Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Atsevišķos maršrutos autobusi brauks tikai tad, ja vismaz viens cilvēks būs nopircis biļeti

Brauks tikai pēc īpaša pieprasījuma

Maršruti Ludza–Gaveiki un Līvāni–Mežancāni varētu būt to skaitā, kur nākamgad sabiedriskais transports kursētu tikai pēc pieprasījuma. Ja neviens iepriekš biļeti nebūs nopircis, autobuss tajā dienā šajā maršrutā nedosies.

Šāds variants ir alternatīva maršrutu slēgšanai pavisam, jo ikdienā nav pietiekami daudz pasažieru. Pagaidām gan grūti ir spriest, cik lielu ietaupījumu šāda sistēma radītu.

Sabiedriskā transporta reisiem teritorijās ar mazu apdzīvotības blīvumu bieži vien ir slikti rentabilitātes rādītāji sakarā ar mazo autobusu piepildījumu. Sastopamas situācijas, kad pieprasījums pēc noteikta reisa nav vienmērīgs, kā rezultātā autobusa reisā vai tā posmā nereti nav neviena pasažiera. Jo zemāka ir sabiedriskā transporta pārvadājumu rentabilitāte, jo vairāk valsts budžeta līdzekļu ir nepieciešams to uzturēšanai. Pēc Autotransporta direkcijas datiem, aptuveni 14% no kopumā 7600 reisu ir tādi, kur valsts dotācija pārsniedz 85% no visiem izdevumiem. Vien nepilnus 15% veido ienākumi no biļešu tirdzniecības. Tajā pašā laikā šos reisus nedrīkstētu slēgt, jo nereti tā ir vienīgā iespēja, kā cilvēki var nokļūt novada centrā. Tā vietā, lai šos maršrutus slēgtu pavisam, Satiksmes ministrija (SM) ir izstrādājusi alternatīvu variantu – autobuss reisā dosies, ja vismaz viens pasažieris diennakti iepriekš būs nopircis biļeti vai pieteicis braucienu.

Šo ieceri vakar apstiprināja arī valdība, kas nozīmē, ka drīzumā tiks sākts pilotprojekts. Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš stāsta, ka šādu maršrutu nebūs daudz, jo princips "transports pēc pieprasījuma" nedarbosies, ja maršrutā ir divi, trīs regulāri pasažieri.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 23. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

einars
e
Un ja ārsts pilsētā lauku pacientam pa telefonu pasaka - vari pie manis ierasties rīt? Līdz autobusam mazāk par 24 h, neviens cits vēl nav pieteicies. Ko tad? Zvanīt, jautāt - vai kāds cits ir pieteicis autobusu? Vai arī - autobuss pieteikts, bet cilvēkam plāni mainās 24 h pirms tā atiešanas. Piemēram, pasākums atcelts. Ko tad - maksās kādu sodu? Vai izsludinās meklēšanā, ja viņa nebūs pieturā? Par ārkārtējiem, iepriekš neparedzamiem gadījumiem(kad pēkšņi jābrauc vai, tieši otrādi, brauciens jāatceļ) vispār nerunāsim. Pakalpojumam jābūt garantētam un brīvi izmantojamam.
Atbalstu
A
Beidzot solis saprātīgā virzienā. Pat Vācijā darbojas šāda veida sistēma, ciemā ir brīvprātīgais šoferis, kas vajadzības gadījumā aizved cilvēku uz pilsētu, auto šoferim nodrošina pasažieru pārvadāšanas sabiedrība ar valsts dotāciju palīdzību, nevis dedzina naudu ar lielu tukšu autobusu šoferim vizinoties.
..............
.
Piegriezīs regulāros autobusu maršrutus laukos,lai kādam exprezidentam sanāktu suprmercedes!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas