Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Cūku mēris: Pārbaudījums latgalieša sīkstumam, saukts arī par afēru

"Iegāju kūtī, vēl pēdējo reizi pabaroju un atvainojos, ka nespēju nosargāt. Nākamajā dienā visas 48 nokāvām un sadedzinājām. Ļaunākajos murgos nebūtu iedomājusies, ka jelkad dzīvē nāksies ko tādu darīt." Šis kādas Krāslavas puses saimnieces stāsts ir tikai viena no epizodēm, ko varētu iekļaut dokumentālajā filmā par gadsimta lielākajām cūku bērēm, kas šovasar aptvēra Latgali, pirmdien par redzēto Latgalē raksta avīze Diena.

Teju ikviens uzrunātais latgalietis zina stāstīt par kādu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skarto saimniecību vai ģimeni un sekām, ko sērga atstājusi. Vissmagāk ĀCM skāris tieši Baltkrievijas pierobežā esošo Krāslavas novadu. Šīs pašvaldības deputātei un lauksaimniecības koordinatorei Viktorijai Lenei (ZZS) vasara pagājusi, uzklausot izmisušus cilvēkus - gan lielsaimniekus, gan tos, kam aizgaldā turētās cūciņas nokaušana atņēmusi būtisku atspaidu pašiem savu gaļas krājumu veidā: "Iedzīvotāji nāca, prasīja, kāpēc dome neko nedara, kāpēc to pieļauj. Dažu fermu strādnieki pat pulcējās un aizšķērsoja ceļu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) transportam."

Viens no skaudrākajiem stāstiem ir par kādu Krāslavas novada jaunsaimnieku. "25 gadus vecajam puisim nesen nomira tēvs, un viņš, tikko beidzis universitāti, uzņēmās vadīt visu lielo saimniecību - lai tikai nenāktos cilvēkiem uzteikt darbu. Taču ĀCM dēļ nācās iznīcināt gandrīz visas 200 cūkas, un saimnieka lēstie zaudējumi ir 72 tūkstoši eiro, turklāt jāatmaksā vēl divi kredīti. Puisis tagad cīnās, sitas, nepadodas - visu cieņu! Tikko PVD inspektori viņam pateikuši, ka pēc 40 dienām drīkstēs atkal sākt audzēt cūkas! Vai tā nav ņirgāšanās? Kas šādā situācijā saimniekam dos aizdevumu jaunu sivēnu iegādei?" sašutusi ir Lene.

Pats jaunsaimnieks runāt nepiekrīt: "Kur žurnālisti bija tad, kad viss sākās, kad vēl varēja ko mainīt?" Savukārt Lene pauž neizpratni, kāpēc "reāli kvalitatīvu cūkgaļu" vajadzēja sadedzināt, kā to lika PVD: "Ja cilvēku veselībai gaļa nebija bīstama, vai no tās nevarēja pagatavot, piemēram, konservus? Konkrētajā saimniecībā tika iznīcinātas 20 tonnas!" Pikta ir arī Robežnieku, Indras un Piedrujas pagasta pārvalžu vadītāja Ērika Gabrusāne: "Mūsu puses saimniecībās cilvēki sabijās no PVD draudiem un izkāva daudzus desmitus veselu cūku, pretī saņemot smieklīgas kompensācijas. Kas ir 1,10 eiro par kilogramu gaļas - ne mākslīgi uzblīdinātas atšķirībā no lielajām fermām, bet kvalitatīvas? Daži, kuri iespītējās un veselās cūkas neizkāva, tagad ir ieguvēji, jo nu PVD savus draudus mīkstinājis. Tā visa ir politiska afēra, lai Latgale panīktu! Taču mēs nepadosimies!" Līdzīgās domās ir arī Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS): "Tā ir Eiropas Savienības (ES) un arī Latvijas lielo cūkaudzētāju sazvērestība. Mazās Latgales saimniecības viņiem bija kā dadzis acī, jo ar pašu audzēto gaļu baroja savas ģimenes, radus, kaimiņus, kas līdz ar to citu nepirka. Viņu ražojums arī smaržoja un garšoja citādi."

Pievakarē, kad Diena ierodas pie Ludzas novadā lielākās cūku fermas Cirmas bekons vārtiem, cits pēc cita pa tiem iziet melni nostrādājušies strādnieki. Šķērsojuši dezinfekcijas paklājus, runāt piekrīt vien daži, un arī viņi vārdos ir skopi: "Viss ir baisi, man te maz atlicis strādāt - ko vēl lai saka?" Kāds kungs labākajos gados, iestumjot savu mopēdu, noteic: "Uz šīs fermas turas viss mūsu ciemats, bet daudzi jau atlaisti. Ko tām ģimenēm ēst, kā izskolot bērnus?" SIA Cirmas bekons valdes priekšsēdētājs Oskars Liepiņš atklāj, ka viņa kompleksā ĀCM netika konstatēts, taču tik un tā nācās izkaut pustūkstoti sivēnmāšu: "Eiropas regula aizliedza pārdot sivēnus uz Poliju, kas bija mūsu lielākais noieta tirgus. Lai gan Polijas PVD uzskata, ka viss kārtībā un gaļa ir droša, biznesa partneriem to izskaidrot ir grūti, viņi atsakās pirkt. Līdz ar to nav kur likt sivēnus - kūtis ir tik lielas, cik ir, un vairāk uzturēt un nobarot nevaram. Audzētavā atstājām 700 sivēnmātes un šobrīd produkciju realizējam tikai vietējā tirgū."

Valdības solītās kompensācijas par nokautajām sivēnmātēm vēl neesot saņemtas, un saimnieks izvairās spriest par to apmēra taisnīgumu, tikai piebilst: "Uzņēmumu neglābj, bet pārstrukturizēties ļauj." Jautāts, vai nav apsvēris domu biznesu diferencēt, Liepiņš atklāj, ka mēģināšot iet vēl tālāk un pārorientēties pavisam - uz liellopu vai putnu audzēšanu: "Cūkkopība ir specifiska nozare, visā ES ir tā - ja audzē cūkas, tad ne uz ko citu nespecializējas, izņemot vienīgi graudus."

Interesants ir fakts, ka daži Krāslavas novada cūkkopji mēģinājuši veikt neatkarīgas analīzes, taču tas neesot izdevies. Gabrusāne atklāj, ka vienai cūkai kādā Robežnieku pagasta saimniecībā PVD inspektori aiz pārpratuma, pašiem nezinot, analīzes paņēmuši divreiz - pirmo reizi tās uzrādījušas ĀCM infekcijas klātbūtni, otrreiz - vairs ne. Novados, kur ĀCM dēļ šovasar tika atcelta lielākā daļa plānoto pasākumu, cilvēki pauž neizpratni, kāpēc tomēr notika Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā, lai gan arī šis pagasts tobrīd bija iekļauts karantīnas zonā. Daudzi uzskata, ka rīkojums neatcelt svētkus Aglonā nācis tieši no politiķiem, kuri nav bijuši ar mieru laupīt sev iespēju priekšvēlēšanu maratonā uzmirdzēt dievišķā godībā Latgalē.

Krāslavas novada domes vadītājs Gunārs Upenieks (ZZS) saka: "Klīst pie mums dažādas runas, sazvērestības teorijas, bet tām ir arī pamats. Jautājums - zinot, ka Baltkrievijā ir ĀCM, cik sagatavoti tam bijām Latvijā? Uz visu valsti ir tikai viena dzīvnieku dedzināšanas mašīna! Kataklizmas pilnbriedā trūka konteineru nokauto dzīvnieku uzglabāšanai, daudzi esošie bija cauri. Tur karstumā līķi puva vairākas dienas, pēc tam pašu strādniekiem tos nācās stiept dedzināt. Divu banku glābšanai naudu atrada, bet vēl pāris dedzināšanas mašīnām ne."

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet pirmdienas, 22.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas