Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cēsīs ielas pārbūves laikā uziet vērtīgus arheoloģiskus atradumus

Rīgas ielas pārbūves darbu laikā Cēsīs arheologi uzgājuši vairākus vēsturiskos bruģa slāņus - viens datējams ar pagājušā gadsimta 30.gadiem, bet nākamais ir jau senāks - no 18.gadsimta. Par to liecina atrastie keramikas un baltmāla pīpju fragmenti, vēstīts Cēsu novada pašvaldības mājaslapā publicētā informācijā.

Abus laika posmus vienu no otra šķir aptuveni 50 centimetru biezs zemes slānis. Jau uzieti arī koka konstrukciju fragmenti - daļa no koka klājuma, kas ielu sedzis pirms tās nobruģēšanas. Zināms, ka ielu bruģēšana ar apaļiem laukakmeņiem Cēsīs plašāk sākusies 1784.gadā, pirms tam atsevišķas ielas (Katrīnas ielu, Rīgas ielu) sedzis koka klājums. Tā fragmenti Rīgas ielā atrasti jau 2014.gadā, veicot gāzesvada izbūvi.

Rīgas ielas pārbūves laikā atrasts arī 1880.gadā izbūvētā koka ūdensvada posms. Tas bijis pirmais ūdensvads Cēsīs un pa to piegādāts ūdens no akas tagadējā Vienības (toreiz Konventa) laukumā uz ūdens ņemšanas vietām Rožu laukumā, kas toreiz bija Tirgus laukums, un Līvu laukumā.

Arheologi atzīst, ka, būvniekiem atrokot arvien dziļākus ielas slāņus, lai atjaunotu kanalizācijas tīklu, pastāv liela iespēja atrast arī senākas vērtīgas liecības par Cēsu vēsturi. Iela visā garumā vienlaicīgi nav rekonstruēta nekad, līdz ar to arī šādi rūpīgi pētniecības darbi visā ielas garumā iepriekš nav veikti.

Tā kā būvdarbu laikā tiks veikti rakšanas darbi līdz pat trīs metru dziļumam, pastāv iespēja nonākt arī pie atklājumiem, kas datējami ar viduslaikiem. Koka ēkas fragments, kas attiecināms uz 13.gadsimta 80.gadiem, iepriekš atrasts 2008.gadā Rožu laukuma rekonstrukcijas laikā.

Izpētes rezultātā arheologi cer nonākt pie jaunām zināšanām par dzīvi Cēsīs, kā arī gūt apstiprinājumu dažādiem vēsturnieku pieņēmumiem.

Pie arheoloģiskās izpētes Rīgas ielā strādā četru cilvēku komanda. Arheoloģe Laura Lēģere atklāja, ka darbi uz priekšu rit raiti, jo veiksmīgi izdodas sastrādāties ar būvdarbu veicējiem. Darbu kārtība iespēju robežās tiek saplānota jau iepriekš, lai arheologi un būvnieki varētu darboties paralēli, viens otram netraucējot.

Tāpat Laura Lēģere pastāstīja, ka iedzīvotāji izrāda lielu interesi par arheologu darbu Rīgas ielā – garāmgājēji nereti apstājas un izvaicā arheologus par atradumiem. Tādēļ arheoloģisko izrakumu noslēgumā varētu tapt izstāde, kurā ikviens varētu aplūkot atrastās senlietas un uzzināt vairāk par izpētes darbu gaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas