Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

FOTO: Jelgavā top Brīnumzeme no salta ledus

Jo lielāki mīnusi, jo labāk strādāt, teic māksliniece Agnese Rudzīte-Kirilova. "Mīnus septiņos grādos līmējas labāk nekā tad, ja ārā ir siltāks," viņa atklāj šāgada novērojumus. Iespējams, ledus mākslas baudītājiem uzreiz ir skaidrs, ka runa ir par 16. Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla konkursu Jelgavā, Uzvaras parkā, kur šogad skatītāju vērtējumam tiks piedāvāti vairāk nekā 50 ledus mākslas objektu, kurus veido 30 pasaulē atzīti tēlnieki un mākslinieki no astoņām valstīm.

Interesenti auksto mākslu ar nosaukumu Brīnumzeme aicināti baudīt jau no piektdienas, 7. februāra, līdz pat 9. februārim.

Līdzsvars pār Zemeslodi ir darbs, kuru šogad jelgavniekiem un pilsētas viesiem veidojusi ne tikai ledus, bet arī smilšu, stikla, bronzas un citu materiālu pavēlniece Rudzīte-Kirilova. Viņai vislabāk patīkot strādāt ar metālu - metināt, bet arī ledus neesot smādējams, jo skulptūras ir lielas un baltas. Vienīgi reizēs, kad ārā esot -25, neesot viegli īstenot savu ieceri, stāsta māksliniece.

"Dabā var sadzīvot divas pretējas lietas - industriālais un daba -, jo viss ir radītāja rokās," viņa saka par savas skulptūras Līdzsvars pār Zemeslodi ideju, atklājot, ka otru darbu ar nosaukumu Eiroeņģelis veidojusi kopā ar vīru Anatoliju Kirilovu. "Divatā darbs iet raitāk, jo katrs ledus bloks ir 120-130 kg smags, darbs nav viegls," viņa stāsta. Un, ja gadoties kļūda, tā tiekot pārvērsta efektā, jo esot grūti pielīmēt atpakaļ to, kā nogriezts par daudz - darba nianses atklāj Rudzīte-Kirilova.

Šogad ledus skulptūras izgatavošanai tiek lietots speciāli mākslīgi sasaldēts ledus, kuru iegūst no trīs reizes destilēta ūdens lēnā sasaldēšanas procesā, to nepārtraukti maisot. Tomēr, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, sākotnēji plānotais festivāla ledus apjoms ir palielinājies, jo ir iespēja izzāģēt arī dabīgi sasalušo ledu no Jelgavas ūdenskrātuvēm.

Paralēli festivāla konkursa darbiem jau visu šo nedēļu tiek izgatavoti papildu ledus tēlniecības objekti. Šobrīd tēlnieki Inese Ūlande un Donāts Mockus būvē Koskenkorva ledus bāru, tāpat saldētavās jau ir tapušas četras interaktīvās foto skulptūras. Vienu no tām veidojis pasaules čempions ledus mākslā un ilggadējs Jelgavas ledus skulptūru festivāla mākslinieciskais vadītājs Kārlis Īle.

Apmeklētājiem Uzvaras parks būs atvērts 7. februārī no plkst. 18.00 līdz 23.00, savukārt 8. un 9. februārī - no plkst. 10.00 līdz 23.00. Katru dienu 16 minūtes pirms parka atvēršanas ieeja ir bez maksas.

Šajās dienās līdztekus skulptūru aplūkošanai tiek piedāvāta arī plaša kultūras un izklaides programma visai ģimenei kopā ar grupu Musiqq, Ivo Fominu, Miku un Paulu Dukuriem, Lauri Reiniku un Samantu Tīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas