Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ĀCM otrajā riska zonā arī Saldus apkaime

Ņemot vērā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumus meža cūkām Kurzemē, ĀCM otrajā riska zonā papildus iekļauti Saldus novada Saldus, Zirņu un Novadnieku pagasti, kā arī Saldus pilsēta, aģentūra LETA uzzināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Māra Užule-Spriņģe norādīja, ka ĀCM otrā riska zona, kas norāda uz saslimšanu ar ĀCM meža cūku populācijā, palielināta saistībā ar ĀCM uzliesmojumu meža cūkām Kurzemē. ĀCM otrajā riska zonā turpmāk iekļauts Saldus novada Saldus pagasts, Saldus pilsēta, kā arī Saldus novada Zirņu un Novadnieku pagasti.

Oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis teikts, ka saskaņā ar Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora pienākumu izpildītājas Kristīnes Lambergas rīkojumu minētās izmaiņas ĀCM riska zonu teritorijā stājas spēkā nākamajā dienā pēc rīkojuma publicēšanas Latvijas Vēstnesī. Rīkojums oficiālajā izdevumā tika publicēts 21. maijā.

Izmaiņas būs spēkā līdz attiecīgo grozījumu veikšanai Ministru kabineta noteikumos par ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību.

Jau ziņots, ka pirmā riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap trešo vai otro riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas. Otrā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas. Savukārt cūkgaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas. Turpretī trešā riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā. No šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 445 ar to slimām mežacūkām 70 novadu 170 pagastos un vienā pilsētā, savukārt mājas cūku populācija šogad nav skarta.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas