Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nepietiekamu valodas zināšanu dēļ Daugavpils deputāts Hrapāns varētu zaudēt amatu

Par valsts valodas nelietošanu augstākā līmeņa pirmajā pakāpē Daugavpils novada domes deputātam Valērijam Hrapānam (Saskaņa) varētu nākties zaudēt deputāta mandātu, aģentūra LETA noskaidroja Valsts valodas centrā (VVC).

Reaģējot uz kādu iesniegumu, VVC pērn vasarā bija konstatējis, ka Hrapāns nelieto valsts valodu normatīvajos aktos noteiktajā līmenī, proti, augstākā līmeņa pirmajā pakāpē. Fiksējot minēto neatbilstību, VVC aicināja Hrapānu sešu mēnešu laikā uzlabot savas valodas prasmes.

Pēc noteiktā laika, VVC atkārtoti pārbaudot deputāta valodas prasmes, konstatēts, ka Hrapāns arvien nelieto latviešu valodu normatīvajos aktos noteiktajā līmenī. Tas nozīmē, ka mēneša laikā pēc pieņemtā lēmuma par personas saukšanu pie administratīvās atbildības VVC būs pienākums vērsties tiesā saistībā ar prasību anulēt Hrapāna deputāta pilnvaras.

Saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu deputāta pilnvaras var anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst noteiktajam prasmes līmenim.

Ja VVC konstatē, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, centram rakstveidā jāinformē deputāts un jāaicina apgūt valsts valodu. Deputātam ir pienākums sešu mēnešu laikā apgūt valsts valodu atbilstošā līmenī.

Pēc noteiktā termiņa beigām tiek veikta valsts valodas prasmes pārbaude. Ja deputāts atkārtoti neierodas uz prasmes pārbaudi vai arī tiek atkārtoti konstatēts, ka valodas zināšanas ir neatbilstošas, VVC ir pienākums iesniegt apgabaltiesā prasības pieteikumu par deputāta pilnvaru anulēšanu.

Kā ziņots, pret bijušo Daugavpils domes priekšsēdētāju Rihardu Eigimu (Mūsu partija) pēc atkārtotas valsts valodas lietojuma pārbaudes tika pieņemts lēmums, ar kuru ir atzīts, ka viņš nepārvalda valsts valodu, kāda viņam ir nepieciešama profesionālo darbību veikšanai. Šis lēmums ir apstrīdēts Daugavpils tiesā. Pēc tiesas sprieduma, kas atzīs Eigima nepietiekamo valsts valodas lietojuma līmeni, VVC vērsīsies tiesā ar prasību anulēt deputāta pilnvaras.

Top komentāri

Defs
D
Tādu hrapānu deputātu rindās ir vesels pulks... Un latvijci viņus atbalsta un ievēl. Visam pie vainas ir kādreiz latviešu valodas prasmes apliecību savdabīgā dalīšana. Pie atbildības būtu jāsauc gan hrapāni, gan amatpersonas, kuras hrapāniem bija ieinteresētas un ar vieglu roku daļāja valsts pilsonību un valodas prasmes apliecības.
inga
i
Piekrītu, tādu Hrapānveidīgo ir ļoti daudz. Viņi klusē sēdēs, jo bieži vien neko nesaprot. Vēl nesenā pagātnē Daugavpils domē komisiju darba valoda bija krievu, iespējams, ka vēl šobrīd tas tā saglabājies. VVC vajadzētu stingrāk pārbaudīt katra deputāta valsts valodas zināšanas.
Janis Dimants
J
Tomer jamacas. Jamacas visu muzu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas