Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krāslavā uz Daugavas salas atrasti vismaz 200 miruši putni

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis informāciju no ornitologiem par vismaz 200 mirušiem ķīriem uz salas Daugavā, Krāslavas pilsētā. Pirmdien PVD inspektori laboratoriskajām pārbaudēm uz putnu gripu nosūtījuši 15 mirušo putnu paraugus. Tāpat tiek pārbaudīta informācija un ņemti paraugi vēl vairākās Latvijas vietās, no kurām pienākušas ziņas par mirušiem savvaļas putniem.

Jau informējām, ka pagājušajā nedēļā Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā mirušajiem lielajiem ķīriem ir laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa H5N1.

Ņemot vērā augstos putnu gripas izplatības riskus, PVD aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita saimniecībā, ļoti rūpīgi ievērot biodrošības prasības un nekavējoties informēt veterinārārstu vai PVD par mājputnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos.  

Tāpat, lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, PVD aicina iedzīvotājus neapmeklēt teritorijas, kurās atrasti mirušie putni, nekādā gadījumā neaiztikt tos, kā arī nenest slimus un novārgušus putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, jo putnu gripa nav izārstējama.

Aicinām iedzīvotājus ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši – ūdensputniem, zvanot uz  PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju  67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas