Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Valsts policija par automobiļiem samaksā dubultā

Valsts policija samaksājusi līzinga kompānijai divreiz lielāku summu par nomas automašīnu izpirkšanu, nekā sākotnēji bijis pielīgts. Darījuma kārtotājam no policijas puses jārēķinās kā minimums ar dienesta izmeklēšanu, bet policija mēģina naudu atgūt, šovakar ziņo Latvijas televīzijas raidījums De facto.

Aizvadītā gada nogalē Valsts policijai beidzās iepriekšējie, 2006.gadā noslēgtie nomas līgumi. Policija nolēma izpirkt virkni automašīnu, un to vidū ir 17 automašīnas Volvo S60, kuras policija nomāja no DNB līzings. Izrādās, ka policija par šiem Volvo markas automobiļiem krietni pārmaksājusi. Tas atklāts februārī, vairākus mēnešus pēc darījuma. Tas sakrīt ar laiku, kad policijas finanšu dokumentus pārbaudījusi arī Valsts kontrole. Tā pieprasījusi papildu skaidrojumu, kā radusies šāda neadekvāta pirkuma summa. Bet policija sapratusi, ka ieviesusies kļūda, kas tās budžetam izmaksājusi apmēram 50 000 eiro (35 000 lati).

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis martā devis rīkojumu Iekšējās drošības birojam sākt pārbaudi. Līgumi un maksājuma dokumenti ir akceptēti visdažādākajos līmeņos. Dienesta izmeklēšanā skaidros, vai tā bijusi kļūda vai pat apzināta rīcība, kas tālāk jau jāvērtē ne vairs disciplinārlietas ietvaros.

2006.gadā, rīkojot auto iegādes konkursu, viens no vērtēšanas kritērijiem bija arī automašīnu atlikusī vērtība nomas perioda beigās. Volvo S60 tā bija 2387,86 eiro. Līgums ļāva policijai nomas termiņa beigās automašīnas atpirkt. Nosacījums bija, ka līzinga kompānija nedrīkst prasīt par mašīnu vairāk, nekā iepirkumā piedāvātā mašīnas atlikusī vērtība. Tomēr pērn novembrī noslēgtajā policijas un bankas darījumā figurē divreiz lielāka summa - 4760,36 eiro par katru auto. Kad policija kļūdu atradusi, tā sākusi sarunas ar līzinga kompāniju, cerot naudu atgūt.

Dienesta izmeklēšana ilgs visu aprīli. Tai tad arī vajadzētu noskaidrot, kura bijusi tā amatpersona, kas vieglprātīgi vai varbūt apzināti akceptēja bankas rēķinus.

DNB līzings no savas puses atteicās De facto komentēt, kā radusies pārdoto automašīnu cena, aizbildinoties ar bankas un klienta attiecībām. Bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa raksta: ''Jebkuras bankas klientu konfidencialitāti sargā Kredītiestāžu likums, turklāt ņemot vērā, ka šajā gadījumā Valsts policija iegādājās operatīvos transportlīdzekļus, informācija par šo iegādi ir klasificēta kā ierobežotas pieejamības informācija.''

Tomēr De facto kļuvis zināms, ka banka nesen vēstulē policijai paudusi pārliecību, ka DNB līzings bija tiesīgs noteikt mašīnu cenu, un, viņuprāt, pirkuma līgumā nemaz neesot noteikta automašīnu cenas noteikšanas kārtība. Policija nav tik noslēpumaina. Tā atklāj vairāk detaļu, un atzīmē, ka vaina jāmeklē abās pusēs. Jo ne tikai policijas amatpersonas akceptēja dubultu samaksu par 17 automobiļiem, bet arī banka ir pārkāpusi sākotnējo vienošanos un izrakstījusi nepareizu rēķinu. Policija cer, ka nenonāks līdz tiesas iesaistīšanai, lai atgūtu līdzekļus.

“Esam sākusi dialogu ar komersantu, tiksimies, runāsim, arī viņi pašreiz pēta šos līguma nosacījumus,'' norāda Ķuzis. Viņš De facto atzīst, ka cilvēki, kuri policijā savulaik strādāja ar šiem līgumiem, ir nomainījušies. Viņaprāt, ir dažādi apstākļi, kas bijuši par pamatu dīvaino skaitļu esamībai. Turklāt daudzviet bijusi nekonsekvence, uzrādot skaitļus gan eiro, gan latos, citur summas minētas ar pievienotās vērtības nodokli, citur bez.

Piecu gadu garumā policija par šiem Volvo markas automobiļiem ik mēnesi maksājusi nomu vairāk nekā 800 latu. Kopā ar degvielu izdevumi par vienu mašīnu mēnesī pārsnieguši pat 1100 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas