Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Liepājā sola nepaaugstināt maksu par siltumu

Liepājā rudenī neplāno paaugstināt siltuma tarifus, jo tie jau ir pietiekoši augsti, norāda pašvaldības kapitālsabiedrības SIA Liepājas enerģija preses sekretāre Līga Ratniece. Savukārt citās lielajās pilsētās cenu kāpums ir gaidāms. Valmieras pašvaldības kapitālsabiedrības SIA _Valmieras siltums _valdes priekšsēdētājs Jānis Streičs atklāj, ka pašvaldības dzīvojamā fonda namsamnieks SIA Valmieras namsaimnieks ir lielākais parādnieks, šobrīd parāda summa ir ap pusmiljonu latu.

"Taču viņi labi maksā, jo pagājušā gadā viņi vairāk samaksāja par pērno gadu, nekā no mums saņēma siltumu, sāka dzēst vecos parādus. Šogad tradīcija turpinās," norāda J. Streičs. "Sakarā ar māju renovāciju viņiem ir nepieciešami apgrozāmie līdzekļi, tāpēc viņiem būs problēmas tāda pašā tempā iekasēt parādus no iedzīvotājiem. Pagaidām nevaru teikt, ka slikti iekasē un slikti maksā. Tagad parāds samazinās,_ Valmieras namsaimnieks _sola, ka šogad nodzēsīs parādu vēl par 200 tūkstošiem. Iedzīvotāji naskāk maksā, jo sākuši darbu juristi, notiek arī tiesas procesi. Nevienam netaisās parādus dzēst," atklāj Valmieras siltuma vadītājs. Viņš paredz, ka siltuma tarifs oktobrī pieaugs sakarā ar akcīzes nodokļa kāpumu dabasgāzei. "Tomēr es pagaidām nevaru pateikt, cik liels būs pieaugums," pauž P. Streičs. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks norāda, ka vasaras laiks ierasti ir siltuma parādu atmaksas laiks. "Tas rezultēsies ar to, ka mēs plānojam, ka parāds nebūs lielāks, kā uzsākot pagājušo apkures sezonu. Darbs ar parādniekiem ir namu pārvalžu vai parādu piedzinēju rokās, nevienam nekāda parāda dzēšana no pilsētas budžeta nav iespējama. Paši iedzīvotāji pa vasaras mēnešiem ar parādiem tiek galā," skaidro A. Ameriks. Rīgai siltumenerģiju ražo Latvenergo TEC 1 un TEC 2, izmantojot gāzi un šķidro kurināmo. Siltums rodas kā blakusprodukts elektrības ražošanā. "No šo izejvielu cenas būs atkarīgs arī siltuma tarifs," prognozē A. Ameriks. Precīzs aprēķins, cik rīdzinieki parādā par siltumu, būs zināms jūlija sākumā.

"Pērn rudenī bija 3,3 miljoni latu paarāds Rīgā. Ap trim miljoniem varētu būt uz oktobri. Mēs strādājam ar parādniekiem," tā A. Ameriks.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs atklāj, ka situācija Daugavpilī uzlabojas. "Situācija rudenī noteikti būs labāka, nekā pagājušā gada rudenī. Iedzīvotāji sākuši maksāt apkures parādus. Tomēr siltuma tarifs sakarā ar cenu pieaugumu rudenī arī palielināsies," tā V. Širjakovs.

Pašvaldības kapitālsabiedrība SIA Liepājas enerģija preses sekretāre Līga Ratniece lēš, ka iedzīvotāji varētu būt parādā aptuveni 700 – 800 tūkstoši latu par siltumu.

"Mēs taisni pretēji, domājam par tarifu samazinājumu. Viens samazinājums jau bija pirmajā maijā, tagad plānojam nākamo. Tarifs nav zemākais un uzņēmums plāno samazināt to," tā L. Ratniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas