Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
Jau ziņots, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra Ancers fermu Rukas Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada Bunčos, kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks

Cūkkopības uzņēmums Ancers plāno atsākt saimniecisko darbību

Cūkkopības uzņēmums Ancers, kura apsaimniekotajā Krimuldas novada fermā Rukas un Salaspils novada fermā Bunčos šogad uzliesmoja Āfrikas cūku mēris (ĀCM), jau šajā vasarā plāno atsākt saimniecisko darbību, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas ražošanas daļas vadītājs Edvīns Vakss.

Viņš apstiprināja, ka Ancers, atbilstoši plānam, drīzumā plāno atsākt saimniecisko darbību. "Pirmos dzīvniekus fermā plānojam ievest 10.jūlijā. Tie būs uzmeklētāji, pirmā grupa. Tas nozīmē, ka mēs dzīvniekus izvietosim pa visu fermu, katrā aizgaldā pa divām, trijām cūkām un novērosim, vai šis vīruss mūsu fermā vēl progresē vai arī nē. Dzīvnieki tur uzkavēsies 40 dienas un, ja viss būs kārtībā, iegādāsimies pamatgrupu - vaislas dzīvniekus - un atsāksim saimniecisko darbību," teica Vakss.

Viņš pastāstīja, ka Ancers vēl nav izlēmis, cik daudz vaislas dzīvnieku iepirkt, taču iecerēts iegādāties vairāk nekā 1000 cūku. Tas ir mazāk nekā cūkkopības saimniecībai bija pirms ĀCM konstatēšanas Ancers fermās, taču atbilstoši iespējām, jo par vienu vaislas dzīvnieku jāšķiras no 450 eiro.

Ancers ražošanas daļas vadītājs pastāstīja, ka vaislas dzīvniekus iecerēts iegādāties ārvalstīs par valsts izmaksātajām kompensācijām ĀCM radīto zaudējumu dēļ. "Mēs vēlamies sameklēt tīras šķirnes un pēc iespējas veselīgākus dzīvniekus. Pagaidām mēs apsveram dažādus variantus, no kurienes iepirkt dzīvniekus, tostarp no uzņēmumiem Dānijā, Norvēģijā, kuri spēj tik lielu dzīvnieku skaitu nodrošināt," teica Vakss.

Ancers ražošanas daļas vadītājs pastāstīja, ka uzņēmums šogad lielu darbu ieguldījis biodrošības pilnveidē, lai fermas vairs nepiemeklētu ĀCM, un darbs pie tā vēl turpinās. "Strādājam pie biodrošības, rekonstruējam esošo, atbilstoši labākajiem Eiropas standartiem," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra Ancers fermu Rukas Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada Bunčos, kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks. Valdība vēlāk lēma Anceram, kā arī diviem citiem uzņēmumiem ĀCM radīto zaudējumu dēļ no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kopumā izmaksāt 148 418 eiro kompensāciju.

Tāpat vēstīts, ka Ancers apgrozījums pagājušajā gadā pieauga par 18,8% salīdzinājumā ar 2015.gadu un sasniedza 3,075 miljonus eiro, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 0,8% - līdz 256 590 eiro.

Ancers ir reģistrēts 1994.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir 84 020 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Dace Kalvāne. Kompānijas pamatdarbība ir šķirnes cūku audzēšana un cūku nobarošana gaļai.

Top komentāri

nu jā,
n
vienlīdzīgāki par pārējiem ! Privātajiem kompensāciju nebija un ierobežojumi vēl uz gadiem... Budžu fermu lobijs rullē kā iepriekš!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas