Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Līdz gada beigām sola uzstādīt bankomātus visu novadu centros

Lai gan Latvijā aizvien populārāki kļūst bezskaidras naudas norēķini, izmantojot bankas kartes un internetbanku, tomēr vēl aizvien daudzi iedzīvotāji priekšroku dod skaidrai naudai. Turklāt ne visās tirdzniecības vietās ņem pretī bankas kartes, tāpat tikai ar skaidru naudu var norēķināties, piemēram, tirgū vai par mājražotāju precēm.

Īpaši svarīgs jautājums par skaidras naudas pieejamību ir laukos, otrdien vēsta laikrasts Diena.Pašlaik saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) informāciju bankomāti nav pieejami desmit novados no visiem 110 novadiem. Taču, pamatojoties uz LPS noslēgto memorandu ar Swedbank, līdz gada beigām bankomāti tiks uzstādīti arī šajos novados. Līdz ar to 2016. gadā Latvijā vairs nebūs neviena novada, kurā iedzīvotāji nevar izņemt skaidru naudu. Līdz šim memoranda ietvaros atklāti jau seši bankomāti - Rugāju, Daugavpils, Rundāles, Aknīstes, Sējas un Baltinavas novados. Līdz gada beigām skaidras naudas pieejamību plānots nodrošināt arī Amatas, Beverīnas, Burtnieku, Ciblas, Garkalnes, Krustpils, Pārgaujas, Riebiņu, Vārkavas un Jēkabpils novados. Tāpat Swedbank apņēmusies uzstādīt bankomātus arī tajos novados, kuros citas kredītiestādes nākotnē varētu izlemt no saviem bankomātiem atteikties. Jāpiebilst, ka Swedbank bankomātos skaidru naudu bez komisijas maksas var izņemt arī SEB bankas un DNB bankas klienti.

Līdztekus bankomātiem novadu iedzīvotāji skaidru naudu var izņemt arī vairākos vietējos veikalos. Tas ir īpaši svarīgi tiem iedzīvotājiem, kas dzīvo ārpus novada centra, kurā uzstādīts bankomāts, jo ne vienmēr attālāko pagastu iedzīvotājiem ir vienkārši nokļūt līdz pagasta centram. Kā klātienē pārliecinājās Diena, skaidras naudas izņemšanas iespējas ir gan Katvaru pagasta centrā Pociemā vietējā veikalā Aibe, gan Tūjas pagastā veikalā Elvi. Katvaru pagasta iedzīvotājiem tuvākais bankomāts ir novada centrā Limbažos, kas atrodas 15 kilometru attālumā, bet tūjēniešiem jāmēro ceļš vai nu līdz Salacgrīvai, vai Saulkrastiem, vai Limbažiem.

Kā stāsta Pociema veikala Aibe pārdevēja Māra Graudiņa, kas veikalā strādā jau 20 gadu, pircēji vienā reizē var izņemt skaidru naudu apjomā līdz 100 eiro. "Šo iespēju izmanto ļoti daudzi Katvaru pagasta iedzīvotāji, vidēji dienā mēs izsniedzam ap 200 eiro skaidras naudas. Parasti mums kasē naudas ir pietiekami, problēmas var būt vienīgi agri no rīta, taču tad lūdzam pircējus atnākt vēlāk. Mēs jau zinām, ka lielākais pieprasījums pēc skaidras naudas izņemšanas ir algas dienās," stāsta Graudiņa un arī atzīst, ka šī iespēja izņemt veikalā skaidru naudu ļoti labi aizstāj bankomātu un, piemēram, viņa pati pēc bankomāta vajadzību neizjūtot.

Pilnīgi pretējās domās gan ir veikala Elvi darbinieces Tūjā, kas bilst, ka ļoti bieži kasē neesot skaidras naudas, ko pircējiem izmaksāt, jo apgrozījums ir mazs, īpaši ziemas sezonā. Līdz ar to bankomātu veikals aizstāt nevarot. Šajā veikalā atšķirībā no Katvaru Aibes vienā reizē var izņemt tikai 50 eiro. Tā kā Tūjā bieži viesi esot ārzemnieki, tad arī viņi bieži interesējoties par skaidras naudas izņemšanas iespējām, jo, piemēram, kūpinātās zivis no zvejniekiem var iegādāties, tikai maksājot skaidrā naudā. Turklāt skaidras naudas izņemšanai abos veikalos ir viena īpatnība - to var izdarīt visu banku klienti, izņemot Swedbank, kas nav noslēgusi līgumu ar veikaliem.

Kā skaidro Swedbank Naudas plūsmas un e produktu vadītāja Beāte Krauze, pašlaik bankas klienti skaidru naudu var izņemt 97 veikalos visā Latvijā. Bankas uzstādījums gan ir, ka skaidru naudu jāvar izņemt, neveicot pirkumu, taču gan Aibes, gan Elvi veikalos pircēji skaidru naudu var izņemt vienīgi tad, ja vienlaikus veic arī pirkumu. Kā norāda Krauze, maksimālā summa, kuru var izņemt Swedbank klienti tirdzniecības vietās, ir 75 eiro, taču, kā rāda statistika, visbiežāk tiek izņemta naudas summa 30 eiro apmērā.

Vairāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Naudu izņem arī veikalos laikraksta Diena otrdienas, 20.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas