Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ar Covid-19 ir saslimuši 76 no 87 klientiem, savukārt 27 darbinieki ir uz slimības lapas

Eksprestesti nepasargā VSAC Valkā

Dienu pēc labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) paziņojuma, ka eksprestestu lietošana valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) ir pierādījusi savu efektivitāti un saslimstība iestādēs mazinās, parādījās ziņa, ka VSAC Zemgale filiālē Valkā ir konstatēts plašs Covid-19 uzliesmojums.

VSAC Zemgale direktors Kristaps Keišs Dienu informē, ka ir saslimuši 76 no 87 klientiem, savukārt 27 no 60 darbiniekiem ir uz slimības lapas vai nu kā saslimušie, vai kā kontaktpersonas. Pirmie Covid-19 pozitīvie klienti tika atklāti 21. janvārī. Lai gan bija cerība, ka tie būs atsevišķi gadījumi, tomēr inficēšanās izrādījās visaptveroša. 


Ienesa darbinieki

Keišs, taujāts, kā slimība iekļuva aprūpes centrā, skaidro, ka, visticamāk, no darbiniekiem, jo klientiem ir stingri saskarsmes un pārvietošanās ierobežojumi. Tajā pašā laikā direktors uzsver, ka visi darbinieki ir regulāri testēti, līdz ar to, viņaprāt, nav bijusi iespējama situācija, kad kāds slims darbinieks, kuram nav bijuši simptomi, ilgstoši ir bijis saskarē ar klientiem. Tomēr tas nemaina faktu, ka Valkas aprūpes centrā ir inficējušies 87% klientu. 

Keišs arī uzsver, ka ierosinājums lūgt aprūpētājus pandēmijas laikā strādāt tikai vienā darbavietā praksē nav īstenojams.

Gan tāpēc, ka aprūpētāju trūkst, gan tāpēc, ka algas ir nelielas un strādāšana vairākās darbavietās ir izdzīvošanas jautājums. 

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) ceturtdien aģentūrai LETA pauda neizpratni, kādēļ neviens pašvaldības vadību nav informējis par tik plašu Covid-19 uzliesmojumu. Keišs stāsta, ka 3. februārī esot nesekmīgi centies telefoniski sazināties ar mēru, kurš neesot atbildējis uz telefona zvaniem. Uz to, kāpēc kontaktēšanās ar pašvaldības vadību notika tikai 3. februārī, ja pirmie inficēšanās gadījumi tika atklāti jau 21. janvārī,  Keišs norāda, ka ir bijusi cerība, ka inficēšanās neies plašumā, un par katru atsevišķu saslimšanas gadījumu nav nepieciešams informēt pašvaldības vadītāju. 

Par Kraukļa teikto, ka pašvaldība ir lūgta nodrošināt aprūpētāju mobilās brigādes darbiniekus ar naktsmītnēm skolas dienesta viesnīcā, Keišs skaidro, ka pagaidām tā ir tikai hipotētiska situācija, ja darbam Valkas centrā būs jāpiesaista darbinieki no citām filiālēm.

Taču pašlaik Keišs prognozē, ka tas nebūs nepieciešams, jo jau šodien daļai darbinieku beidzas slimības lapas un viņi atgriežas darbā. 


Pieprasa paskaidrojumu

Jānorāda, ka Petraviča ir pieprasījusi paskaidrojumus VSAC Zemgale filiāles Valka vadībai par straujo Covid-19 saslimušo skaita pieaugumu institūcijā. Tiek lūgts sniegt detalizētu skaidrojumu par konkrētu rīcību filiālē kopš pirmā inficēšanās gadījuma konstatēšanas. Tāpat tiek pieprasīta arī precīza informācija par epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, sadarbību ar Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologiem, individuālo aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un kontroli par to lietošanu.

Tiek pieprasīti arī dati par klientu un darbinieku veselības stāvokļa monitoringu, t. sk. par rutīnas testēšanu, īpaši par Ag testu jeb tā dēvēto eksprestestu veikšanu (kāda kārtība tiek īstenota filiālē, lai regulāri testētu katru darbinieku). Filiāles vadībai arī jāatskaitās, kā tiek realizētas Labklājības ministrijas sagatavotās vadlīnijas aprūpes nodrošināšanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās Covid-19 izplatības ierobežošanai un papildu rekomendācijas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām jaunu masveida saslimšanas gadījumu ar Covid-19 novēršanai.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas monitoringu kopumā no 13 635 valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centru klientiem Covid-19 ir diagnosticēts 1875 cilvēkiem, kas ir aptuveni 14%.

Savukārt atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra datiem janvāra trešajā nedēļā kā jauni gadījumi ir reģistrēta inficēšanās 154 darbiniekiem un 523 klientiem. Ja salīdzina ar janvāra pirmajām divām nedēļām, situācija stabilizējas, saslimšanas gadījumu skaits mazinās. Salīdzinot ar decembri, janvāra beigās jaunatklāto gadījumu bijis par 45% mazāk. Pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, par 55% sarucis jaunatklāto saslimušo klientu skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas