Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Līvānu uzņēmēji satraukti par kvalificētu tehnisko speciālistu trūkumu

Eksporta kompānijas SIA "Z-Light" ražotnes vadība ir satraukta par kvalificētu tehnisko speciālistu trūkumu, informēja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas vadītāja Ginta Kraukle.

Uzņēmums "Z-Light" ir eksporta kompānija, kuras kapitāls pieder nevis ārzemju koncerniem, bet vietējiem cilvēkiem. Apgrozījums gadā sasniedz 5 miljonus latu, peļņas rādītāji ir virs miljons latiem gadā. Uzņēmums attīstās, un tā ražošanas apjomi pieaug diezgan strauji. Kompānijā strādā vairāk nekā 90 darbinieku. Ik gadu uzņēmums savam darbinieku pulkam piepulcina ap desmit jaunu speciālistu. Uzņēmuma veiksmes atslēga ir ne tik daudz tehnoloģijas vai ēkas, kā izglītoti cilvēki, ir pārliecināts uzņēmuma vadītājs Daumants Pfafrods.

Metālapstrādātāji, enerģētiķi, rūpnieciskie elektroniķi, virpotāji un citi speciālisti uzņēmumos ir "uz izķeršanu". Firmas labus darbiniekus meklē vēl tad, kad viņi studē tehniskajās koledžās. Diemžēl par profesionālo izglītību uzņēmēji saka skarbus vārdus - šī sistēma ir degradēta, mācību vide un studējošo attieksme nav orientēta uz biznesa interesēm un spēcīgus speciālistus tajās atrast grūti.

Pēc uzņēmēju domām, profesionāli tehniskās programmas jauniešiem jānodrošina tajos centros, kur ir attīstīta ražošana, tostarp Līvānos. Vietējos jauniešus dzimtajā pusē var noturēt tikai tad, ja te būs gan iespēja iegūt profesiju, gan atrast darbu vietējā ražotnē. Rīgas jaunieši nekad nenāks strādāt uz Latgali, uzskata uzņēmēji. Firmās ierasta prakse ir jauno darbinieku apmācīšana par saviem līdzekļiem, kas ir vienīgā iespēja nodrošināt kadrus.

Uzņēmējus Līvānos satrauc arī vidusskolēnu aizplūšana uz citām pilsētām. Viņuprāt, nav pieļaujams, ka pilsētas vidusskolas abās desmitajās klasēs kopā ir mazāk nekā 30 skolēnu. Tikai un vienīgi vietējā jaunatne ir Līvānu novada nākotne, uzsvēra uzņēmēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas