Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Iesaistoties starptautiskā akcijā, Gūtmaņalu izgaismos zaļā krāsā

Iesaistoties starptautiskā akcijā, no šodienas līdz 17.martam no plkst.18 līdz 23 Gūtmaņala tiks izgaismota zaļā krāsā, aģentūru LETA informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Iesaistoties starptautiskā Global greening projektā un atzīmējot īru nacionālos svētkus, Svētā Patrika dienu, Siguldas novada pašvaldība pievienosies izgaismošanas iniciatīvai, kurā ik gadu piedalās teju 300 pasaules slaveni vēsturiski objekti un ikoniskas vietas vairāk nekā 40 valstīs.

Global greening iniciatīva notiek jau 11.gadu un Sigulda tajā piedalās pirmo reizi līdz ar Douzelage sadraudzības pilsētām. Tā ir organizācija, kurā apvienojušās 28 skaistas Eiropas mazpilsētas - pa vienai no katras Eiropas Savienības dalībvalsts, tostarp Latvijas - Siguldas novads. Un tieši Douzelage uzaicināja Siguldu piedalīties šajā akcijā, savukārt aktivitātes Latvijā notiek sadarbībā ar Īrijas vēstniecību Latvijā un organizāciju Tourism Ireland, stāstīja Brikmane.

Gūtmaņala kā izgaismošanas objekts izvēlēts, jo tā ir unikāla, plašākā un augstākā Latvijas un visas Baltijas ala jeb, precīzāk sakot, grota. Alas garums ir 18,8 metri, platums 12 metri un maksimālais augstums sasniedz desmit metrus. Gūtmaņala izveidojusies Gaujas svītas dzeltenīgi sarkano smilšakmeņu klintī, tās veidošanās ir Gaujas straumes un pazemes avota vairāku gadu tūkstošu darbības rezultāts. Tas ir viens no tūristu apmeklētākajiem objektiem Siguldas novadā.

Pašvaldības pārstāve uzsvēra, ka Siguldas novada pašvaldība alas izgaismošanas plānus ir saskaņojusi ar Dabas aizsardzības pārvaldi, kas sniegusi atzinumu, ka šī ala nav sikspārņu ziemošanas vieta, tādējādi nekāds apdraudējums dabai netiks nodarīts. Gūtmaņalu un tai apkārt esošo teritoriju izgaismos 25 LED gaismu lukturi. Zaļo toņu nianses būs atkarīgas no virsmas, uz kuras gaisma tiks projicēta, tādējādi radot dažādas zaļā toņa nianses.

Global greening iniciatīva sākta, lai godinātu nacionālos svētkus Īrijā, kad ik gadu 17.martā Īrijā ar lielu vērienu tiek svinēta Svētā Patrika diena. Šajā dienā visā valstī ar krāšņām parādēm, svētku koncertiem un pat svētku salūtu tiek godināts Īrijas aizbildnis Svētais Patriks. Lai gan šo svētku pirmsākumi meklējami Īrijā un tie ir reliģiski svētki, Svētā Patrika dienu ar krāšņām parādēm un jautrām izdarībām svin arī citviet pasaulē - ASV, Kanādā, Austrālijā, Vācijā un citur.

Siguldas novada pašvaldība atgādina, ka, dodoties aplūkot izgaismoto Gūtmaņalu, jāievēro divu metru distancēšanās un citi valstī noteiktie ierobežojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas