Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Fonteins Liepājā 17.gadsimta noliktavu pārvērtīs par kafejnīcu, veikalu un dzīvokļu namu

Jau no oktobra pilnā sparā rit restaurācijas darbi vēsturiskā 17.gadsimtā celtā noliktavā Jāņa ielā 1, kas kopš neatkarības atjaunošanas bijusi tukša un kuru pērnvasar iegādājies pazīstamais uzņēmējs un mūziķis Stīns Lorenss jeb Luijs Fonteins, vēsta portāls Irliepaja.lv.

Daudzus gadus neizmantoto ēku uzņēmums Fontaine Ent. par 35 000 eiro nopirka no firmas Ektornet. Oktobrī tajā sākās restaurācijas un pārbūves darbi. Plāni ir visai vērienīgi. Vairāk nekā 1100 kvadrātmetru plašajā ēkā, kuras pagaidu nosaukums ir Noliktava, paredzēti vairāki veikali, kafejnīca, restorāns, dzīvojamās telpas, pagalmā – tirdziņš u.c. Kaut arī ēka no ārpuses izskatās visai necili, ienākot iekšā, tās platība un iespējas pārsteidz. Ieskaitot pagrabu, tai ir četri stāvi. Tādēļ šī 17.gadsimta noliktavas kā sabiedriskas vietas izmantošanas iespējas ir daudzveidīgas, nepārkāpjot kultūras pieminekļa statusu.

Šovasar šajā ēkā iecerēts atklāt divu veikalu telpas un restorānu pagrabstāvā.

Šīs vasaras minimālais uzdevums ir divu veikala telpu aklāšana pirmajā stāvā un restorāna izveide noliktavas pagrabstāvā. Restorāna provizoriskais nosaukums ir Hot Potato (Karstais kartupelis). Ēdienu gatavošana notiks restorāna vidusdaļā, visiem apmeklētājiem redzot pavāru darbošanos. Cenas restorānā solītas demokrātiskas.

Grīda pagrabā tiek klāta ar no Norvēģijas atvestu dabisko šīferi – īpašu iezi, ko daudzās valstīs joprojām izmanto kā jumta segumu.

Pirmajā stāvā kopumā paredzēti vismaz četri savstarpēji savienoti veikali, kuros varēs nopirkt dzērienus, dārzeņus, konditorejas izstrādājumus u.c.

Kā atklājis Lorenss, visa ēkas restaurācija, iekštelpu pārbūve, siltīšana, komunikāciju izveide un citi darbi varētu izmaksāt ap 200 000 eiro. Šajā summā neietilps veikalu un restorānu aprīkojums. Smalko un laikietilpīgo darbu veic pašu strādnieki, kuru roku darbs izmaksā visvairāk.

Vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš portālam Irliepaja.lv pastāstījis, ka nav zināms precīzs gads, kad šī noliktava uzcelta, taču tas noticis 17.gadsimtā. Turpmākajos gadsimtos tā pārbūvēta, piemēram, salmu jumts nomainīts uz dakstiņu jumtu. Pirmais pašlaik zināmais ēkas īpašnieks datējams ar 18.gadsimta 60.gadiem – tas bijis tirgotājs Joahims fon der Horsts. Latvijas pirmās neatkarības laikā ēka piederējusi Brēmu dzimtai. 1967.gadā noliktavai piešķirts Latvijas PSR kultūras pieminekļa statuss. Kopš Latvijas neatkarības gadiem nams bijis tukšs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas