Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sākts kriminālprocess aizdomās par IeM Informācijas centra amatpersonu un KB Open prettiesiskām darbībām

Iekšējās drošības birojā (IDB) sākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kurā tiek veikta izmeklēšana par Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) amatpersonu un uzņēmuma "KB Open" iespējamām prettiesiskām darbībām, kas saistītas ar centra organizētajiem iepirkumiem, liecina IeM sniegtā informācija Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai.

Jūlija beigās IeM tika pabeigta iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) ierosinātā dienesta pārbaude saistībā ar divām IC rīkotajām iepirkuma procedūrām - "Videokameru iegāde un uzstādīšana uz četriem gadiem" un "Drošu tehnoloģisko rīku un risinājumu izveide četriem gadiem".

Dienesta pārbaudē konstatēti vairāki pārkāpumi, kuru rezultātā iekšlietu ministre lēmusi lūgt Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) sākt administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar iespējamiem Publisko iepirkumu likuma normu pārkāpumiem, kā arī ierosināt disciplinārlietu pret IC vadītāju Līgu Lapiņu un uzdot IC izvērtēt iepirkuma komisijās iekļauto IC darbinieku rīcību Darba likumā noteiktajā kārtībā.

IeM secināja, ka "KB Open" iesniegtais piedāvājums neatbilda sarunu procedūras nolikumā izvirzītajām prasībām, kā rezultātā "KB Open" bija izslēdzams no turpmākās dalības iepirkuma procedūrā. Minētais uzņēmums iepirkuma laikā piederēja toreizējās IeM parlamentārās sekretāres Signes Boles dēlam Kārlim Bolem, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Boles darbībā interešu konfliktu nav konstatējis.

Lai novērstu iespējamus pārkāpumus un neradītu zaudējumus nākotnē, IC ir lēmis apturēt sadarbību ar uzņēmumu "KB Open". Lai novērstu aizdomas par iespējamām pretlikumīgām darbībām, IC veiks padziļinātu izpēti un izvērtējumu par to, vai iespējams turpināt sadarbību ar "KB Open".

Patlaban ir ierosināta disciplinārlieta pret IC priekšnieci Lapiņu, un nesen kļuvis zināms, ka viņa ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas, lai gan IeM nav atklājusi, vai atstādināšana notikusi saistībā ar disciplinārlietu.

Otrdien Saeimas komisijā tapa zināms, ka IDB sākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kurā tiek veikta izmeklēšana par IC amatpersonu un uzņēmuma "KB Open" iespējamām prettiesiskā darbībām, kas saistītas ar IC organizētajiem iepirkumiem.

Tāpat parlamenta komisijā IeM informēja, ka IC ir izvērtējis iepirkuma komisijas locekļu atbildību, kā rezultātā pieņemts lēmums iepirkumu komisiju locekļiem izteikt piezīmi vai rājienu.

Lai pilnveidotu informācijas komunikācijas tehnoloģiju projektu īstenošanu un uzraudzību, IC ir izstrādāta jauna projektu īstenošanas metodoloģija, kas paredz detalizētus projektu īstenošanas uzraudzības veidus un pasākumus.

Saeimas komisijā IUB vadītājs Artis Lapiņš deputātus informēja, ka saistībā ar minētajiem iepirkumiem patlaban IUB sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi un turpinās viena resoriskā pārbaude. Līdz lēmuma pieņemšanai Lapiņš detalizētākos skaidrojumus nesniedza.

Valsts kontrole (VK) parlamenta komisiju informēja, ka VK patlaban veic IeM finanšu revīziju, taču attiecībā uz konkrēto darījumu VK nav vākusi papildus informāciju, jo citās iestādēs jau notiek pārbaudes. VK gan norādīja, ka revīzijā šis jautājums tiks skatīts un nav izslēgta arī atbildības vērtēšana, lai gan par VK veiktu zaudējumu piedziņu var runāt tikai tādos gadījumos, kas konstatēti revīzijās.

IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs Saeimas deputātiem norādīja, ka uzņēmuma piegādātais produkts ir labs, taču diemžēl iepirkuma procedūra "ir tāda, kāda ir".

"Šī programmatūra ir viena no labākajām, kas tirgū pieejama, taču nerunājam par to, kas labākais vai sliktākais, bet par iepirkuma procedūras jautājumiem, jo valsts pārvaldē produkta izvēle tiek regulēta atbilstoši esošajai likumdošanai," norādīja Trofimovs.

Viņš atzina, ka "šobrīd ir ļoti nopietna izšķiršanās, jo projekts ir ļoti nozīmīgs un kameras ir piegādātas, taču nevaram tikt tālāk ar projekta realizēšanu".

Jau ziņots, ka IeM Informācijas centrs aprīlī un maijā piešķīris divus pasūtījumus uz četriem gadiem par kopumā 2,6 miljoniem eiro firmai "KB Open", kas iepirkuma laikā piederēja IeM parlamentārās sekretāres Boles dēlam, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Firmai bija jāpiegādā programma, kas spētu vienotā tīklā savienot visas valstij un pašvaldībām piederošās video novērošanas sistēmas un ļautu ērti apstrādāt safilmēto, kā arī jāpiegādā un jāuzstāda video novērošanas kameras.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka par programmatūru uzņēmums saņemtu 800 000 eiro, bet par kamerām - 1 834 421 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka sarunu procedūras izsludināšanas brīdī februārī un martā "KB Open" piederēja Bolem, bet 8.martā tā oficiāli nonākusi Gerdas Gotļevskas īpašumā. "Nekā personīga" norāda, ka arī viņai esot saistība ar Boļu ģimeni.

Kompānija dibināta 2020.gada 20.februārī ar pamatkapitālu 2800 eiro un reģistrēta daudzdzīvokļu mājā Kaivas ielā. Raidījums norādīja, ka firmai nav biroja, nav mājas lapas internetā, izziņu dienestos nav pieejams tās telefons.

Atbildē uz "Nekā personīga" jautājumiem uzņēmuma pārstāvji e-pastā skaidrojuši, ka ir inovatīvs uzņēmums un neredz nepieciešamību pēc dārgas biroja telpas un liela administratīvā personāla.

"Esam godīgi piedalījušies atklātā konkursā, kur, atbilstoši iepirkuma nosacījumiem un kvalifikācijas prasībām, uzvarējām ar zemāko cenu. Esam izpildījuši saistības pret IeM Informācijas centru, kameru tīkls ir nodots un veiksmīgi strādā," teikts uzņēmuma atbildē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas