veiktas ar vielām lielā apmērā, draud brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas