Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

JAB apstrīd aizliegumu pašvaldību vēlēšanās piedalīties vēlētāju apvienībām

Pirmdien, 22.aprīlī, Jūrmalas vēlēšanu komisijai tika iesniegti dokumenti par vēlētāju apvienības Jūrmalnieki līdzdalību 1.jūnija pašvaldības vēlēšanās. Jūrmalas vēlēšanu komisija pieteikumu noraidīja - tādēļ ceturtdien, 25.aprīlī, Jūrmalas vēlēšanu komisijas Jūrmalas aizsardzības biedrība (JAB) apstrīdēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), portālu Diena.lv informēja JAB.

"Esam pārliecināti, ka pašreizējā Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma norma, kas pieļauj lielo pašvaldību, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 5000 iedzīvotājus, vēlēšanās startēt tikai oficiāli reģistrētām partijām un partiju apvienībām, ir antikonstitucionāla. Veicot Latvijas vēlēšanu uzraudzību 2006., 2010. un 2011.gadā, starptautiskie vēlēšanu novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ir apšaubījuši šāda ierobežojumu pamatotību pat attiecībā uz Saeimas vēlēšanām, bet pašvaldību līmenī tas ir acīmredzami nesamērīgs," norādīja JAB.

Biedrība uzskata, ka šī norma ir tik antikonstitucionāla, ka to nedrīkst izmantot, lai atteiktu Satversmē paredzētās tiesības uz dalību vēlēšanās tiem kandidātiem, kuri izpilda visas citas likumā noteiktās prasības. Izvērsta juridiskā argumentācija ir pievienota vēlētāju apvienības Jūrmalnieki pieteikumam CVK.

"Uz tik neparastu soli JAB ir pamudinājusi situācija mūsu pilsētā. Kopš 2006.gada JAB ir cīnījusies par godīgu, atklātu, iedzīvotājiem un dabai draudzīgu pilsētas pārvaldi. Diemžēl pilsētā ilgstoši saglabājušās lielas problēmas: kriminālās ķezās nonākuši pilsētas mēri, vāji motivēti un necaurskatāmā procedūrā pieņemti lēmumi un īpaši izteikta ir tradicionālā domnieku pēcvēlēšanu klaiņošana no vienas partijas uz citu. Pacietībai punktu pielika nesenais gadījums ar jaunievēlētā pilsētas mēra Jura Visocka nomelnojošajiem izteikumiem par Jūrmalas aizsardzības biedrību un tās darbību! Tiesa, viņš bija spiests par tiem atvainoties. Vērojot procesus pilsētā jau daudzu gadu garumā, esam zaudējuši ticību tam, ka politiskās partijas jebkad spēs mainīt Jūrmalas pārvaldi. Pārliecībā par to, ka nākamie četri gadi varētu atjaunot iedzīvotāju uzticību savas pilsētas domei, dažu dienu laikā tika izveidota vēlētāju apvienība Jūrmalnieki," uzsvēra JAB.

Nedēļas nogalē apvienība dalībai 1.jūnija vēlēšanās izvirzīja četrus pārstāvjus, kuri ir gatavi kandidēt. Saraksta galvgalī ir Rihards Pētersons, pēc neatkarības atjaunošanas pirmais Jūrmalas mērs, JAB dibinātājs un valdes loceklis, Bulduru iedzīvotājs. Viņam seko Jana Simanovska, inženierzinātņu doktore, cīnītāja par bērnu tiesībām uz kvalitatīvu izglītību. Jana ir no Valteriem, kas ir dzīvesvieta arī Kārlim Vilciņam, ekonomikas konsultantam. Sarakstu noslēdz JAB pašreizējais vadītājs Uldis Kronblūms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līderība pozitīvā nozīmē ir ārkārtīgi svarīga

Par to, kādēļ sestdien jāpieceļas un jāaiziet nobalsot par personībām, kas iespējami efektīvāk spēs pārstāvēt Latvijas intereses Eiropā, vēsturnieku Gati Krūmiņu intervē Agnese Margēviča

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas