Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dobeles novadā vētrā bojāto dzīvojamo ēku remontiem izmaksāti gandrīz 200 000 eiro

Dobeles novadā līdz svētdienas vakaram pirmdienas vētrā bojāto dzīvojamo ēku remontiem izmaksāti 194 444 eiro, aģentūru LETA informēja Dobeles novada pašvaldības izpilddirektors Agris Vilks.

Šāda vētra Dobeles novada teritorijā līdz šim nav novērota, un pieredze, kā rīkoties šādā situācijā ar tik liela apmēra postījumiem, ir jauna un nebijusi, pauda Dobeles novada pašvaldības izpilddirektors.

Pirmdienas rītā pašvaldībā saņemts brīdinājums e-pastā, ka Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte un pēcpusdienā daudzviet gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām no 20 līdz 24 metriem sekundē, ļoti stiprām lietusgāzēm, lokāli - arī lielgraudu krusu, un negaiss turpināsies līdz naktij. Brīdinājums spēkā no pirmdienas plkst.13 līdz plkst. pusnaktij. Brīdinājums plkst.8.45 pārsūtīts visām Dobeles novada pagastu pārvaldēm.

Faktiski vētra Dobeles novadu sasniedza jau pirms plkst.12, un Dobeles novērojumu stacijā vēja ātrums brāzmās negaisa laikā faktiski sasniedza 33 metrus sekundē.

Nepilnas stundas laikā vēja brāzmas bija beigušās, taču spēcīgs lietus turpinājās visu pirmdienu. Pēc vētras daudzi novada pagasti, daļa Dobeles pilsētas, tostarp pašvaldības ēkas, palika bez elektrības, skaidroja Vilks. Šādā situācijā elektroniskā saziņa, tai skaitā telefona sakari ar vissmagāk skartajiem pagastiem bija būtiski traucēti, dažviet pat neiespējami, skaidro izpilddirektors. Elektropadeves traucējumi pilnībā tika novērsti tikai ceturtdien, 10.augustā.

Pagastu pārvalžu vadītāji pirmdien plkst.13 sāka apzināt situāciju pēc vētras un postījumu apmēru, uzsver novada izpilddirektors. Pirmdienas vakarā novada teritoriju apmeklēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Māris Sprindžuks (AS) un kopā ar novada vadību konstatēja, ka situācija ir ļoti nopietna.

Otrdien plkst.9 pašvaldībā sasaukta sanāksme vētras postījumu apmēru noskaidrošanai un postījumu seku likvidācijas koordinēšanai. Pagastu pārvaldēm tika uzdots nodrošināt cietušās mājsaimniecības ar plēvēm un tentiem, sniedzot palīdzību daļēji vai pilnībā norauto jumtu un īpaši spēcīgās lielgraudu krusas izsisto logu pagaidu segšanai, lai pasargātu mājokļu iedzīvi no samirkšanas un sabojāšanas spēcīgajās lietavās, kas turpinājās arī 8.augustā.

SIA "Dobeles ūdens" vētras skarto pagastu teritorijās nodrošināja notekūdeņu attīrīšanas iekārtu darbību un dzeramā ūdens padevi ar ģeneratoriem.

Pašvaldība izveidoja mobilo aplikāciju iesniegumu pieņemšanai no vētrā cietušajām mājsaimniecībām. Pagastu pārvalžu vadītāji iesniegumus no cietušajiem pieņēma papīra veidā, jo elektrības un interneta joprojām daudzviet nebija. Vissmagāk cietušajos Bukaišu/Augstkalnes pagastos sakari joprojām bija traucēti, saziņa ar pagastu pārvaldi ierobežota. Palīdzības sniegšanai tika pieslēgti resursi no blakus esošā Bēnes/Ukru pagasta, ko vētra skārusi minimāli.

Dobeles novada pašvaldība aplēsusi, ka cietušo mājsaimniecību skaits ir vairāk nekkā 1600 un pašvaldība bez valsts atbalsta kompensācijas visiem cietušajiem nodrošināt nespēs.

Trešdien finanšu ministrs Arvils Ašeradens sasauca to pašvaldību vadītājus, kuru teritorijas visvairāk ir skārusi pirmdienas vētra. Vissmagākā situācija ir Dobeles novadā, kurā vairākiem simtiem mājsaimniecību vētra ir nodarījusi postījumus, noraujot mājām un citām ēkām jumtus un izsitot stiklus. Tikšanās laikā panākta vienošanās, ka pašvaldības varēs saviem iedzīvotājiem vispirms izmaksāt primāro atbalstu mājas jumta un logu atjaunošanai vai nomaiņai.

Trešdienas vakarā plkst.18 notika VARAM organizēta apspriede ar vētrā postīto pašvaldību pārstāvjiem.

Ceturtdien Ministru kabinets ārkārtas sēdē vienojās par atbalsta pasākumiem vētras seku likvidācijai dzīvojamām mājām. Piektdien plkst.10 notika Dobeles novada domes ārkārtas sēde, kur pieņemts lēmums "Par atbalstu 2023.gada 7.augusta vētrā cietušajām dzīvojamām mājām". Sākot no šī brīža, varēja sākt kompensāciju izmaksas vētrā cietušajām mājsaimniecībām. Liela daļa saņemto iesniegumu ir papīra formātā, apkopoti pagastu pārvaldēs, bet nav reģistrēti lietvedībā sakaru bojājumu dēļ.

Ievērojot cietušo mājsaimniecību skaitu, kas novadā ir virs 1600, un kompensācijas apmēru - līdz 3000 eiro, kopā izmaksājamā summa lēšama ap 5 miljoniem eiro, no kuras lielākā daļa būs valsts atbalsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Pašvaldība augsti novērtē biedrības "Tavi draugi" iniciatīvu un iesaisti palīdzības organizēšanā jau no pirmās dienas, pauž Vilks. Reaģējot uz nodarītajiem vētras postījumiem Latvijas teritorijā, biedrība sāka finanšu ziedojumu vākšanu negaisa seku likvidācijai, aicinot iedzīvotājus un uzņēmējus sniegt palīdzību nelaimē cietušajiem gan finansiāli - četrās dienās saziedoti gandrīz 18 000 eiro, gan materiāli - vētrā bez logiem un jumta palikušos mājokļos lietavu ietekmē daudzviet cietusi arī visa iedzīve.

Sestdien un svētdien pašvaldība turpināja strādāt ārpus ierastā darba ritma. Klientu centri pagastos un Dobeles klientu centrā turpināja reģistrēt visus saņemtos iesniegumus, kurus Sociālais dienests izvērtēja, pieņemot lēmumus par krīzes pabalsta piešķiršanu un virzot apmaksai, bet Finanšu un grāmatvedības nodaļa nodrošina piešķirto atbalstu izmaksu cietušajiem.

Būvvaldes un Komunālās nodaļas sertificēti būvinženieri vairākās ekipāžās apsekoja cietušās ēkas gan aktu sastādīšanai par iesniegumā norādīto dzīvojamo ēku bojājumiem, gan jumta nesošo konstrukciju stāvokļa izvērtēšanai un konsultācijām.

Pagastu pārvaldēs notika iesniegumu/kompensācijas pieprasījumu pieņemšana un reģistrācija, teritorijas sakopšanas darbu, tai skaitā būvgružu novākšanas, šķirošanas un izvešanas koordinācija.

Ir izstrādāts daudzdzīvokļu ēku kopīpašnieku kopsapulces protokols lēmumu operatīvai lēmumu pieņemšanai par jumtu atjaunošanu un kompensāciju saņemšanu. Pagastu pārvaldnieki organizē vētrā cietušo daudzdzīvokļu namu kopīpašnieku sapulces un nodrošina pašvaldības pārstāvniecību, kā arī konsultācijas iedzīvotājiem kompetences ietvaros un informācijas apmaiņu.

SIA "Dobeles komunālie pakalpojumi" turpina pieņemt azbesta šīfera atkritumus 35 vietās visā cietušajā teritorijā, iespēju robežās operatīvi mainot piepildītos konteinerus.

Vētras radīto postījumu likvidēšanai Dobeles novada teritorijā palīdzības sniegšanā turpinās iesaistīties arī Zemessardze, novada uzņēmēji, cietušo radi, draugi un līdzcilvēki. Dobeles novada pašvaldība pateicas ikvienam, kurš iesaistās palīdzības sniegšanā.

Pēc vētras postījumu novēršanas tiks veikta kopēja analīze, apkopota pieredze un gūtās atziņas, kādas veiktajās darbībās ir bijušas stiprās, kādas vājās puses, pauž Vilks.

Kā ziņots iepriekš, pirmdien, 7.augustā, Latviju šķērsoja aukstā gaisa fronte, līdz ar to siltajā un mitrajā gaisa masā veidojās spēcīgi negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa ekstremāli stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Zemgali un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nodarot Dobeles novadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas